(StudentTorget.no): 

Hverdagen som student har forandret seg mye etter at regjeringen gikk ut med beslutningen om å stenge alle landets barnehager, skoler og universiteter. Mange vil være vant med delvis fjernundervisning, men de nye reglene kan by på utfordringer når det er økt trafikk både på Netflix, ItsLearning og andre plattformer.

Heldigvis har mange aktører svart ved å gi gratis premium-tilgang som studenter kan dra god nytte av. Her er våre tips til digitale ressurser, både norske og internasjonale, som kan være nyttige for deg som student:

 

Virtuelle rom

Kahoot har gått ut med gratis premium-løsninger til de som er rammet av stengte skoler, slik at funksjonalitetene tilpasset fjernundervisning blir tilgjengelig for alle. Du kan også bruke profesjonelle møterom som Google Classroom, Hangouts, Jamboards (for whiteboarding) og Microsoft teams helt gratis. Enten du bruker det for å koordinere med studiegruppen din, arrangerer en helgequiz med gjengen fra ungdomsskolen eller ta en catch-up kaffe med en klassekamerat, anbefaler vi alle å booke inn regelmessige videosamtaler fremover.


 

Gratis kurs

Du har sikkert merket at feeden din er fylt med inspirerende quotes og folk som tipser om at dette er den beste tiden for å lære noe nytt. Hvis du er en av de som er enig, har tenkt til å sette av litt tid, og leter febrilsk etter de beste kursene i et hav av online plattformer, kan vi tipse om et par ressurser.

Silvija Seres, som hoster Norges storste teknologi podcast, har lansert Lørn University hvor du finner en rekke kurs innenfor ulike teknologiemner. Hvis du melder deg på før 1. april, får du delta gratis i fire måneder!

Coursera lar deg søke etter gratis kurs og sortere etter skole, fag og språk. Det finnes også overraskende mange gratis kurs fra Ivy League skoler. Her er en oversikt over 400 kurs, sortert etter temaer som informatikk, matematikk, programmering, helse og kunst.

LES OGSÅ: Ny teknologi og roboter setter arbeidsplasser i fare

 

Kreative løsninger

Adobe gir alle to måneder gratis Creative Cloud fremover, noe som vil glede både studenter av grafisk design, fotografi og markedsføring, så vel som andre visuelt interesserte som vil lære seg Photoshop en gang for alle.

De to norske gründerne av The Art Collective, Nora Kielland og Julie Solberg, har også svart til nye behov for kunstinteresserte, ved å flytte hele business-modellen online. Bor du i Oslo kan du bestille et såkalt Corona quarantine kit, med alt du trenger for tegning med kull hjemlevert til deg. De har også lansert en rekke tegne- og malekurs online, som du kan delta i ved å vippse en frivillig sum og ta kontakt via Instagram.

Ute etter kunstnerlig inspirasjon helt gratis? Sjekk ut virtuelle museumsturer via Google Arts & Culture, som lar deg utforske kunstverk og historiene bak de mest kjente kulturelle institusjonene i verden.


 

 Digitale biblioteker

Med biblioteker stengt har Universitetsforlaget gjort alt av faglitteratur og tidsskrifter tilgjengelig i deres digitale plattform Idunn. 36.000 artikler og kapitler og en rekke vitenskapelige bøker er tilgjengelig så langt. Cappelen Damm har mer enn 100 bøker tilgjengelig for alle på noasp.no, i tillegg til alt av journaler og tidsskrifter for gratis nedlasting. Deichman har også trappet opp e-løsningene sine både for e-bøker, lydbøker og film, og dersom du har bibliotekkort kan du strømme filmer gratis.

LES OGSÅ: Tren hjernen og få tiden til å fly med disse mobilspillene

 

Nyheter gratis på nett

Shifter gir alle muligheten til å lese alt av artikler gratis denne måneden. Du kan dermed følge på det siste i den norske startup verdenen, og selv velge om du vil støtte de ved å tegne et månedlig abonnement. Dagbladet gir deg et helt års tilgang som student for kun 1 kr. Og for den yngre generasjonen har Aftenposten Junior gitt tilgang til nyheter gratis.

LES OGSÅ: 7 smarte tech gadgets til studenthverdagen

 

Stiller seg bak helseministerens dugnad

De siste dagene har også flere edtechgründere gått ut med gratis læringsverktøy for de yngste, og de merker allerede stor pågang fra lærere og elever som trenger løsninger for undervisning på nett.

Tellef Tveit i Learnlink forteller om henvendelser fra bekymrede foreldre som frykter at elever blir hengende etter.

 

 

– Til vanlig er det 25% som ikke fullfører skolen i Norge. Når skolen stenger blir det enda vanskeligere for disse elevene å henge med. Vi snakker for tiden med mange foreldre som sliter med å følge opp barna sine samtidig som de må jobbe.

– Vi har derfor gjort vårt verktøy for nettundervisning tilgjengelig for de som trenger en god måte å kommunisere med lærer, elever eller medelever. Helt kostnadsfritt.

Tellef startet Learnlink med tre andre gründere da han selv studerte i 2015. Siden da har de utviklet et av Norges raskest voksende leksehjelp-startup, med fokus på pedagogikk og engasjerende, skalerbare videosamtaler.

Lærere har også tatt kontakt som følge av at skoler sliter med eksisterende systemer.


 

Hvordan fungerer læringsplattformen?

– Hos Learnlink kartlegger vi behovet til hver enkelt elev og lager et tilpasset læringsplan. De aller fleste elevene blir fulgt opp av en personlig lærer en til to ganger i uken. De møtes gjennom vårt verktøy for nettundervisning der man kan ha en videosamtale, tegne på felles tavle, dele skjerm og tekstdokumenter. Det er dette verktøyet som nå brukes av flere lærere i hele Norge til å følge opp elever som sitter hjemme.

I tillegg til Learnlink og Kahoot, har TV2 gitt skoleelever tilgang til plattformen deres så lenge skolene holder stengt grunnet korona. Gyldendal Undervisning, den største edtech-spilleren i det norske markedet, har også åpnet opp det digitale læremiddelet Salaby. Plattformen er tilpasset læring for første til syvende klasse.

– Vi vet mange startups i Norge sitter med nyttige løsninger som trengs i ukene fremover, og oppfordrer de til å hjelpe til der de kan, sier Tellef.

Han forteller videre at de ikke er begrenset på hvor mange skoler de kan hjelpe. Verktøyet er hostet hos Google og kan skaleres automatisk, ifølge Learnlink.

Delta i dugnaden og kommenter med dine tips, og del denne artikkelen med lærere, foreldre og elever i ditt nettverk!