(StudentTorget.no):

Da er det mandag igjen! Denne uken finnes det flere enkle middager som både er billige og kjappe å lage, og et par som tar litt lenger tid men som fint kan spare deg for matlaging en annen dag.

Selv om det er høst, er det fortsatt fint vær og ganske varmt. Ta deg en tur ut i høstsolen og plukk litt sopp eller få med deg de fine høstfargene. Helgen byr på kosemat som varmer etter en dag ute i skog og mark.

 

Mandag – Meksikanske pølser

Pølser passer fint til hektiske hverdager. Hva med en meksikansk vri, som både tar kort tid og er litt mer spennende enn den klassiske potetstappen? Server med nachochips - da får du nesten helgefølelse på mandag!

 

 

Dette trenger du:
2  chilipølser eller annen type grillpølse
1/2 ss  margarin eller olje til steking
1/4 boks  salatbønner gjerne røde
1/4 boks  hermetiske maiskorn
1/4 stk  rød paprika
1,5 ss  chilisaus
1 neve tortillachips

Slik gjør du:
1. Hell av vannet på mais og bønner. Kutt paprika og bland alt sammen med chilisaus.

2. Stek pølsene i en panne med litt margarin.

Server bønnesalat med pølsene og nachochips!


 

Tirsdag – Eggepanne

Omelett er perfekt som lunsj eller middag. Legg til flere ingredienser, som potet og bacon, og du har en mettende middag på null komma niks!

 

 

Dette trenger du:
1 potet
1 ss  olje til steking
Litt salt og pepper
Ca. 1,5 stilk grovhakket frisk rosmarin, eller basilikum eller gressløk
Ca. 75 g bacon i terninger
2 stk egg
2 ss vann

Slik gjør du:
1. Skrell poteten og bruk en ostehøvel til å skjære den i tynne skiver

2. Stek potetskivene i en panne med salt og pepper, og urter. Legg til siden og stek baconterningene.

3. Pisk sammen egg med litt vann. Hell over baconterningene, og tilsett potetskivene på toppen. Stek på svak varme til omeletten er ferdig.

Vel bekomme!

LES OGSÅ: Betasuppe, stekt ris med kylling, risotto og wok med banan

 

Onsdag – Pølser i nudler

Nudler er noe som de fleste studenter kjenner godt til. De er billige, men inneholder dessverre ikke så mye næring. Legger vi til en pølse og litt grønnsaker, kan vi spise middag med litt bedre samvittighet.

 

 

Dette trenger du:
1 stk chillipølse eller grillpølse
1 pk nudler
1/4 stk kinakål
1/2 stk rød chili

Slik gjør du:
1. Del pølsen i biter, og kok opp nudler etter anvisning på pakken.

2. Tilsett strimlet kinakål og pølser mot slutten av koketiden. La de dampe og bli varmt, tilsett chili i ringer på slutten.

Server gjerne med litt brød til!


 

Torsdag – Fiskegrateng

Fiskegrateng er like tradisjonelt i Norge som flesk og duppe, og mange lærte seg vel å spise fisk gjennom nettopp denne retten. Dagens middag tar kanskje litt tid å lage, men til gjengjeld kan den fryses ned og spare deg for tid en annen dag.

 

 

Dette trenger du:
3 ss hvetemel 
4 dl melk 
75 g makaroni 
1/4 stk purre
2 ss selskapserter på boks
1 ts salt 
1/4 ts malt hvit pepper 
400 g torskefilet eller annen kokt, hvit fisk
4 stk eggeplomme 
4 stk eggehvite
1 dl revet hvitost 
0,5 dl griljermel

Slik gjør du:
1. Lag tykk, hvit saus av mel og melk. La den avkjøle litt.

2. Tilsett kokt makaroni, erter, tynne purreringer og krydder. Ha i biter med kokt fisk. Bland én og én eggeplomme inn i sausen. Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn.

3. Hell blandingen over i en smurt ildfast form. Strø ost og griljermel på toppen.

4. Stekes på 200-225 grader i ca. 40 minutter, til gratengen har hevet seg og blitt gylden.

Smaker godt alene, eller med revet gulrot og poteter til!

LES OGSÅ: Sunt og godt bananbrød

 

Fredag – Rømmegrøt

På kalde høstdager trenger vi retter som varmer. Rømmegrøt høres komplisert ut, men er så lett og billig å lage at du vil bli overrasket. Har du litt ekstra penger i budsjettet, spandér gjerne litt flatbrød, eggerøre og spekeskinke til, da har du en luksusmiddag til fredagen.

 

 

Dette trenger du:
5 dl  seterrømme
2 dl  hvetemel
5 dl  melk
1 ts  salt

Slik gjør du:
1. Kok opp rømmen i ca. 5 minutter.

2. Sikt inn halvparten av hvetemelet og rør kraftig.

3. La det koke på svak varme til fettet/smøret pipler frem. Ta av smøret med en skje og legg til side.

4. Rør inn resten av melet og spe på med litt melk om gangen mens du rører godt. La grøten koke i ca. 5 minutter før du smaker til med litt salt.

Server med sukker, kanel og smøret fra rømmen. Skal du være ekstra spandabel så serverer du med litt spekeskinke, eggerøre og flattbrød til!


 

Lørdag – Superraske enchiladas

Hva med noe annet enn taco på lørdag? Enchiladas er også typisk tex-mex mat, og denne er så lett at det finnes ingen grunn til å gå for grandiosa. Liker du å briljere på kjøkkenet, ta deg gjerne litt tid og stek opp kjøttdeig med tacokrydder og bønner, i stedet for ferdigblandingen vi har brukt her.

 

 

Dette trenger du:
1 boks pizzafyll med kjøtt
1 boks chilibønner med mais
4 stk  fullkorntortilla
1 glass salsa, liten
3 ss revet hvitost

Slik gjør du:
1. Legg 2 ss pizzafyll og 2 ss bønnemiks på hver tortilla, og brett sammen.

2.  Legg de sammen i en ildfast form og ha over salsa og revet ost.

3. Stek på 225 grader i ca. 15 minutter, eller til osten er gyllen.

Server med litt rømme og salat om du ønsker!

LES OGSÅ: Dette bør du spise til eksamen

 

Søndag – Lammegryte

Det er høst, og det betyr at årets lammekjøtt er her! Hvis du ikke er glad i fårikål, finnes det mange retter du kan bruke lam til. Frossen lam er heller ikke så dyrt, og har du plukket din egen sopp blir denne middagen billigere enn du tror. By over venner på middag og gjerne med et glass rødvin til!

 

 

Dette trenger du:
Ca. 500 g strimlet lammekjøtt fra lammelår eller frossent lammeskav
2 ss margarin /olje til steking
300 g kantarell eller annen sopp
1 bunt frisk dill
1 stk løk i grove biter
1 beger crème fraîche orginal
2 dl hvitvin eller eplemost/eplejuice
1 ts  salt
1/2 ts  pepper

Slik gjør du:
1. Fres lammekjøttet i en varm gryte i to omganger. Slik passer du på at kjøttet blir stekt og ikke kokt.

2. Fres sammen sopp og løk i gryten et par minutter, før du legger tilbake kjøttet. Tilsett hvitvin eller eplejuice, og la det koke i ca. 5 minutter.

3. Rør inn crème fraîche, salt og pepper og hakket dill. La det småkoke i 10-15 minutter til alt er mørt.

Serveres med kokte poteter eller brød. Ikke glem tyttebærsyltetøyet!

God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!