Reiselysten med stram økonomi? Ved å kræsje på en fremmeds sofa framfor et luksuriøst hotellrom kan du både dra på etterlengtet ferie og ta deg råd til å nyte den.

Som student kan det være en utfordring å ta seg tid og råd til å dra på ferie. Med siste stipendutbetaling fra Lånekassen i mai, ser mange seg ofte nødt til å jobbe ekstra heller enn å nyte de late sommerdagene. Men den kjært ønskede ferien trenger ikke bli så dyr dersom du velger alternative overnattingsformer.

Kim Høgås Hansen (22), for tiden aktuell som deltaker i realityserien Paradise Hotel, har lang fartstid som backpacker. På sine to store backpacker-turer besøkte han land som Mexico, Thailand, Kambodsja, Malaysia, Singapore og Indonesia, og valgte konsekvent å bo på budsjett på reisen.

– Jeg hadde ikke så veldig mye penger da jeg reiste rundt, så om jeg bodde dyrt fikk jeg ikke råd til andre ting som mat og drikke. Men hovedgrunnen var at jeg ville oppleve og lære mest mulig, så jeg valgte å bo slik lokalbefolkningen bodde. På den måten kom jeg mye mer inn på kulturen og verdiene deres, forklarer Høgås Hansen.


 

Unik opplevelse

Lenge har det å bo på budsjett vært assosiert med shabby standard, skitne skumgummimadrasser  i køyesenger og sur stank fra en av dine minst 10 romkamerater. Torild Moland er ansvarlig redaktør og daglig leder i reisemagasinet Reiselyst, tidligere ZINE travel. Hun forteller at dette ikke nødvendigvis stemmer.

– Hotellstandarden kan være dårlig og skitten, og det kan innebære sovesaler med ukjente mennesker. Billig betyr ikke nødvendigvis dårlig, men overnatting på budsjett er heller ikke luksus.

Hun tror det er flere grunner enn et begrenset budsjett som gjør at unge reisende velger å bo billig.

– Studenter styres ofte av lommeboken og ønsker å reise billig og lenge i stedet for dyrt og kort. Andre søker steder på grunn av sjarm og sosiale årsaker. På billige overnattingssteder som hostels og herberger er det nemlig lettere å komme i kontakt med andre som er på reise, enn hva tilfellet er for eksempel på et hotell, sier Moland.

Kim Høgås Hansen bekrefter dette, og forteller om varme møter med andre reisende.


– Jeg traff ekstremt mye forskjellige folk, både fra landene jeg besøkte og backpackere fra hele verden. Folk som reiser fra andre land har ikke like bra råd som oss i Norge, så de hadde ikke noe valg enn å bo billig. Jeg husker spesielt en natt i Malaysia, jeg og kompisen min sjekket inn på et hostel der det var 12 senger i samme rom. Der var vi rundt 7 forskjellige nasjonaliteter som satt og snakket og fortalte historier. Da kjente jeg at jeg var en virkelig backpacker!

LES OGSÅ: Interrail - Europa på skinner

 

Mange muligheter

 Billige boalternativer

Vandrerhjem/hostel/Bed and breakfast. Den mest vanlige formen for billig bosted på ferie.

Leie hybel eller leilighet. Lei privat for en billig penge.

Coachsurfing. Bo gratis på sofaen hos en fremmed.

Sov på toget. Skal du forflytte deg store avstander? Ta nattoget, og få overnatting med på kjøpet.

Byttelån leilighet. Kanskje kjenner du noen som bor en annen sted i verden som kunne tenke seg en ferie i Norge? 

Camping. Mange steder lar deg leie telt, teltplass eller hytte til en rimelig penge.

 

Det finnes mange boalternativer dersom man ønsker å feriere på budsjett. Den mest vanlige er nok såkalte hostels eller vandrerhjem.
– Kjeder som Hostelling International har sørget for at det finnes mange billige og gode overnattingssteder med varemerket HI. På www.hostelworld.co.uk finnes de beste gjestehusene over hele verden, ofte med anmeldelser og anbefalinger av tidligere gjester. Hostels har blitt et populært alternativ, og mange av dem har skyhøy kvalitet både på service og fasiliteter som ikke står noe tilbake for tradisjonelle hotell, sier Torild Moland.

Men også andre overnattingsmuligheter har blitt populære i det siste.


– Det er jo alltids mulig å overnatte i telt. Det kan være fra gratis til billige campingplasser, og selv en del hostels lar deg campe i trygge omgivelser i hagen mot en liten pengesum. Husk at ikke alle land praktiserer allemannsretten, slik som i Norge. Og fenomenet sofasurfing er et nettverk hvor du kan komme i kontakt med personer som tilbyr gratis overnatting på sofaen eller i gjesterommet. Sofasurfere finnes over hele verden og fungerer veldig bra.

Det er nok ryggsekkturister som er mest kjent for å velge de billigste boalternativene, men også de som kun er ute etter en avslappende ferieuke kan satse på å bo billig.

– I populære storbyer er kostnaden naturlig nok høyere på grunn av etterspørsel. Prisnivået spesielt i Sør-Amerika og Sørøst-Asia er veldig lavt. Husk at selv urbane storbyer kan ha en campingplass i nærheten, som Ekeberg i Oslo.

LES OGSÅ: Disse vaksinene må du ta når du skal utenlands

 

Både fordeler og ulemper

I ulike bøker om backpacking tipses det ofte om at man bør sjekke ut ulike bomuligheter når man er ute etter å bo billig. De anbefaler at man besøker forskjellige hostels for å sammenligne pris og standard før man bestemmer seg for et overnattingssted. Selv fant Kim Høgås Hansen veldig rimelige alternativer da han sjekket mulighetene.

– Det billigste jeg har betalt for å bo var i Indonesia, da kostet det 20 kroner natten. Men jeg bodde også gratis hos lokale familier litt rundt omkring!


Det er viktig å være obs på at standarden mest sannsynlig vil følge prisnivået, og Høgås Hansen kan fortelle at det ikke bare var fryd og gammen og bo billig.

– Det verste var at edderkopper, slanger og kakerlakker bevegde seg fritt inne på rommet og i sengen! Men det var en del av hele opplevelsen; den spenningen man har når man våkner og sjekker dynene og rommet.

Også reisemagasinredaktør Moland har tanker om hvorfor det av og til kan lønne seg å velge det dyrere alternativet.

–Som regel er backpackere på hostels likesinnede og ærlige, men det er dessverre unntak som bekrefter regelen også her. Av og til kan overnattingsstedet være geografisk langt unna der du helst vil være, for eksempel i utkanten av en by.

Likevel er det flere gode sider ved å velge billig bosted på ferie.

– Det gir rom for reiser over lengre tid. Kanskje fører det til at de som har begrenset budsjett i det hele tatt kommer seg på ferie. Kan være mer sosialt. Og så kan man bruke mer penger på opplevelser istedenfor!

Høgås Hansen er ikke i tvil om hva han hadde valgt dersom han skulle reist i dag.


– Jeg anbefaler absolutt å bo billig når man reiser til andre land man har lyst å lære mye om. Man kommer mye mer inn på verdiene og kulturen til lokalbefolkningen, og man blir «en av dem» ved at man for eksempel spiser på små plasser og reiser med gamle, dårlige tog. Og så er man nødt til å lære seg språk, for de som jobber på billige plasser kan oftest ikke engelsk. Så er man eventyrlysten og nysgjerrig på hva livet har å by på, reis billig!