(StudentTorget.no):

Navn: Mathilde Løken

Alder: 23

Studieretning: Sykepleie

Studiested: OsloMet sykepleie, utveksling ved Pediatrisykehus i Camagüey, Cuba.

 

Hvordan kom du fram til at det var til Cuba du ville dra? 

Jeg har alltid ønsket å dra til latin Amerika/Karibia, men har aldri fått muligheten. Da jeg startet på sykepleien og så at det var mulig å dra til Cuba, var jeg allerede innstilt på å dra dit et semester i løpet av studiet. Jeg har hatt spansk på skolen og har grunnleggende ferdigheter i språket, derfor ønsket jeg også å praktisere spansken min. Cuba er kjent for å ha et godt helsevesen og jeg har hørt mye positivt om det, så tenkte det ville være en god erfaring å ha.

 

LES OGSÅ: Komplett guide til utdanning i Cuba

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Veldig enkel! Jeg sendte inn en søknad med motivasjonsbrev, og et par uker etterpå ble jeg innkalt til et intervju og deretter fikk jeg svar etter kort til at jeg var akseptert.

En travel gågate i sentrum av Camagüey. (Foto: Shutterstock)

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Vi startet med to uker språkkurs når vi kom ned for å friske opp spansken og lære litt hvordan man snakker med pasienter her på Cuba. Deretter var vi syv uker på det lokale sykehusets operasjon og post operativ, intensiv avdeling. De tre siste ukene nå vil bestå av lære om pediatri og føden, før semester er over og vi skal hjem til jul. 


 

Hva er den største forskjellen på å studere på Cuba og i Norge?

Det er utrolig mange forskjeller på Cuba og Norge! Det er som å reise 100 år tilbake i tid. Det er ikke noe som gjennomføres elektronisk, så dersom læreren har en beskjed å gi vil det henge en lapp i skolekorridoren. Studentene er veldig involvert i arbeidet på sykehuset, og man ser ikke skillet mellom sykepleier og student. På Cuba har de ikke samme tidsperspektiv som i Norge, derfor kan det fort bli et par timer ventetid på veileder og lærer fordi noe dukket opp. 

 

Hvordan er en vanlig dag på Cuba?

Stå opp 07:00, spise frokost og gjøre seg klar med uniform til en dag på sykehuset, deretter gå til sykehuset for å være der til oppstart klokken 08:00. På sykehuset møter vi veilederen og får delegert oppgaver på forskjellige avdelinger, dette varierer fra dag til dag. Dagene på sykehuset varer til rundt 13:00, da går vi hjem og lager lunsj - noen ganger sammen, noen ganger hver for oss. På kvelden lager vi middag samme, drikker rom og danser med naboene.

Et typisk marked på et lite torg i Camagüey. (Foto: Shutterstock)

 

Hvordan er studentmiljøet der?


Vi har så og si ingen kontakt med de cubanske studentene da vi har en egen veileder og kjører et annet opplegg. Derimot vi fem som har reist sammen fra Norge, har et veldig godt miljø og kommer godt overens. 

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Jeg leser en del til eksamen, danser salsa på La Trova, utforsker byen, spiller kort og reiser en del til andre byer i helgene.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

På Cuba så gir de gjerne en annen pris til turister ettersom det er en av hovedinntektene til landet. Som sagt snakker jeg litt spansk og kan forhandle litt, da senker de gjerne prisene litt. Cuba er veldig billig for cubanere, så det gjelder å snakke med de lokale for å forhøre seg om hvor det er billigst. Når vi reiser og skal bo andre steder, betaler vi rundt 200 kroner per natt inkludert frokost - det er en veldig grei pris!

Hest og kjerre på vei gjennom Camagüey. (Foto: Shutterstock)

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere på Cuba?

Det er en stor kulturforskjell her på Cuba, og de jobber med helt andre midler enn vi er vandt til i Norge, så det tar litt tid å tilpasse seg det. De har en annen holdning til pasienter og hvordan vi har lært det på sykepleieskolen hjemme i Norge. Det meste på sykehuset er generelt annerledes og det var utfordrerne å sette oss inn i deres system. Etter en stund så gikk det veldig fint, da vi også fikk en bedre forståelse for deres kultur.


 

Vil du anbefale andre å studere på Cuba, og har du noen tips til nye studenter?

Vil absolutt anbefale studenter å komme hit dersom de ønsker å oppleve et helt annet samfunn. Selv om mangelen på ressurser er stor, så har de et fantastisk samhold og er rik på kultur. Sykepleier og leger er utrolig dyktige og har et høyt nivå av kunnskap.

 

Klikk her for å se alle studiemuligheter i utlandet