(StudentTorget.no):

Nå trenger du ikke lenger dra med deg reisehåndbøker på ferie, eller bli irritert fordi du ikke får brettet kartet riktig. Mobilen din vil fungere som en vel så bra ferieplanlegger, og appene som kan hjelpe deg er mange.

Det finnes alt fra kart og reisehåndbøker til taxi-finnere og temperaturkonverterere, om du skulle befinne deg et sted hvor de bruker fahrenheit isteden for celcius der ute i app-verden.

Det som er viktig å huske når du er på ferie i utlandet og skal bruke appene du har lastet ned, er at du logger deg inn på et tråløst nett. Bruk av internett på telefonen utenfor Norge kan fort bli en dyr affære. 

 

Her er våre app-tips til ferierende studenter: 

 

FLYPLASS-APPER – Stavanger Lufthavn Sola var den første flyplassen i Norge som lanserte sin egen  flyplass-app. Etter hvert har også Oslo Lufthavn Gardermoen, Bergen Lufthavn Flesland og Trondheim Lufthavn Værnes kommet med sine apper. 

Her får du informasjon om hvor du kan parkere, hvor lang kø det er i sikkerhetskontrollen til enhver tid, oversikt over butikker, kafeer og restauranter på flyplassen, tax free-tilbud, webcamera, tillegg til kart. Disse appene finnes foreløpig bare for iPhone.

 

 

TRIP ADVISOR: På Trip Advisors app kan du sjekke ut hva andre syns om hotellet du tenker å bo på, hva du kan gjøre dit du skal på ferie, og finne interessante destinasjoner.   

TRIP ADVISOR– Den velkjente nettsiden Trip Advisor har nå også fått sin egen app. Trip Advisor kan nesten sammenlignes med ett nettsamfunn. Her kan du lett kommunisere med andre reiseglade.


Hvis du ikke helt hvor du skal reise på ferie, så kan du finne en masse råd og tips på de forskjellige forumene. Du kan også stille spørsmål selv, og du vil garantert få svar. 

Tjenesten er også fin å bruke når du skal finne deg et hotell. Brukerne har anmeldt utallige hotell, og gir deg en beskrivelse av positive og negative opplevelser de har hatt på de ulike stedene. I tillegg får du også tips til restauranter, kafeer, barer, og aktiviteter du kan gjøre på din feriedestinasjon.

 

KAYAK - Denne appen hjelper deg å finne både flybilletter, hotell og bil til ferien, den søker opp de beste prisene til de angittene datoene, sammenligner priser, og vips så er alt i boks. Finnes både for Android og iPhone. Appen er gratis. 

 

700 CITY MAPS – Glem papirkartet som du aldri får brettet riktig uansett. Med denne appen kan du velge mellom kart fra 700 storbyer. Og de typiske turistbyene som for eksempel London, New York, Roma og Paris er selvfølgelig på lista. Det beste er at kartene blir lastet ned på mobilen din, derfor trenger du ikke bruke 3G eller trådløst nett på telefonen for å få bruke dem. Appen er gratis, men er kun tilgjengelig i Apple store. 


 

FOOD SPOTTING – Dette er guiden til god mat, og hvor du finner restauranten. Er du kjempesulten finner du også en oversikt over hvilke matalternativer du har akkurat der du befinner deg. Du kan også sjekke hva andre har sagt om restauranten. Gratis, finnes i App Store.

 

CELCIUS - FAHRENHEIT - KELVIN KONVERTER - Skal du feriere i et land hvor de ikke oppgir temperaturen i celcius, slik vi er vant til her hjemme kan det være greit å skaffe seg en app som forteller deg hvor varmt eller kaldt det er. Her plotter du bare inn det aktuelle tallet og til hvilken enhet du vil ha det omregnet til. Alternativet er selvfølgelig å regne det ut i hodet, men det krever noen litt innviklede formler. Appen er gratis og finnes i App store. 

 

VISIT NORWAY – Skal du på Norgesferie? Visit Norway og  design- og teknologiselskapet Making Waves har gått sammen om å lage en Norge-app. Her kan du sjekke blant annet overnattingsmuligheter over hele landet. Du kan velge mellom en stor meny som omfatter blant annet hotell, hytter, feriehus, motell, leilighet, spahotell og rorbu, dette er med andre ord en app som passer godt for både de som er på ferie med lavt og litt større budsjett. Du kan også finne ut hvilke spisesteder som er i nærheten av der du befinner deg, og forslag til aktiviteter, sightseeing og kulturopplevelser. Appen er gratis, og er for  både iPhone og Android. 

 

 


FOOD SPOTTING: Lurer du på hva slags restauranter som ligger i nærheten, og hva andre har sagt om maten og stedet? Da er dette appen for deg. 

 

Reiseguider 

GYLDENDALS TOPP 10 – Nå trenger du ikke lenger dra på tunge reisebøker. Gyldendals topp 10-serie har nå blitt en app. Her laster du ned boka for den byen du vil besøke, og appen lister opp en toppliste på hva som er hvert å gjøre i byen, hva slags museer man bør besøke, hvor man bør spise etc. Reisebøkene koster 98 kroner, og appen er kun tilgjengelig i App store.


 

LONELY PLANET CITY GUIDE - Lonely Planet har også fått byguidene sine inn på app. Her finner du kart, severdighetstips, museer, tips til restauranter og barer. Appen koster 42 kroner og finnes både for App store og Android. 

 

HIDDEN – Byguidene Hidden vil ta deg med til de gjemte skattene i byen du besøker. Spis middagen din utenfor turistgryta, gå på bar sammen med lokalbefolkningen. Ved å følge tips fra disse guidene får du en annlerledes ferie. Søk på Hidden + byen du besøker. For eksempel Hidden Rome eller Hidden Paris. Appene er gratis, men finnes kun i App store. 

 

WIFI FINDER - Når du er i utlandet er det dyrt å bruke internett hvis du ikke er tilkoblet et tråløst internett til enhver tid. Denne appen kan lett finne ut om det finnes noen åpne trådløse internett i nærheten av der du befinner deg. Appen fungerer også når du ikke er tilkoblet nettet. Finnes både i App store og Android og er gratis. 

LES OGSÅ: Økoturisme - Hva er det og hvordan gjør man det?

 

Å komme seg fram

 


KAYAK:  Med denne appen kan du kjøpe flybilletter, hotell og finne leiebil. 

CAB4ME – Denne appen hjelper deg med å finne taxi når du trenger det. Start med kartet, og velger du området du befinner deg i og vil bli plukket opp i, deretter kan du gå på kontaktlisten for å finne kontaktinformasjon de forskjellige taxiselskapene. Noen byer har også ranking, hvor du kan se hva brukerne mener om de forskjellige taxiselskapene. Appen er gratis og finnes både for iPhone og Android. 


 

Kollektivtransport

Mange store byer har etterhvert utviklet app for kollektivtransporten, Oslo har appen Trafikanten, hvor du lett kan sjekke når din t-bane eller buss kommer. Det er kjekt spesielt hvis du ikke er så kjent  byen, for da kan du finne ut hva slags kollektivtransport du bør benytte deg for å komme deg hit og dit. Søk i app store eller Andoid-marked etter byen du befinner deg+subway, så finner du antagelig noe som ligner, og som vil gjøre det enklere for deg å ta deg fram.

 

SUBWAY PARIS– Oversikt over t-banenettet i Paris. Gratis. Finnes i Android.

 

TUBE MAP – Det finnes mange oversiktsapper over t-banen i London, denne er gratis og enkel å bruke.  Finnes for iPhone.

 

ROME METRO: Appen gjør det enklere å finne frem i storbyen Roma. Denne koster 2,99 dollar, men det er verdt det. 

 

ROME METROMAP – Androidversjonen for t-banekart i Roma. Enkel og brukervennlig. Denne appen er gratis