(StudentTorget.no):

Dagen i dag blir ofte kalt årets blåmandag - jula er over og folk er tilbake i jobb eller på skolebenken. Samtidig er avisene fulle av slankeråd og dietter som skal følges. Her i Studentkokeboka derimot skal vi ikke peke noen fingre på kostholdet ditt, men fortsette som vanlig med tips til gode, billige og ikke minst: sunne retter.

I kjent stil holder flere av ukens retter til mange porsjoner - hva med å starte året med å fylle opp fryseren? Slik sparer du både tid og lommebok, så kan du heller gå på nyttårssalg!

God blåmandag!

 

Mandag – Eggepanne med potet

Vi starter årets studentkokebok med en enkel omelett som metter og sparer deg for tid etter den første tunge dagen tilbake på studiet. Omelett kan lett egendefineres, men tomater, sopp og poteter gjør seg godt i denne enkle middagsretten.

 

 

Dette trenger du:
4 stk egg
4 ss vann

Litt salt og pepper
1,5 stk potet
65 g frisk sjampinjong
1,5 stk tomat
65 g grønne erter

Slik gjør du:
1. Skjær potetene og soppen i skiver. Stek de i en varm panne med litt smør.

2. Pisk sammen egg, salt og pepper og en liten skvett vann. Hell eggeblandingen over pannen med potetene og soppen. Topp med tomater og erter.

3. Stekes under lokk til omeletten har stivnet.

Servér gjerne med litt grovt brød til. Vel bekomme!


 

Tirsdag – Kremet fiskesuppe

Vi fortsetter med fjorårets tradisjon og har fisk på tirsdag. Hva med deilig kremet fiskesuppe til middag? Denne kan lages med forskjellige typer fisk, etter hva du liker selv. Sliter du med å få i deg nok fisk, lag en ekstra stor porsjon og frys ned, slik har du fiskemiddagen klar til en annen dag.

 

 

Dette trenger du:
200 g laksefilet
200 g torskefilet
1 ss margarin
2 stk gulrot
100 g kålrot
100 g knollselleri (sellerirot)
0,5 stk purre
0,5 stk fennikel
1 ss hvetemel
2 ss tomatpesto (rød pesto)
2 dl matfløte
2 ts hvitvinseddik, eller smakes til med eplemost
6,5 dl vann eller fiskekraft
1 ts salt
0,5 ts pepper
2 ss hakket frisk kjørvel (eller persille)

Slik gjør du:
1. Kutt grønnsakene i fyrstikklange staver eller tynne skiver. Fisken kuttes i terninger på ca. 2x2 cm.

2. Ha margarin i en kjele og fres grønnsakene på medium varme i cirka 2 - 3 minutter. Ha i mel og vend inn i grønnsakene.

3. Ha i rød pesto og rør det inn. Hell over all væsken og la det småkoke i cirka 15 minutter. Tilsett fisk og kjørvel og la det trekke et par minutter. Smak til med litt salt og pepper.

Servér gjerne suppen med litt godt brød til!


 

Onsdag – Arme riddere

Arme riddere er oftest søte med smak av kanel. Disse er derimot salte og passer derfor ypperlig til middag som et alternativ til ostesmørbrød. Er du en av de som aldri spiser opp brødet, passer arme riddere perfekt for deg. Bruk tørt brød og unngå å sløse både mat og penger. Pålegget velger du selv, men de smaker godt med skinke, ost og litt urter til.

 

 

Dette trenger du:
1 stk egg
1 dl melk
1/4 ts salt
2 skiver loff
2 skive røkt kalkunpålegg
2 skiver hvitost

Slik gjør du:
1. Bland sammen egg, melk og salt og hell det over i et fat med høye kanter.

2. Legg brødskivene i blandingen og la det trekke i cirka 5 minutter. Vend dem et par ganger slik at de blir ordentlig gjennomtrukket.

3. Stek arme riddere på begge sider i en panne på svak varme, til de er gyldne og sprø.

Serveres med det du ønsker av pålegg til, og gjerne litt friske urter om du har! God appetitt!

LES OGSÅ: Ukemeny: En kulinarisk reise

 

Torsdag – Ertesuppe

For de fleste av oss er årets vinter rimelig begredelig. Med surt og vått vær passer det fint med suppe og det er derfor vi har lagt til enda en i denne ukens meny. Dette er en superenkel ertesuppe, og du kan gjerne droppe kjøttet om du vil ha en vegetarsuppe eller spare penger. God er den uansett, men spis gjerne med litt brød til slik at den metter litt bedre.

 

 

Dette trenger du:
500 g renskåret svinekjøtt i strimler (kan sløyfes)
2 ss margarin eller olje til steking
500 g dypfryste erter
4 dl kjøtt- eller hønsebuljong (utblandet)
1 ts salt
0,5 ts pepper
1 boks hermetiske maiskorn, liten boks med paprikabiter
4 skiver ferskt brød

Slik gjør du:
1. Stek kjøttet i en varm panne. Krydre til med salt og pepper og legg til side.

2. Kok opp buljong med erter og kjør suppen glatt med en stavmikser. Du kan også bruke en rotmoser, men det vil ta litt lenger tid og suppen blir tykkere. Smak til med salt og pepper og spe på med litt ekstra buljong om nødvendig.

2. Fordél mais og kjøtt i suppeskåler og hell over suppen.

Spises med godt brød til!


 

Fredag – Pølser med rivekaker

Rivekaker er en enkel og god variant av røstipotetene. Disse lager du på bare et par minutter, og serverer du med stekte pølser til har du en kjapp og enkel middag på fredag.

 

 

Dette trenger du:
2 - 3 stk grillpølser av svin eller kalkun

Rivekaker:
3 stk potet
1 stk gulrot eller litt sellerirot
1/2 stk løk
1 stk sammenvispet egg 
1/2 ts tørket timian

Litt salt og pepper
1 ss olje til steking

Slik gjør du:
1. Skrell grønnsaker og riv dem grovt. Bland sammen med eggeblanding med timian, salt og pepper.

2. Tilsett klatter av røren i en varm panne, og stek de i en varm panne med olje til de er gjennomstekte.

3. Stek grillpølser til de er sprø.

Serveres gjerne med litt friske tomater eller ketchup til.

Vel bekomme!

LES OGSÅ: Ernæring og læring henger tett sammen. Hvordan spise sunt på studentbudsjett?

 

Lørdag – Tacosalat

Tacosalaten lager du enkelt med det tilbehøret du pleier å bruke til taco. Kjøtt og bønneblanding anbefales, og strø gjerne litt nachochips over salaten på slutten.

 

 

Dette trenger du:
100 g karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig
0,5 ss flytende margarin
1/4 stk hakket løk
1 båt hakket hvitløk
1/2 stk hakket tomat
1/4 boks hermetiske røde bønner
1/4 pose tacokrydder
1/4 stk issalat
1/4 dl kesam original, eller matyoghurt

Slik gjør du:
1. Stek hakket løk og hvitløk i en panne til det er blankt. Tilsett kjøttdeigen og brun den godt før du tilsetter tacokrydderet. Hell over litt vann slik at krydderblandingen ikke svir seg.

2. Tilsett tomater og bønner, la det koke i cirka 2 - 3 minutter til tomatene er myke.

3. Fordél salaten på en tallerken og kjøttblanding på toppen.

Nytes med rømme og salsa, og smaker supergodt med nacho chips til!


 

Søndag – Skinkegrateng

Ukens siste rett er en enkel og god grateng. Denne er med skinke, løk og purre. Ønsker du en sunnere variant, kan du gjerne bruke fisk i stedet, slik som laks, torsk eller sei. Gratengen rekker til fire porsjoner, gå gjerne sammen med noen venner og spar på utgiftene. Eller så holder den seg fint i kjøleskapet et par dager, men vi anbefaler at du fryser den ned til travlere dager.

 

 

Dette trenger du:
300 g kokt skinke i biter (bog skinke/picnic skinke)
1/2 stk løk, finhakket
1 stk purre i tynne ringer
1 ss olje til steking
4 stk egg
4 dl skummet melk
4 ss cottage cheese
1 ts salt
0,5 ts pepper
50 g revet hvitost, halvfet

Slik gjør du:
1. Stek hakket løk blankt i en varm panne med litt olje. Tilsett purre og skinkestrimler og la det steke i cirka 1 - 2 minutter.

2. Pisk egg og tilsett cottage cheese, melk og litt salt og pepper. Ha skinke og løk sammen med eggeblandingen i en ildfast form. Strø ost på toppen og stek på 200 grader på nederste rille i cirka 30 minutter - til gratengen har fått en gylden farge.

God appetitt!


 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!