Enten det er Steve Jobs' ikoniske college-tale eller velmenende råd fra venner, hører vi stadig at man bør jobbe med det man virkelig elsker. 

Men er det egentlig så lurt? Flere og flere karriereeksperter konkluderer med at det følge en lidenskap faktisk er et svært risikabelt karriereråd. En av dem er Annie Favreau fra «Inside Jobs», en nettside som hjelper folk med å finne en karrierevei og utdanningen som kreves for å følge den.

I en blogg for karrierenettstedet wetfeet.com skriver hun om hvorfor det er risikabelt å velge karriere kun ut fra hva man har lidenskap for: 

 

Hva er galt med lidenskapsfilosofien?

Det er sant at noen mennesker virkelig har et kall. Det er de som ønsket å være musiker, lærer eller politimann siden de kunne snakke, og som ikke kan se for seg et liv uten dette arbeidet. Men de representerer et svært lite mindretall. Og de er ikke de som søker etter alternative karrierer heller.

For resten av oss vil karriereveien bestå av en rekke oppdagelser. I gjennomsnitt vil vi bytte jobb elleve ganger, og sannsynligvis gjøre noen 180-graders karrierevalg underveis.

Fordi vi alltid har hørt at det å følge lidenskapen fører til suksess, kan hele prosessen med å velge den «riktige» karrieren blitt utrolig stressende. Vi er redde for at hvis vi ikke finner en perfekt karriere, vil vi ikke ha et tilfredsstillende liv. Det er en perfekt oppskrift for kronisk tvil og passivitet.


 

Forskning er ikke på siden av lidenskap

Annie Favreau mener ikke at det å ha lidenskap for arbeidet ikke er bra. Faktisk viser forskning at det å trives i jobben gjør deg mer produktiv og mer vellykket.

Men Cal Newport, forfatteren av «Be So Good They Can’t Ignore You», påpeker en mangel i lidenskap teorien om å følge lidenskapen:

Forskning viser at de egenskapene som fører folk til å elske sitt arbeid er generelle, og kan finnes i mange ulike karriereveier. De inkluderer ting som selvstendighet, en følelse av innflytelse og mestring, kreativitet og respekt og anerkjennelse for dine evner.

Når du innser at disse trekkene har lite å gjøre med å følge en eksisterende lidenskap, og kan dyrkes i mange ulike felt, kan du trygt forlate myten om at det er ett enkelt yrke som venter deg der ute.

LES OGSÅ: Jobbe som personlig trener? Slik går du frem!

 

Finn ut hva som engasjerer deg

Så spørsmålet er heller hva som motiverer deg. Tilsier personligheten din at du trives med mye personlig frihet? Følelsen av mestring etter å mestre en oppgave? Se din positive påvirkning på dem du jobber med?

Det å finne ut hva som engasjerer deg trenger ikke gjøres med timevis av stille ettertanke. Kom deg ut i den virkelige verden for å oppdage dine verdier. Her er et par eksempler på hvordan du kan lære mer om hva du vil trives med:


 

  • Frivillig arbeid
  • Ta en personlighetstest
  • Praksisarbeid hos potensielle arbeidsgivere
  • Jobb deltid med noe du er nysgjerrig på
  • Snakk med andre om deres arbeidserfaring
  • Hospitering
  • Gjøre research på internett

 

Dette er ikke en komplett liste. Du kan i utgangspunktet gjøre hva som helst som hjelper deg å forstå hvor din personlighet og dine arbeidsønsker krysser hverandre. Når du oppdage yrker som samsvarer med hvem du er vil du finne muligheter som vil gi deg en meningsfull og positiv karriere.