(StudentTorget.no):

Quinoa (Chenopodium quinoa) er en pante fra Sør-Amerika. Frøene på denne planten er spiselige og utgjør det de fleste av oss kjenner som quinoa. Frøene kalles blant annet «det søramerikanske gullet» og kan virkelig være gull verdt på kjøkkenet! Quinoa har tradisjonelt vært en viktig del av kostholdet til menneskene i Andesfjellene, blant annet inkaene, i mange tusen år. Planten er fortsatt en viktig næringskilde her.

Quinoa er sunt og inneholder mye næring. Ofte blir den omtalt som «supermat», og er en favoritt blant dem som foretrekker helsekost. Quinoa inneholder blant annet proteiner, omega-3, jern, kalsium, magnesium og ulike vitaminer. Fordi quinoa er svært næringsrikt kan den være et godt alternativ til ris, pasta og andre korntyper. Quinoa inneholder ikke gluten, og passer derfor for deg som ikke kan spise andre kornprodukter.

 

Kan brukes som tilbehør og i ulike retter

Quinoa smaker herlig og kan brukes i mange forskjellige retter. Den kan erstatte ris eller pasta i ulike retter, og kan nytes både varm og kald.

Quinoa må i likhet med ris kokes før den kan spises. Før du koker quinoaen må du skylle frøene under rennende, kaldt vann i minst to minutter. Gjør du ikke det, vil den smake såpeaktig etter at den er kokt. Bruk en sil til å skylle den, med små nok hull til at kornene ikke faller igjennom disse.

Under finner du to oppskrifter med quinoa, som du kan prøve å lage selv hjemme.


 

Quinoagryte

Quinoa egner seg godt i gryteretter og metter ofte raskere enn ris. Her finner du oppskrift på en quinoagryte som varmer godt på kalde dager.

Dette trenger du
4 dl quinoa
En paprika
En løk
En chilipepper
En pose med spinat
Fire sjampinjonger
En squash
To fedd hvitløk
Fire bokser hakket tomat
2 dl soyafløte
2 ts kanel
Hakket koriander
Salt og pepper
Matolje til steking

Slik gjør du det
Før du koker opp quinoaen må den skylles godt i minst to minutter. Kok så opp 4 dl quinoa og 8 dl vann.

Skjær alle grønnsakene i terninger. Løk, hvitløk, chilli og koriander finhakkes.

Begynn med å steke løk, hvitløk og chilli i litt matolje, til det er gyllenbrunt. Ha i resten av grønnsakene og stek disse i noen minutter, til disse også får en gyllen farge. Bland inn hakket tomat, soyafløte og krydder. Gryten kokes i 5-10 minutter. Ha til slutt i koriander. Quinoaen blandes inn i gryten til slutt. 

LES OGSÅ: Frister det med thai, tex-mex eller italiensk til middag?

 

Quinoasalat

Quinoa kan også nytes kaldt og passer perfekt i salater. Her finner du oppskriften på en herlig salat som metter!

Dette trenger du
4 dl quinoa
2 dl rosiner
100 g mandler (finhakket)
En bunt vårløk
En paprika
Fire raspede gulrøtter
Tre klementiner
1 ts allehånde
1 ts kanel

Dressing
Matolje
1 ts eplecidervinegar
Salt og pepper

Slik gjør du det
Skyll quinoaen godt i minst to minutter. Kok opp 4 dl quinoa og 8 dl vann. La quinoaen avkjøle seg til den er helt kald.

Skrell og rasp gulrøttene. Skjær opp vårløken, klementinene og paprikaen. Hakk mandlene i småbiter. Ha grønnsakene, nøttene og rosinene i en salatbolle.

Bland sammen matolje, en teskje eplecidervinegar, salt og pepper. Da er dressingen klar!

Bland sammen quinoa, dressing og resten av ingrediensene. Denne salaten metter godt, og er perfekt å ta med seg på lesesalen.

Vi i StudentTorget ønsker alle et smakelig måltid!