Internasjonalt øker økoturisme, eller miljøbevisst turisme for hvert år. Slik reiser blir du en miljøansvarlig turist. 
 

Økoturisme har eksistert siden begrepet for første gang ble tatt i bruk i 1992. Ti år senere, annonserte FN de formelle prinsippene for økoturisme, som Norsk Økoturisme i dag er en del av. Økoturisme er en «ny» form for turisme der målet er at turismen ikke skal ha negativ påvirkning på naturen eller kulturen på stedet man besøker.
 
Martin Lauten er prosjektleder for Norsk Økoturisme hos Innovasjon Norge og forklarer at økoturisme er del av en helhetlig mijøtankegang.
 
- Grunntanken er at vi må ta vare på det vi har for at andre generasjoner også skal kunne nyte godt av det. Samtidig er vi opptatt av at Norge og distrikts-Norge skal bestå slik det er i dag. Vi er opptatt av lokal-kultur, og lokal historie og etterstreber å holde liv i dette.

 Slik gjenkjenner du økoturisme

Ifølge FNs nettside for de nordiske landene er økoturisme kjennetegnet av at dette:
 Innebærer all turisme basert på naturen der turistmålet utgjør observasjon og verdsettelse av naturen, samt tradisjonelle kulturer i naturområdene.
Har innslag av utdanning og tolkning av kulturer organiseres vanligvis av spesialiserte og små lokalt eide bedrifter. Man henvender seg oftest til mindre turistgrupper, men det hender også at større, utenlandske operatører organiserer, gjennomfører og markedsfører økoturismen
 Minsker turismen sin negative innvirkning på naturen og det kulturelle miljøet.
 Beskytter naturområder ved å generere økonomisk for vertslandet, organisasjoner og myndigheter som forvalter naturverna områder.  Skaper alternativ sysselsetting og gir muligheter for det lokale samholdet. Den øker forståelsen både hos beboere og turister for beskyttelse og bevaring av kultur og tilgangen av naturen.
utvikles best om den lokale befolkningen er involvert
 Noen land som har satset på økoturisme: Costa Rica, New Zealand, Australia, Sør-Afrika, Kenya og andre afrikanske land, Sverige, Canada,Romania, Malaysia


 

En annerledes ferie

 Slik blir du en miljøansvarlig turist

Velg en miljøbevisst reiseoperatør, vær kritisk, kom med spørsmål og krav.
Søk informasjon om destinasjonen.
Spør deg selv om du kan unngå å fly, ta for eksempel toget.
Dersom du må fly, kjøp klimabilletter for eksempel mittklima.no.
Velg direktefly foran mellomlandinger.
Velg miljømerkede hoteller.
Ikke krev nye håndklær og sengetøy hver dag.
Spar strøm og vann.
 Kjøp lokal mat og lokale produkter.

 

Arkitektstudenten Sigurd Strøm Nørsterud (22),  dro for en tid tilbake på en litt annerledes ferietur. Han og kjæresten ville feriere på en mer givende måte, og kom over organisasjonen Green Power. Bedriften tilbyr ’sydenferie’ i kombinasjon med frivillighetsarbeid.Green Power er ikke godkjent av Norsk Økoturisme, men strever for å opprettholde idealet om internasjonal standard.
 
Arbeidet Sigurd Strøm Nørsterud gjorde, innebar blant annet å få skilpaddebabyer, som blir klekket på land, ut i havet før morgengry. Skilpadder som forble på land når solen sto opp, møtte en trist skjebne. Før charterturistene ankom stranden, ’ryddet’ standeierne strendene tomme for skilpadder i troen om at skilpaddenes tilstedeværelse ville skremme vekk turistene.
 
- Dette var en ferie som gjorde meg oppmerksom på at det finnes andre ting å gjøre i utlandet enn å ligge på en strand, bli solbrent - for så å dra tilbake, sier Nørsterud engasjert.


 

Lik pris – høyere standard

Martin Lauten forklarer at bedrifter som velger å satse på økoturisme er genuint opptatt av miljø, kultur, formidlingsevne og natur. For å bli godkjent må bedriftene gjennom en sertifiseringsprosess hvor de må oppfylle strenge krav som skal sikre kvalitet og troverdighet. Hvilken som helst bedrift kan altså ikke erklære seg som økovennlig i Norge.

Norsk Økoturisme opplyser at den gjennomsnittlige økoturisten gjerne bruker mer penger enn en vanlig turist. Dette kan være en ulempe for studenter som ofte ikke har så mye penger til overs. Lauten mener imidlertid at økoturisme ikke nødvendigvis er dyrere enn andre opplevelsesreiser. Han mener at prisene de sertifiserte bedriftene operer med i Norge er konkurransedyktige med andre aktører.
 
- Og jeg vil påstå at kvaliteten er vel så høy, og til dels bedre, sier Lauten. - Både maten, utstyret og soveplassen du blir presentert for – oppfyller kravet om miljøvennlighet.

 Økoturisme

The international Ecoturism society (TIES, 1990) definerer økoturisme som: Ansvarlig reise, til naturområder, som bevarer miljøet og forbedrer velværet til lokalbefolkningen.
Med dette kan man altså si at reiselivsbedrifter som oppfyller disse kravene kan kalle seg økoturisme på internasjonalt plan. Ikke alle land har ratifisert FNs prinsipper om økoturisme, men dette betyr ikke at bedrifter som ikke er sertifisert behøver å være dårlige å reise med.
Se etter denne logoen for å vite om bedriften du vurderer å feriere hos er godkjent av norsk økoturisme. En komplett oversikt over sertifiserte bedrifter i Norge finner du HER


Kilde: www.ecotourism.org

LES OGSÅ: Tips til påsketuren


Spektakulær ferie

Økoturisme handler ikke nødvendigvis om å ’redde’ noe eller noen som er i ferd med å dø ut, men som målene til Norsk Økoturisme forklarer, så ønsker de å bevare naturen, miljøet og lokalbefolkningen i området man ferierer i.

Dette opplevde artiktektstudenten Nørsterud at bedriften han reiste med gjorde. De fikk servert frukt og grønnsaker fra en egen grønnsakshage og miljøet sto i fokus under hele oppholdet. I tillegg benyttet de seg av arbeidskraft fra lokalbefolkningen, som var sterkt preget av fattigdom.
 
- Denne typen ferie var spektakulær! Og jeg husker spesielt godt da han jeg fikk svømme med havskilpaddene. Det å møte skilpaddene i sitt naturlige habitat er noe jeg er svært takknemlig for.
 
Nørsterud oppfordrer alle studenter til å prøve økoturisme og mener også at det ikke behøver å være dyrere enn en vanlig chartertur, nettopp fordi man i mye større grad lever av ’det naturen har å by på’.

Martin Lauten tipser om at wwwvisitnorway.com gir en god oversikt over norske økoturismebedrifter. Dersom man ønsker å prøve økoturisme utenfor Norges landegrenser anbefaler han www.destinet.eu og www.responsibletravel.com. Disse internettsidene gir et godt utvalg av ’sikre’ økoturismebedrifter.