(StudentTorget.no):

Teningsekspertene Siri Marte Hollekim og Lene Alexandra Øien forteller om trening som virker.

 

Siri Marte Hollekim:

Hvordan kan man komme seg kjapt i form etter ferien?

- Det finnes ingen snarveier, men sørg for å gi kroppen utfordringer som den ikke er vant til, og at du blir litt andpusten. Jeg kan anbefale 4x4 intervall. Varm opp i 10 minutter, beveg deg i 4 minutter hvor du gradvis blir mer andpusten. Du skal ikke stivne eller få blodsmak i munnen. Ta så tre minutter pause, men beveg deg i pratetempo. Deretter ny intervall, så pause, så ny intervall, inntil du har gjennomført fire intervaller.

 

Siri Marte Hollekim: Treningsekspert for TV2 Sporty, og doktorgradsstipendiat i CERG, ved Det Medisinske Fakultet på NTNU.

Hvor mange ganger i uken?

- Det er helt avhengig av utgangspunktet og hva du vil oppnå. Bruk fantasien og del opp i all slags fartslek og intervaller. Og du må gjerne heller gå en tur for den saks skyld.

- All bevegelse er bra. Jeg tror vi er i ferd med å bli alt for "oppskriftsbaserte", og glemmer å tenke selv. Det er viktig å være fornøyd med det man får gjort. Vi har alt for mye dårlig samvittighet når det kommer til trening.


 

Hva synes du er den morsomste treningen?

- Jeg kunne ikke fordra å løpe mens jeg var idrettsaktiv med judo, eller mens jeg var student. I dag elsker jeg å løpe. Det går ikke fort, men det er veldig godt!

 

Hva er ditt tips for å kombinere trening og sosial omgang med venner?

- Selv liker jeg mye heller å gå en tur i marka eller jogge en tur med venner, enn å ta det sosiale over en kopp kaffe hver eneste gang. Fysisk aktivitet bidrar til at vi lettere får luftet tankene, også med hverandre. Det er her de gode ideene ofte fødes.

 

Hvordan kan man inspirere hverandre til å trene?

- Om du vil trene eller ikke, er et valg som må komme innenfra. Uten at viljen er der, nytter det ikke. Men det hjelper at gode venner vil ha deg med og at dere koser dere sammen. Vi har ekstreme sunnhetsidealer i dag, og mitt råd er å ikke sikte så alt for høyt bestandig. Vær fornøyd med det du får til, og det du liker. Hvis du blir andpusten i blant, er det en flott bonus.

LES OGSÅ: Kampen mot skoleangsten

 

Lene Alexandra Øien: Artist og personlig trener.
Lene Alexandra:

Hva synes du er den morsomste treningen?

- Man blir god på det man trener på, og det man er god på syns man er gøy. Selv elsker jeg å gå i bratte fjell og kjenne at pulsen stiger. Kom nettopp hjem fra en tur i Besseggen.


- Jeg er også veldig glad i styrketrening og nå for tiden er den største interressen crossfit. Jeg øver på håndstående armhevninger og olympiske løft, for å nevne noe. Jeg varierer masse - noe rolig jogg og noe sprint på bane, spinning, zumba, boksing og mer. Jeg blander inn akrobatikk og lek i treningen.

 

Beste musikk å trene til?

- Trener jeg styrketrening foretrekker jeg å trene til dramatisk og aggressiv musikk. Gjerne symfoniorkster. Når jeg løper rolige turer kobler jeg av med vakker klassisk musikk og jazz. Ellers går det vel mest i listepop på spinning og andre saltimer på SATS.

 

Hvem ville du hatt med deg på en rolig løpetur?

- Morten Gamst Pedersen. Tror han er akkurat passe "nerd" og at det hadde blitt en faglig og fin prat kombinert med løpeturen.

 

Denne artikkelen er også publisert i studentmagasinet Campus.