(StudentTorget.no):

Trenger du inspirasjon til middagen? Her finner du oppskrifter på nachos til helgekosen, en sunn og god asiatisk lakserett, kjøttkaker som kan dempe savnet etter mamma, og flere innbydende retter!

Alle oppskriftene er hentet fra Matprat.no, og er beregnet til to porsjoner.

 

Gyros

Dette er en rett som vil vekke minner fra ferien i Hellas. Den kan nemlig lages like god på hybelkjøkkenet som på det greske kjøkkenet.

 

 

Dette trenger du:
250 g flatbiff av storfe eller lam, i biter
100 g pommes frites 
2 pitabrød 
2 ss tzatziki 
1 tomat i skiver
½ rødløk i ringer

Marinade:
½ finhakket løk 
1 båt finhakket hvitløk 
¼ ts malt merian 
¼ ts tørket rosmarin 
Salt og pepper

Slik gjør du:
1. Bland sammen alle ingrediensene til krydderblandingen og la det stå i kjøleskapet i 2 timer. Kjør deretter marinaden i en foodprocessor.

2. Brun kjøttet i en stekepanne og hell over krydderblandingen. La det steke på svak varme i 45 minutter.

3. Lag pommes frites etter anvisning på posen.

4. Varm pitabrødene etter anvisning på pakken.

5. Smør tzatziki på pitabrødene. Legg på tomatskiver og løkskiver. Ha på kjøtt og pommes frites. Rull pitabrødet sammen som et kremmerhus, gjerne med papir rundt. (Det kan være vanskelig å bøye vanlig pitabrød, så du kan gjerne ha fylle pitabrødet isteden.


 

Kjøttdeigpai

Denne retter en både enkel og overraskende god. Hvis du lager en stor porsjon er den også perfekt til å fyse ned og varme opp på dager du har dårlig tid.

 

 

Dette trenger du:
200 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 pk ferdig paideig
1 løk, hakket
½ båt hvitløk 
salt og pepper
½ ts tørket basilikum 
4 stjerneløk 
1 dl melk 
1 egg 

Slik gjør du:
1. Trykk deigen ut i en smurt paiform og la den henge litt utenfor kanten. Den krymper under steking. Eller bruk små porsjonsformer som vi har gjort her. Prikk deigen godt med en gaffel, og la den gjerne stå kjølig en times tid. Forstek paibunnen på 200 °C i ca. 10 minutter.

2. Rens og hakk vårløk og hvitløk og fres det i en stekepanne sammen med kjøttdeigen. Tilsett salt, pepper og basilikum.

3. Fordel fyllet i paiskallet og sett stjerneløken oppi med toppene opp. Bland sammen melk, egg og revet ost og hell over i paien.

4. Stek den på nederste rille til eggeblandingen har stivnet og paien har fått en fin gyllen farge, ca. 30 minutter.

LES OGSÅ: Prøv Pavlovakopper med vaniljekrem og bær til 17. mai

 

Laks i wok

Laks er en fisk som man kan variere i det uendelige med. Her er en lettlaget fiskerett med asiatisk preg. 

 

 

Dette trenger du:
300 g laksefilet i terninger
1 pose ferdig wok-saus
2 vårløk i skiver
½ rød paprika i strimler
½ rødløk i båter
1 ½ båt finhakket hvitløk 
2 sjampinjong i båter
2 røde cherrytomater delt i to
½ boks hermetiske bambusskudd 
1 ½ ss soyasaus 
½ ss sitronsaft 

Slik gjør du:
1. Mariner lakseterningene i soyasaus og sitronsaft i 10 minutter.

2. Stek fiskebitene til de er gylne på alle sider. Legg til side.

3. Wok alle grønnsakene på høy varme i noen minutter. Legg fiskebitene tilbake i woken.

4. Hell sausen over og vent et par minutter til den er varm.

Serveres med ris.


 

Pizzasnurrer

Dette er en praktisk pizza-variant som passer like godt til middag sammen med salat, som til lunsj på lesesalen. Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang, for å putte i fryseren.

 

 

Dette trenger du:
200 g kjøttdeig 
ferdig pizzadeig fra butikken 
½ hakket løk 
1 båt finhakket hvitløk 
½ boks hakkede hermetiske tomater 
1 ss tomatpuré 
Salt og pepper
½ ss frisk basilikum 
½ dl vann 
2 ½ dl revet ost

Slik gjør du:
1. Brun kjøttdeigen i olje på sterk varme i to omganger. Ha all kjøttdeigen tilbake i stekepanna. Tilsett løk, hvitløk, tomater, tomatpuré, salt, pepper og vann. La sausen småkoke i ca. 10 minutter til den blir ekstra tykk. Dryss over basilikum.

2. Kjevle deigen på et stekebrett til en avlang firkant, ca. 30x50 cm. Smør kjøttsausen utover og rull sammen deigen til en pølse.

3. Skjær den i ca. 1,5 cm tykke skiver og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Dryss på ost og eventuelt litt ekstra fyll, f.eks. paprika- og ananasbiter.

4. Etterhev pizzasnurrene i ca. 10 minutter. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter.


 

Nachos

Nachos er den ultimate helgekosen. Perfekt om du skal invitere venner på fredagskvelden, eller om du skal kose deg alene med en film.

 

 

Dette trenger du:
300 g kjøttdeig/karbonadedeig 
½ løk  
½ rød chili i ringer 
1 pk tacokrydder-miks
1 pose tortillachips á 200 g 
½ boks hermetiske brune bønner  
1 boks salsa  
½ finstrimlet purre  
1 dl revet gulost 

Slik gjør du:
1. Fres kjøttdeig, finhakket løk og chili i en varm panne.

2. Tilsett kryddermiksen og vann og la sausen koke etter anvisning på pakken.

3. Legg tortillachipsen på et ildfast fat og fordel resten av ingrediensene på toppen, osten til slutt.

4. Gratiner i stekeovn på 225 °C i ca. 5 minutter.

LES OGSÅ: Ukemeny: Hel-, halv- og u-norsk

 

Vietnamesisk kylling i karri

Det er alltid spennende å prøve seg på mat fra andre land, særlig når det er så velsmakende som dette. Litt flere ingredienser og litt mer tid enn de andre rettene, men likevel verdt det om du skal kose deg litt ekstra!

 

 

Dette trenger du:
3 kyllingfileter

Karrimarinade:
1 ts karri 
½ ts sukker 
salt og pepper
saft og skall av ½ lime 

Kokos- og karrisaus:
1 løk 
1 ts karri 
¼ ts gurkemeie 
ca. ¾ boks kokosmelk 
½ dl fløte 
½ ss soyasaus 
½ boks hermetisk ananas i ringer (liten boks) 
75 g aspargesbønner 
salt og pepper
½ pk risnudler 

Slik gjør du:
1. Del kyllingfiletene i mindre biter. Dryss krydder, limeskall og limesaft over kyllingbitene og bland godt. Dekk til og la dem marinere så lenge du har tid, gjerne over natten. Vær forsiktig med salt hvis kjøttet skal ligge lenge i marinaden, salt heller ved steking.

2. Stek kyllingbitene, kok ut pannen med litt vann, og ha dem i sausen.

3. Stek løk, revet hvitløk og karri i olje til løken er myk. Tilsett gurkemeie, kokosmelk, fløte og soyasaus og la det koke noen minutter til sausen tykner litt.

4. Ha i kyllingbiter, ananas i biter og aspargesbønner og kok noen minutter. Bland inn kokte risnudler til slutt.


 

Kjøttkaker

Hvis savnet etter mammas kjøttkaker blir for stort, kan du trøste deg med at det ikke er hverken vanskelig eller tidkrevende å lage. Raskt, enkelt og knallgodt!

 

 

Dette trenger du:
200 g kjøttdeig 
salt og pepper
en klype malt muskat 
en klype malt ingefær 
1 ss potetmel 
¾ dl vann eller melk
3 dl vann 
½ kjøttbuljongterning 

Slik gjør du:
1. Det enkleste er å bruke en foodprocessor. Ha alle ingrediensene (unntatt vann og buljong) i bollen og kjør ca. 10-20 sekunder til farsen er jevn og fin. Eller lag farsen for hånd: rør saltet godt inn i kjøttdeigen. Rør inn krydder og potetmel og spe med melk eller vann, litt av gangen.

2. Form farsen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din, og kaldt vann.

3. Stek kakene i middels varm panne i smør i ca. 2 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.

4. Ha kakene over i en gryte med vann og en buljongterning og la dem trekke i ca. 10 minutter (til de er gjennomkokt), eller ha kakene rett i brun saus.

Servér med poteter og de grønnsakene du er vant til å få hos mamma.

Vel bekomme!


 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!