(StudentTorget.no):

Klør du i fingrene etter å reise utenlands, men sliter med økonomien? Interrail gir deg mulighet til å oppleve mange land for en billig penge.

Mange har nok hørt foreldrene sine snakke om de gode dagene da de var på interrail. Det sies at interrail gjelder for alle – uansett alder og reisebehov. Enten om du vil reise til kun ett land, eller ta en skikkelig rundtur i Europa, har du stor valgfrihet med interrail som reisemåte.

Hamargutten Marius Kristiansen (22) var ute på interrailreise sammen med en kamerat sommeren 2010. De startet reisen rett etter Roskilde-festivalen. Han forteller at interrail var en god måte å reise på.

– Jeg føler at jeg opplevde mye på en billig og grei måte, sier Kristiansen.

– Vi dro til Berlin i Tyskland, Krakow i Polen, Budapest i Ungarn, Praha i Tsjekkia, og en liten tur innom Sverige, sier han.

– Interrail er en veldig billig måte å reise på hvis man utnytter billetten fullt ut. Det er sosialt å kjøre tog, da man har massevis av tid til å snakke og bli kjent med andre interrailere og togreisende. En ulempe er at en god del av tiden når man er ute og reiser går med til å kjøre tog, og ikke alle tog er like komfortable.


 

Anbefaler interrail

Kristiansen anbefaler alle som vil på interrail å planlegge litt i forveien.

– Det lønner seg å lese seg opp litt på byene man har tenkt til å besøke. I tillegg kan det være greit å ha en reiserute noenlunde klar før man drar, sier han. 

– Er man glad i å reise, men ikke har så mye penger, anbefaler jeg helt klart å dra på interrail. Man velger jo for så vidt selv hvor mye penger man vil bruke, hvordan man vil bo, hva man spiser og lignende. Noen land er jo også billigere enn andre, avslutter Kristiansen. 

LES OGSÅ: Åtte apper som gjør ferieturen billigere - hotell, reise, flyavgang

 

Har både fordeler og ulemper

Wenche Berger i NSB sier at fordelene med interrail som reisemåte er den store fleksibiliteten og valgfriheten.

– Hele Europa ligger for dine føtter! Turen kan planlegges i detalj på forhånd eller alt kan tas på sparket. Det kommer an på hva den enkelte er komfortabel med. Man kan også velge mellom en lavbudsjettreise og bo på billige overnattingssteder, eller så kan man legge litt mer penger i det, og bo på komfortable hoteller. I dag finnes det også interrail 1.klasse – men da må man kjøpe en billett for voksne, sier Berger, og anbefaler:


– En kombinasjon av Berlin, Budapest og Praha – og deretter Beograd og Sarajevo gir en interessant tur. Ellers anbefaler vi å besøke de mindre stedene som ikke er så lett tilgjengelig med fly. Reis litt utenom de store metropolene

Berger forteller også at fordelen med tog framfor fly er at man kommer fra sentrum til sentrum, og slipper lange transferer og innsjekkings- og ombordstigningskøer. Men forklarer at en ulempe med interrail er at tog tar lenger tid dersom man skal reise over store avstander.

– Men det er en mulighet å kombinere både fly og tog. Hvis man ikke har mye tid kan man velge å fly noen strekninger. For eksempel ta toget ut i Europa, og fly hjem. En annen ulempe er at det blant annet i Frankrike er et begrenset antall seter for interrailere i en del høyhastighetstog. Det gjør at man må bestille i god tid, eller være forberedt på å måtte ta andre tog enn de man egentlig ønsker.

LES OGSÅ: Bo billig på ferie

 

Ulike varianter

Berger forteller at den største forskjellen på interrail før og nå, er at det tidligere kun gjaldt for én måneds reise i hele Europa. Men nå kan man velge mellom fem forskjellige varianter av gyldighetstid.


Dette kan man velge mellom:

5 reisedager i løpet av 15 dager
10 reisedager i løpet av 22 dager
15 dager
22 dager
1 måned

Prisliste finner du HER:

– Man kan også kjøpe interrail bare for ett land. Da kan man velge tre, fire, seks eller åtte reisedager i løpet av en måned. Dette er et tilbud som er fint å kombinere med en billig flybillett, sier Berger.

– I mange år var interrail bare et tilbud for ungdom, men nå gjelder det også for voksne over 26 år. Fra i fjor ble det også et tilbud til seniorer.

Hun forteller at interrail ikke er like populært nå, som på 70- og 80-tallet.

– Fra 90-tallet gikk salgstallene nedover. En av forklaringene er at flybilletter ble mye billigere, mens interrail ble noe dyrere. Men etter at vi innførte flere korttidsvarianter av interrail, har salget økt igjen. Tilbudet om fem reisedager i løpet av 15 dager er veldig populært, spesielt i lavsesong da man reiser på kortere turer. I høysesong velger ungdommen gjerne 22 dager eller 10 reisedager i løpet av 22 dager. Det er ikke så mange som velger den tradisjonelle billetten med én måneds varighet leger, sier Berger.


 

 INTERRAIL: 

✔Interrail for ungdom gjelder inntil fylte 26 år. Alderen din, hvor lenge eller hvor mange dager du vil reise, setter prisen for billetten din. Det finnes flere ulike Interrailbilletter du kan kjøpe:

✔InterRail Global Pass, som er en billett som gjelder i hele Europa. Med denne kan man velge om man ønsker å betale for et begrenset antall reisedager, eller om du vil ha et ubegrenset antall reisedager innenfor en gitt periode. Fem ulike varianter tilbys.

✔Det finnes også Flexi-varianter av InterRail, og hvis du kjøper disse kan du selv velge hvilke dager du vil reise innenfor den totale gyldighetstiden. InterRail-billetten gjelder ikke for reise i bostedslandet, men gir rett til 50% rabatt på tilslutningsreise til grensen.

✔Ellers kan man kjøpe InterRail for enkelt-land. Her kan man velge mellom nesten alle land i Europa. Da bestemmer du selv hvor mange reisedager du vil kjøpe.

✔For en større InterRail-tur, finnes et tilbud om 1 måneds InterRail for hele Europa. Men du kan også velge en kortere versjon: InterRail for ubegrenset reise i 15 eller 22 dager. Du kan ikke kjøpe InterRail for Norge, hvis du er fast bosatt her.


Kilde: NSB.