(StudentTorget.no):

Det kryr av reiseselskaper, noe som gjør det vanskelig for oss å velge. Hvem har billigst pris og hvor finner vi de beste pakketurene? Enten det er storbyferie eller sydentur du har tenkt deg på, er det ikke alltid like lett å finne ut hvor det er rimeligst å dra.

 

Reis med fly:

Ryanair er et av selskapene som har blitt kjent for sine lave priser. Med dette flyselskapet kan du enten reise fra Haugesund, Torp, eller Rygge lufthavn. Og hvis du først skal reise fra Oslo, er det faktisk ikke så mye lenger til Moss enn til Gardermoen. Og du kan spare penger på å reise derfra. Men hold øynene oppe for gebyrer. Du skal ha ei stø hånd for å manøvrere deg trygt gjennom bestillingen hos Ryanair.

Norwegian innehar i dag posisjonen som Skandinavias største lavprisflyselskap. Det er også Skandinavias raskest voksende, og har totalt 2000 ansatte. Sjekk lavpriskalenderen fra måned til måned.

 REIS MED BUSS:

Det finnes mange busselskaper som kan frakte deg til storbyer som København og Göteborg for en veldig billig penge.


 Blant annet GoByBus tilbyr Juniorbilletter for deg under 29 år, som gir deg billigere pris. Hvis du i tillegg booker billett uten avbestillingsmuligheter får du billettene til en enda billigere penge.

Du kan få en enveisbillett fra Oslo til Göteborg for under tohudre-lappen. Og fra Oslo til København kan du få billett for rundt 300 kroner. Swebus tilbyr lignende alternativer. De har også egne studentbilletter.

Finn.no sin reiseside finner du blant annet fly, hoteller, pakkereiser og restplasser. Feriehus og hytter til leie i Norge og utlandet er andre eksempler. I tillegg finnes det en weekendkalender hvor man kan søke etter flybilletter til storbyer som Barcelona, Paris og Roma. Forbrukere kan også søke blant reiseforslag innen kategorier som cruise, safari og spa.

Restplass ble opprettet som selskap i januar 2000, og utviklet seg raskt til å bli en av Norges største formidlere av restplasser, flybilletter, storbyturer, sydenreiser, hotell, leiebil og cruise.

LES OGSÅ: Tyske juletradisjoner

 

Tips til å lete frem de billige billettene:

1. Vær utro! Husk at du kan velge forskjellige selskaper på utreise og hjemreise. Søk hos flere selskaper for å finne billettene med lavest pris.


2. Unngå lavprisfellen. Det er slett ikke alltid de såkalte lavprisselskapene som er billigst. Sjekk også prisene hos nettverksselskapene som SAS, Lufthansa, KLM og British Airways.

3. Flere strekninger. Du kan tjene store penger på å fly via de store lavprisflyplassene i Europa. Legg inn minst 3–4 timer mellom hver flytur hvis du tar flere hopp pr. dag. Husk at du uten gjennomgående billett tar en kalkulert risiko hvis du kommer for sent til neste fly. Da må du i de fleste tilfeller kjøpe helt ny flybillett.

 REIS MED TOG:

Den gode gamle InterRail er også et godt alternativ til rimelig ferie. Du kan reise hvor du vil i Europa med tog.

Prisen avhenger av hvor lenge eller hvor mange dager du vil reise, i tillegg til alderen din. Det er mulig å kjøpe det klassiske tilbudet om én måneds InterRail for hele Europa, men du kan også velge en kortere versjon: InterRail for ubegrenset reise i 15 eller 22 dager. Det finnes mange reisealternativer av denne typen.

4. Velg riktig dag. Unngå å reise på fredag og søndag, reis for eksempel heller ut lørdag og hjem mandag. Et enkelt grep som vil spare deg for penger. Det er forøvrig lettest å finne rimelige billetter i perioden mandag til torsdag. Å reise tidlig fredag er for eksempel billigere enn fredag ettermiddag.


5. Ikke kjøp for tidlig. Spesielt lavprisselskapene har skapt myten om at jo tidligere du bestiller, dess billigere blir billetten. Det stemmer ikke alltid. Prisene som nå ligger ute for sommerferien neste år, er som regel jekket opp noen hakk for å teste folks betalingsvillighet. Mange billetter synker i pris utover vinteren hvis etterspørselen avtar. Spesielt har Ryanair jo-jo-priser.

6. En annen flyplass. Hvis du bor nær flere flyplasser: Finn ut hvilken av dem som har den rimeligste flyreisen til og fra stedet du ønsker å dra til. Kan du reise ut fra en flyplass og tilbake til en annen, øker mulighetene for billigkupp betraktelig. På Østlandet betyr det at både Gardermoen, Rygge og Torp nå er aktuelle alternativer.

7. Bestill nyhetsbrev. Søk opp alle aktuelle flyselskaper, registrer din e-post. Da får du jevnlig tips om billige billetter og kampanjer, ofte før andre kunder får vite noe om dette. Her kan du også få tilbud om svært billige restbilletter bare noen dager før avgang.

 REIS MED BÅT:

Noen dager på danskebåten kan være en liten ferie i seg selv, og hvis du holder øye med DFDS Seaways´ nettsider, dukker det ofte opp billige billetter.


 De har blant annet et tilbud for reising med vennegjengen. Denne typen reise inkluderer båtreise tur/retur Oslo – København i de rimeligste 4-sengs Seaways Class lugar når fire personer reiser i samme lugar.

Shuttlebuss tur/retur Terminalen – Kongens Nytorv. Syv timer i København, og båten tilbake igjen. Andre båter, blant annet Color Line, kjører til Tyskland, Sverige og Danmark.

8. Kampanjeperioder. Jakt etter kampanjeperiodene. De viktigste tidene for lavpriskampanjer er rett etter nyttår og frem til mars, samt september til midten av desember. Unngå høytidene og fellesferien, som er den absolutt dyreste flytiden. Rett etter påske hvert år er også en gunstig tid.

Merk deg dato og klokkeslett når kampanjebilletter legges ut, og regn med at du i noen tilfeller må sitte oppe midt på natten for å sikre deg de billige billettene. I noen tilfeller kan du søke opp billigbilletter flere timer før selskapenes annonserte kampanjer, hvis du går via de store nettstedene for billettsøk.

9. Bestill på nett. Dropp reisebyrået hvis du ikke skal legge ut på en lang og komplisert reise til et annet kontinent. Hvis reisefølget er 3–4 personer, slipper du fort unna gebyrer i 1000-kronersklassen.


Det er ikke alltid at flyselskapene selv har de billigste billettene. Finn rute og pris på valgte selskap, men sjekk også på nettreisebyråene hva de skal ha for den.

10. Dropp bonus. Det er langt mer å spare på å fly billig uavhengig av selskap enn å knytte deg til ett bestemt flyselskaps bonusprogram.

Kilder: Aftenposten, Wikipedia, NSB, Norwegian, Restplass, DFDS seaways, Gobybus og Swebus.