Om Paris er en pen, eldre dame, er Berlin krysningen mellom en uferdig ungdom og en gammel, prøvd mann. Gammel og ung på samme tid.

 

 

 

 

 

 

Ingen kan påstå at Berlin er en spesielt pen by. Den er et sammensurium av kontrastfulle sammensetninger, men fordi byen nekter å innta en fast form, er den i konstant forandring.
Her er gamle Altbau-hus som har overlevd krigen, Plattenbau-arkitektur fra DDR og etterlevninger fra keisertiden. Snobbete ambassadefolk og slitne pønkere.

 

En liberal by

Det sies at det blåser mer i Berlin enn i Sibir, men så er heller ikke byen for de sol- og badelystne. Til gjengjeld er det mange offentlige bad som kan virke fristende på andre måter. Her er det vanlig, og ofte påbudt, å kaste badeklærne før man tar seg en svømmetur. Lik det eller ikke – forfriskende må det uansett sies å være.

 

Lave eiendomspriser gjør at Berlin trekker til seg kunstnere, studenter og alternative folk fra hele Tyskland og resten av verden. Tilreisende møter en liberal og åpen by med mange tomme hus, gode nok for den som har lite penger og få krav. Likevel skal man ikke idyllisere for mye. En halv million berlinere er havnet i et nytt fattig undersjikt. og 100 000 barn under 15 år lever i fattigdom. Mye av dette skyldes Berlins høye arbeidsledighet.

 

Historie og arkitektur

Men først og fremst er Berlin proppfull av historie. En rundreise gjennom byen byr på spor av både keisertiden, fra det tredje riket og fra DDR. Berlin er byen som ble bygget av prøysserne, vanæret av nazistene og bombet i senk av de allierte. Her finner du fremdeles spor etter Berlin-muren, enten ved merkene som er felt ned i bakken, eller ved å ta en titt på restene som fremdeles står. Men sporene fra delte Berlin, finnes også i eldre berlineres tankesett. Noen krysser aldri den tidligere grenseovergangen.


For den som vil føle på hvordan det var å leve i DDR, anbefales en tur til Stasi-museet. I tillegg til museumskafeen i ekte DDR-stil, finnes også armbåndsur med skjult mikrofon og jakkeknapp med skjult kamera, og ikke minst er duftprøver fra mistenkelige DDR-borgere verdt et sniff. DDR-museet, Stasi-fengslet og Checkpoiont Charlie-museet er også utgangspunkt for den som vil oppleve Øst-Berlins historie.

Det er også mulig å besøke stedet der Adolf Hitler hadde sin førerbunker. Stedet er markert med nøkterne skilt, og ligger bare to hundre meter fra Holocaust-minnesmerket. Ikke langt fra førerbunkeren ligger også Potzdamer Platz, som en gang var Europas mest trafikkerte veikryss. Så kom muren, og plassen ble en del av det minelagte og strengt bevoktede området. Etter murens fall har arkitekter fått boltre seg, og har fått både bifall og kritikk for sin moderne smak. Berlin kan by på over 160 museer. Et museum som må trekkes fram her, er det jødiske museet. Om ikke annet, så for å ta en kikk på selve museumsbygget.


 

Byen med bydelene

Alle museene til tross, det beste ved Berlin er livet i bydelene. Det er her du forstår at Berlin er Berlin. Øst-Berlin tiltrakk seg ungdommer som ønsket å leve alternativt. Den nordøstlige bydelen Prenzlauer Berg var et trekkplaster for kunstnere og for dem som sympatiserte med demokratibevegelsen. Etter murens fall flyttet mange studenter og kunstnere fra gamle Vest-Tyskland inn i de gamle usanerte leilighetene. Bydelen har gjennomgått storstilt renovering de siste årene, og de gamle Altbau-husene har fått et ansiktsløft som gjør Prenzlauer Berg til Tysklands Grünerløkka.

Bydelen Friedrichshain, sørøst for Prenzlauer Berg, har ikke fått det polerte imaget til Prenzlauer Berg enda. Her finner du fremdeles urenoverte fasader, grafitti og pønkere i stor stil. Pønkerne er godt synlige i Berlin. Om de i Norge har mistet noe av sin rolle – i Tyskland lever de i beste velgående. Overalt, på t-baner og gatetorg, henger de, ofte ledsaget av sine firbente venner. De utgjør en god blanding av anarkister, rusmisbrukere, politiske aktivister, rotløs ungdom og hjemløse. I alle tilfeller er de en viktig del av bybildet, og en uunværlig del av det liberale Berlin. Og om du verken er pønker, kunstner, politisk raddis eller Tysklandselsker? Så er det steder og bydeler for deg også. Du føler deg uansett hjemme i Berlin.


 

Noen fakta om Berlin:

- Tysklands hovedstad og navnet på en delstat.

- Har en befolkning på knapt 3,4 millioner.

- Byens areal utgjør omkring 892 km², noe som betyr at det er en by med god plass.

- Har innbyggere fra over 180 nasjoner, og en magnet for mennesker som tiltrekkes av liberal livsstil, ogkunstnerisk frihet.

- Berømt for sine festivaler, uteliv, samtidsarkitektur og avantgardekunst.

- Har noen av verdens fremste universiteter, museer, teatre og orkestre, samt tre operaer.

LES OGSÅ: Volontør - reis ut til et annet land

 

Opplev pensum i Berlin:

Arkitektstudenten

- Det nordiske ambassadekomplekset
- Bauhaus-museet
- Kino International
- Olympiastadioen
- Potzdamer platz
- Alexanderplatz

 

Politikkstudenten

- Som føderal hovedstad er Berlin sete for Forbundsdagen, Forbundsrådet og den føderale regjeringen (deriblant Kanzleramt). Også presidentens residens, Schloss Bellevue, ligger i Berlin. Forbundsrådet møtes i Preußisches Herrenhaus, det gamle preussiske overhuset, og Forbundsdagen i Riksdagsbygningen 

 

Historiestudenten

- DDR-museet
- Stasi-museet
- Minnesmerke for sovjetiske falne (Sowjetisches Ehrenmal)
- Museum Checkpoint Charlie
- Hitlers bunker
- Det jødiske museet


 

Musikk- og teaterstudenten

- Er du kulturinteressert, kommer du ikke unna Berlin. Selv om byen er tynget av gjeld, kan den by på tre operahus, Philharmonikerne, og verdenskjente teaterscener som Schaubühne, Berliner Ensemble, Volksbühne og das Deutsche Theater.

 

Kunststudenten

- En rekke norske kunstnere holder til i Berlin. Berlin er spekket med små undergrunnsgallerier. Etablerte og anerkjente kunstmuseer er Alte Nationalgalleri, Neue Nationalgalleri, kunstmuseet i Hamburger Bahnhof og Museum for Fotografi.