(StudentTorget.no):

Frister det med hotte kjøttboller i tomatsaus, kyllingfilet med ratatouille eller en god jamaikansk gryterett? 

Her er en komplett ukemeny med spennende middagsretter til hele uken!

Alle oppskriftene er beregnet til 2 porsjoner, og er hentet fra Matprat.no.

Vel bekomme!

 

Kyllingfilet med ratatouille

Kyllingfilet med ratatouille er en frisk og fargerik rett som både smaker fantastisk, er næringsrik  og rask å lage.

 

 

Dette trenger du:
2 kyllingfileter
1 ss olje til steking
Salt og pepper

Ratatouille:
½ gul paprika
½ grønn squash
½ løk
½ boks tomatpuré, à 140 g
½ boks hermetiske tomater med hvitløk
1 ts tørket oregano
½ rød paprika

Slik gjør du:
1. Rens og kutt grønnsakene og fres dem i en stekepanne med olj. Skyv grønnsakene fra midten, og ha i tomatpuré. Fres tomatpuréen litt slik at råsmaken fjernes, se til at det ikke svir seg. Vend den så sammen med grønnsakene. (Hvis du vil runde av smaken på ratatouillen, kan du også smake den til med litt sukker.)

2. Ha i hakkede tomater og stek videre i 5 minutter. Smak til med oregano, salt og pepper. 

3. Kok ris som anvist på pakken.

4. Krydre kyllingfilet med salt og pepper.  Ha olje i en stekepanne og brun kyllingfiletene i 2 minutter på hver side.

5. Etterstek på lav varme under lokk i ca. 4 minutter.


 

Asiatisk biff

Her er en oppskrift på biff med en spennende asiatisk vri på smaken. 

 

 

Dette trenger du:
300 g ytrefilet, mørbrad eller flatbiff av storfe 
½ lime 
½ ss fiskesaus (asiatisk)
1 ½ finkuttet vårløk 
½ ss finhakket frisk koriander (eller tørket) 
½ ss finhakket frisk mynte 
¼ ts chilipulver

Slik gjør du:
1. Skjær kjøttet i tynne biffer.

2. Bland sammen alle ingrediensene til en marinade og ha over i en pose. Legg i kjøttet, klem all luft ut av posen og lukk den. La kjøttet marinere ca. 20 minutter.

3. Tre kjøttet på trepinner og stek dem 1-2 minutter på hver side.

Server gjerne med ris og en kryddersterk saus som dip. 

LES OGSÅ: Påskemat 2015

 

Chilipølsepasta

Dette er en spennende rett for dem som liker sterk mat. Superenkel middagsmat med mye smak!

 

 

Dette trenger du:
200 g chilipølser 
250 g fersk fullkornpasta 
1 glass arrabbiata pastasaus 
½ pk rucculasalat 
Slik gjør du:
1. Skjær chilipølsene i skiver og stek dem i en stekepanne med margarin.

2. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Hell av vannet og rør inn sausen. 

3. Bland inn ruccula og stekte pølser. 


Hotte kjøttboller i tomatsaus

Kjøttboller er noe de fleste liker, og passer i svært mange retter. Her er en sterk variant med fyldig tomatsaus, inspirert fra sydligere strøk.

 

 

Dette trenger du:

Kjøttboller:
300 g kjøttdeig 
¼ finhakket løk 
½ ts kajennepepper (DETTE ER STERKT!)
½ ts malt ingefær 
1 ts paprikapulver 
1 ts salt 

Tomatsaus:
2 ss olivenolje 
2 båter finhakket hvitløk 
¼ finhakket løk 
1 boks hermetiske tomater 
1 dl vann 
1 kjøttbuljongterning 
2 ts tørket oregano 
½ ts sukker 
salt og pepper

Slik gjør du:
1. Finn fram alle ingrediensene til kjøttbollene. Finhakk løken. Kna sammen alle ingrediensene i en bolle. Lag små kjøttboller. Smelt margarin i en stekepanne og stek kjøttbollene på middels varme i ca. 10 minutter.  

2. Tomatsausen lager du ved å varme oljen i en stekepanne og tilsett finhakket hvitløk og løk. Stek løken på middels varme til den blir blank og myk. Løken skal ikke bli brun! Ha i hermetiske tomater, vann, buljong og oregano.  

3. Demp varmen og la sausen koke uten lokk til den tykner, 10-15 minutter. Jo lenger den koker, jo bedre smak blir det av tomatene. Tilsett sukker og rør rundt.  

4. Smak til med salt og pepper. 


 

Koteletter med urte- og hvitløksgrønnsaker

Når man ovnssteker grønnsaker blir de ekstra saftige og smakfulle. Dette er veldig enkelt å lage, og smaker veldig bra!

 

 

Dette trenger du:
2 svinekoteletter
salt og pepper

Urte- og hvitløksgrønnsaker:
½ grønn paprika 
½ gul paprika 
1 rødløk 
2 tomater 
1 ss olivenolje 
½ ts hvitløkssalt 
½ ts pepper 
1 ts urtekrydder 

Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 220 °C. Rens og skjær grønnsakene i grove biter. Strø over hvitløkssalt, pepper, urtekrydder og olivenolje. Stekes i 20 minutter.

2. Krydre kotelettene og stek dem raskt på sterk varme, 2 minutter på hver side. Etterstek på svakere varme i ca. 2-3 minutter på hver side. 

LES OGSÅ: Hvitløksgratinert spekeskinke og reker, mangosalat, kyllingbruschetta

 

Ungarsk gulasj

Gulasj er en nasjonalrett fra Ungarn som det finnes utallige oppskrifter av. Her er en spennende variant av den tykke og kraftige suppen.

 

 

Dette trenger du:
200 g flatbiff av storfe
1 løk
½ båt hvitløk
½ boks tomatpuré, à 140g
2 poteter
1 rød paprika
¼ purre
1 kjøttbuljongterning
½ l vann
1 ts paprikapulver
½ ts tørket oregano
Salt og pepper

Slik gjør du:
1. Skjær kjøttet i terninger, ca. 3 x 3 cm. Kutt løk og hvitløk i biter.  

2. Kutt potet i terninger, paprika i biter og purre i ringer. Legg eventuelt potetterningene i en bolle med kaldt vann slik at de ikke blir misfarget. 

3. Brun kjøttet i en gryte med olje. Ha i løk og hvitløk, og surr til løken har blitt blank. Rør inn tomatpuré. 

4. Tilsett potet, paprika, purre og buljongterninger utrørt i vann. La det koke 20 - 30 minutter. Smak til med krydder.


 

Jamaicapanne

Maten på Jamaica er vanligvis godt krydret og tung. Denne retten er en mildere, men allikevel en smakfull variant.

 

 

Dette trenger du:
300 g renskåret svinekjøtt i strimler 
½ grønn squash 
½ løk 
1 rød paprika 
1 ss smør eller olje
1 boks hermetisk ananas i ringer (liten boks) 
½ ts paprikapulver 
¼ ts salt 
1 ½ ss kokosmasse 

Slik gjør du:
1. Skjær squashen i 1 cm tykke skiver, løk og paprika i mindre terninger.

2. Stek kjøttstrimlene raskt i smør/olje, 1-2 minutter.

3. Stek grønnsakene 2-3 minutter.

4. Bland kjøtt, grønnsaker, ananas og ananaslaken. Tilsett krydder, legg på lokk og la trekke et par minutter.

Dryss kokosmassen over retten og server med kokt ris og eventuelt sitronbåter.

Vel bekomme!

Kilde: Matprat.no