(StudentTorget.no):

I denne ukesmenyen fra studentkokeboka har vi funnet sju lettlagede og spennende retter som du kan lage til middag denne uka. 

Her finner du blant annet en oppskrift med høstfavoritten lammekjøtt, en spennende pølserett med aubergine og en indisk vri på pitabrød. 

 

Laks i wok

Her er lettlaget fiskerett med friske smaker av grønnsaker og sitron. Laks får man tak i hele året og er en fisk som kan brukes til det meste.

 

 

Dette trenger du:
300 g laksefilet i terninger 
2 vårløk i skiver 
½ rød paprika i strimler 
½ rødløk i båter 
1 ½ fedd finhakket hvitløk 
2 ferske sjampinjonger i båter 
2 røde cherrytomater 
½ boks hermetiske bambusskudd 
1 ½ ss soyasaus 
½ ss sitronsaft 
½ ss revet frisk ingefær 
2 ss olje til steking 

Woksaus: 
¼ dl soyasaus 
½ dl fiskebuljong (utblandet) 
¼ ts maisstivelse (maizena) 

Slik gjør du
1. Mariner lakseterninger i soyasaus, sitronsaft og revet ingefær i 10 minutter.

2. Stek fiskebitene til de er gylne på alle sider. Legg til side.

3. Wok alle grønnsakene på høy varme i noen minutter. Legg fiskebitene tilbake i woken.

4. Bland sammen alle ingrediensene til sausen og hell denne over retten.

Server med kokt ris.


 

Jambalaya

Denne Jambalayaen veldig rask og veldig god! Hvis du skal lage en ferdig middag komplett med kjøtt, grønnsaker og ris kan det knapt gjøres raskere enn dette.

 

 

Dette trenger du:
200 g renskåret svinekjøtt i strimler 
1 ss margarin til steking 
½ pk chorizopølse 
½ pose Mexican tomatsuppe 
3 ½ dl vann 
2 dl hurtig-ris 
200 g fryst grønnsaksblanding (amerikansk blanding) 

Slik gjør du:
1. Brun strimlet svinekjøtt og pølser raskt i en gryte.

2. Tilsett suppeposen, vann, ris og grønnsaker, kok opp og skyv tilside.

3. La gryten trekke på svak varme i ca 5 minutter. 

LES OGSÅ: Gresskar-oppskrifter

 

Kyllingfilet på grønnsaksseng

Her har du en smakfull og mager middagsrett som ikke krever særlig innsats på kjøkkenet. Server med ris, ferskt brød eller poteter ved siden av. Kan også spises alene med søt chilisaus. 

 

 

Dette trenger du:
2 kyllingfileter 
½ rødløk 
½ rød chili 
1 ½ tomat 
½ grønn squash 
¼ aubergine 
2 ss olivenolje 
½ ss hakket frisk rosmarin 

Slik gjør du:
1. Del grønnsakene i passe biter og legg dem i en ildfast form sammen med kyllingfiletene. Hell over olje og dryss på krydder, salt og pepper. 

2. Sett formen i stekeovnen ved 180 °C og stek i ca. 20 minutter.


 

Lammekoteletter Navarra 

Lammekoteletter kan lages på utallige måter. Her har de fått følge av tomater, hvitløk og sitron. 

 

 

Dette trenger du
4 lammekoteletter 
¼ ts salt 
¼ ts pepper 
75 g kokt skinke i terninger 
½ løk 
½ boks hermetiske tomater 
1 fedd hvitløk 
½ bunt bladpersille 
¼ stk sitron (kun revet skall) 

Slik gjør du:
1. Hakk løken og skjær skinken i terninger. Finhakk hvitløken og persillen.

2. Krydre kotelettene med salt og pepper etter smak, og stek ca. 2 minutter på hver side. Ta dem ut av stekepannen.

3. Surr skinke, løk, tomater, hvitløk, persille og sitronskall i pannen ca. 5 minutter.

4. Legg kotelettene tilbake i pannen og la det hele godgjøre seg i ca. 5 minutter.

Server med ris eller pasta.

LES OGSÅ: Vegansk pasta med fløtesaus

 

Burger i fullkornslefse

Hamburger er som skapt for en rask middag i en travel studiehverdag.  Her er en litt utradisjonell variant med fullkornslefse og stekt ananas. 

 

 

Ingredienser:
300 g kjøttdeig 
½ ts salt 
En klype pepper pepper 
¼ dl vann 
½ ss olje til pensling 
½ rødløk i ringer 
2 ananasringer 
2 fullkorntortillas 
¼ pk rucculasalat 

Slik gjør du
1. Rens rødløk, og skjær den i tynne ringer. Skrell ananas, og skjær den i 2 cm tykke skiver. 

2.  Bland salt, pepper og vann i kjøttdeigen. Ikke rør i deigen for lenge, den skal ikke bli seig. Form burgere og pensle dem med olje. Stek burgere i 4-5 minutter på hver side, og stek samtidig ananasskiver i ca. 2 minutter. 

3. Varm til slutt fullkornslefser noen sekunder i mikrobølgeovnen, fyll dem med hamburger, grillet ananas, rødløk og litt ruccolasalat.  

Tips: Du kan også bruke ferdigstekte karbonader som du bare varmer i stekepannen.


 

Svin Tikka Pita

Forandring fryder, så hvorfor ikke gjøre en ny variant av nittitallsfavoritten pitabrød? Tikka masala-saus er tilgjengelig i de fleste butikker over hele landet. Den består av løk, olje, tomatpuré og forskjellige krydder. 

 

 

Dette trenger du:
2 skinkebiffer 
2 ss margarin /olje til steking 
½ ts salt 
½ ts pepper 
2 pitabrød 
½ løk i ringer 
6 skiver slangeagurk 
2 salatblader 
4 ss tikka masala saus 
2 ss yoghurt naturell 

Slik gjør du:
1. Krydre biffene og stek på middels varme i en panne, ca. 2 minutter på hver side. Varm gjerne pitabrødene litt i stekeovn eller brødrister.

2. Bland Tikka Masala-saus og yoghurt.

3. Legg grønnsaker og skinkebiff sammen med sausen inn i pitabrødene. Server straks.

LES OGSÅ: Ukesmeny: 7 retter med egg som tema

 

Gratinerte pølser med aubergine

Synes du pølser er kjedelig? Prøv denne retten med gratinerte pølser og aubergine, og du vil komme til å ombestemme deg. 

 

 

Dette trenger du:
300 g kjøttpølse (løk- eller krydderpølse) 
½ aubergine 
2 ss olivenolje 
½ hakket løk 
½ fedd hakket hvitløk 
½ boks hermetiske tomater 
¼ ts tørket basilikum 
75 g cottage cheese 
1 egg 
2 ss parmesan (eller vanlig ost) 
½ dl melk 
¼ ts salt 
¼ ts pepper 
En klype malt muskat 

Slik gjør du
1. Skjær pølser og aubergine i skiver på langs. Stek pølse- og aubergineskivene hver for seg raskt på begge sider. 

2. Fres løk og hvitløk i litt olje, tilsett salt, pepper og tomater. Kok opp og la det koke til all væsken har fordampet. Smak til med basilikum. 

3. Rør sammen kesam/cottage cheese, revet ost, egg, melk og krydder. Legg pølser, aubergine og tomatblandingen lagvis i en smurt ildfast form og hell over ostekremen. 

4. Stek på 200 °C i 30-40 minutter.

Server med en salat av for eksempel tomat, salatblad, løk, oliven og basilikum.

Vel bekomme!

Kilde: Matprat.no