Lurer du på hva folk ute i arbeidslivet gjør i løpet av den første timen på jobb?

Som student blir det gjerne til at man sitter med tunge øyelokk på forelesning, eller med en kopp kaffe på lesesalen. Men hva er vanlig i arbeidslivet?

StudentTorget.no har snakket med fem forskjellige fra ulike bedrifter og bransjer for å finne ut hvordan denne timen på morgenkvisten blir utnyttet. De jobber med å finne og utvikle ansatte, men hvordan starter de egentlig dagen selv.

Det kan i alle fall se ut til at kaffe spiller en sentral rolle her.

 

Kaffetid

Marianne Granquist jobber som HR-rådgiver i Aibel, og har vanligvis en mer eller mindre myk start på dagen.

 

– Jeg hilser på mine kolleger. Logger meg på PC-en, og sjekker mail for å finne ut om noe haster. Tar gjerne en kopp kaffe, mens jeg slår av en prat med kolleger, sier Granquist.

I det hele tatt ser det ut til at kaffe er viktig for de fleste i løpet av den første timen på jobb.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser også at Norge importerer nest mest kaffe i hele verden. Med 9,5 kilo per innbygger i året blir vi kun slått av finnenes 14 kilo. Kanskje ikke så dumt, ettersom kaffe er rik på antioksidanter, som beskytter oss mot sykdom.

I gjennomsnitt drikker vi 0,4 liter om dagen, noe landets arbeidstakere ser ut til å bidra med.

Anita Rønning Bach, rekrutteringskonsulent i Eniro, er intet unntak.

– Jeg starter med å hente meg litt kaffe, og sjekke litt nyheter innen bransjen. Etter dette er det full rulle med å lese mail, forberede dagens intervjuer, dagens møter og skrive huskelapp med dagens gjøremål, sier Rønning Bach.


 

To do-liste

Ved siden av koppen med kaffe, er huskelapper tydeligvis viktige den første timen. Rønning Bach i Eniro kunne fortelle at hun skriver huskelapper, og Pie Haug i ABB gjør det samme.

– Det første jeg gjør, er å skru på PC-en. Mens den starter henter jeg kaffe.

– Så går jeg inn på kalenderen og får oversikt over eventuelle møter og avtaler, før jeg skaffer en oversikt over eposter, og lager «prioritert to do-liste for dagen», sier Haug, som er HR-talent acquisition i ABB.

Også Therese Advocaat Francke, HR-konsulent i Peab, fører en to do-liste på morgenkvisten.

– Først hilser jeg på kolleger, drikker kaffe og skaper meg en oversikt over dagen. Og går igjennom mail og to do-listen min.

LES OGSÅ: Sommerjobb er verdt mer enn pengene du tjener

 

Få unna gjøremål

Partner og nordisk HR-direktør i Ernst & Young, Bjørn Vihovde, er også innom både kaffemaskina og huskelista, før han sitter i dagens første møte.

 

– Normalt begynner dagen med å starte PC-en og hente dagens første av altfor mange kopper med kaffe.

– Deretter går jeg igjennom mail som har kommet i løpet av natten og andre gjøremål som jeg noterte meg som særlig viktige dagen før, og studerer kalenderen for dagen. Så er jeg som regel i gang med de første møtene, sier Vihovde.

Også Lucy Rojas Salevik, HR-spesialist i Kraft Foods, forsøker å bli kvitt små oppgaver fra dagen før.

– Den første timen på jobb leser jeg gjennom mail og blir av med små oppgaver, slik at jeg kan fokusere på andre viktige oppgaver under dagen, sier Rojas Salevik.