(StudentTorget.no):

Da er det mandag allerede, og ny ukesmeny fra studentkokeboka.

Denne uken er proppet med variasjon, og kan tilby alt annet enn kjedelig hverdagsmat. Til helgen går vi for en real klassiker - Ungarsk gulasj. den er faktisk ganske lett å lage og smaker fortreffelig. Eller hva med biff á la Lindstrøm på søndag, og en krydret omelett på starten av uka?

 

Mandag – Mexicansk panne

Mandag er perfekt for enkel hverdagsmat. Kanskje du har vært lenge på lesesalen, eller nettopp kommet hjem fra trening eller deltidsjobb? Uansett er en omelett kjapt og enkel hverdagskost, og denne er en krydret og spennende versjon, med innslag fra mexico.

 

Dette trenger du:

 


Cirka 150 g kjøttdeig eller karbonadedeig

1 ss olivenolje

1/2 stk rød chili

1/2 stk løk

2 stk egg

2 ss vann

1/2 ts salt

Cirka 1/2 dl revet hvitost

2,5 ss salsa
 

 

Slik gjør du:

1. Brun kjøttdeigen i en stekepanne. Finhakk chili og skjær løk i strimler, stek sammen med kjøttdeigen.

2. Pisk sammen egg, vann og salt. Hell eggeblandingen over kjøttdeigen. Skru ned varmen på stekeplaten og dryss over ost når omeletten begynner å stivne.

3. Tilsett salsa når omeletten er ferdig, og server med brød og salat.

God appetitt!

 

Tirsdag – Torskefilet med sprøstekt spekeskinke

Da er det tirsdag og tid for ukens fiskemiddag. Hvem har sagt at fisk må være kjedelig? Denne uken har vi satt sammen en smakfull rett med sprøstekt spekeskinke på toppen, denne er så god at du kanskje vil spise fisk litt oftere? Spekeskinken kan gjerne byttes ut med sprøstekt bacon, for de med et litt strammere budsjett.

 

Dette trenger du:

 


1 torskefilet, gjerne frossenfisk

1 ss olivenolje

Liten håndfull rucculasalat

1 stk tomat

1 skive spekeskinke, eller skive bacon

Litt salt og pepper etter smak


Potet- og sellerimos:

2 stk potet

Cirka 25 g  knollselleri (sellerirot)

Liten skvett melk

Litt salt og pepper etter smak

 

Slik gjør du:

1. Varm olje i en panne. Stek fiskefileten i cirka 4 minutter på hver side, krydre med salt og pepper.

2. Stek spekeskinken på lav varme til den blir sprøstekt. Legg på kjøkkenpapir når den er ferdig, slik holder den seg sprø.

3. Kutt poteter og sellerirot i små terningen. Kok i vann i cirka 10 minutter til det er mørt.

4. Sil av vannet og tilsett melk. Mos poteter og sellerirot med en rotmoser, smak til med smør, salt og pepper. Ha gjerne litt revet parmesan over om du har, det gir ekstra god smak på rotmosen.

5. Legg fisken på en seng av ruccula og skivet tomater. Legg sprøstekt spekeskinke på toppen. Har du tapenade hjemme, passer dette også veldig godt til retten.

Vel bekomme!

 

Onsdag – Sursøt svinegryte

I blant er det lov å jukse litt, som student er det begrenset hva tid man har til å lage mat hver dag. Har du kjøttdeig i fryseren og et glass med sweet & sour saus, får du lett slengt sammen en middag på en-to-tre!

 

Dette trenger du:

 


100 g kjøttdeig av svin

1/2 ss margarin eller olje til steking

1/4 glass Szechuan ferdig sweet and sour saus

1/4 stk rød paprika

1/4 stk løk

100 g ris, gjerne fullkorn eller villris
 

 

Slik gjør du:

1. Kok opp ris etter anvisning på pakken.

2. Brun kjøttdeig i en panne sammen med olje. Skjær løk og paprika og stek det sammen med kjøttdeigen i et par minutter.

3. Tilsett sweet & sour sausen og la det koke et par minutter.

 

Torsdag – Skinke- og pastasalat

Pålegg kan brukes til mer enn bare på brødskiva. Kutt kokt skinke i strimler og du kan bruke det til alt fra omelett, eller som her - i ukens pastarett. Bruk fullkornspasta om du har, det metter bedre enn hvit pasta, og sammen med grønnsakene blir dette en frisk og sunn pastarett.

 

Dette trenger du:

 



 

100 g kokt skinke i strimler

100 g pasta, gjerne fullkorn

3 stk reddik i tynne skiver

75 g sukkererter

2/2 stk rødløk i ringer

1 ss olje til steking

1/4 dl ristede pinjekjerner (kan sløyfes)
 


Slik gjør du:

1. Kok opp pasta etter anvisning på pakken.

2. Fres sukkererter, rødløl og redikk i en panne med olje. Rør det så inn i pastaen.

3. Rist pinjekjernene i en tørr, varm panne til de er gyldne. Strø over retten og tilsett skinke, salt og pepper.

God appetitt!

 

Fredag – Brennende kjærlighet

Potetmos og bacon er superenkelt og kjempegodt. Hvis du ikke orker å lage potetmos fra bunnen av, kan du jukse litt og bruke potetmos fra pose, selv om vi advarer at den ikke vil bli bedre enn den vi har laget her.

 

Dette trenger du:

 


5 stk store potet

0,5 l grønnsakbuljong (utblandet)

Liten håndfull strimlet purre

1,5 dl melk

1 ss smør

1/4 ts salt

Litt pepper

50 g revet hvitost

100 g bacon

150 g frisk sjampinjong

2 ss finhakket frisk gressløk, eller tørket

1/2 ts nykvernet pepper

 

Slik gjør du:

1. Kutt poteter i terninger og purre i strimler. Kok det i buljongvannet i cirka 10-15 minutter til det er mørt.

2. Slå av vannet og mos potetene med en rotmoser. Tilsett litt melk, smør og krydder, mens potetmosen får et oppkok. Tilsett revet ost når den er ferdig, og rør inn til du har en fin konsistens.

3. Skjær bacon i strimler og sopp i skiver. Stek i en panne med litt olje eller smør, og strø over potetmosen. Dryss over gressløk og nykvernet pepper når du er ferdig.

 

Lørdag – Gulasj

Gulasj er en gryterett fra Ungarn, og blir ofte å regne som deres nasjonalrett. Den er faktisk veldig lett og lage, og er en smakfull gryterett som varmer i høstkulden. Imponér din venner med din kokkekunst - ikke tar den all verdens tid å lage heller!

 

Dette trenger du:

 



 

400 g biffkjøt i strimler, gjerne grytekjøtt

2 ss olje til steking

2 stk løk

1 båt hvitløk

1 boks tomatpuré, à 140g

4 stk poteter

2 stk rød paprika

1/2 stk purre

2 stk kjøttbuljongterning

1 l vann

2 ts paprikapulver

1 ts tørket oregano

1 ts salt

1/2 ts pepper

1 ts chilipepper (kan sløyfes)

 

Slik gjør du:

1. Skjær kjøtt i terninger. Kutt løk og finhakk hvitløken.

2.  Kutt poteter i terninger, purre i strimler og paprika i biter.

3. Brun kjøttet i en gryte med olje. Tilsett løk og hvitløk, og stek til løken er blitt blank. Rør inn tomatpuré.

4. Tilsett potet, paprika, purre og utblandet buljong i gryten. La det koke i cirka 20-30 minutter, og smak til med krydder.

Spises med brød til og godt lag!

 

Søndag – Biff lindstrøm

Biff á la lindstrøm er oftest forbundet med Sverige, selv om den ble oppfunnet av norske Adolf Henrik Lindstrøm, som var kokk for de norske polarheltene. Filosofien hans var å lage mat som er sunn men metter godt - perfekt mat for sultne studenter med andre ord.

 

Dette trenger du:

 



 

200 g kjøttdeig

2/2 ts salt

Litt pepper

1/2 egg, halvparten av 1 pisket egg

1/2 dl melk

1 stk kokt potet i små terninger

1 ss finhakket løk

1 ss finhakkede syltede rødbeter

1 ss sylteagurk, hakket

1/2 ss kapers

1 ss smør eller olje til steking

Det du ønsker av tilbehør, gjerne ovnsstekte poteter.
 

Slik gjør du:

1. Bland sammen kjøttdeig med salt og pepper, og melk og egg som er sammenpisket.

2. Rør poteter, løk, rødbeter, sylteagurk og kapers inn i kjøttdeigen.

3. Kna deigen til den er fin og form de til 4 høye biffer. Brun smør i en panne og stek de på middels varme i cirka 2-3 minutter på hver side.

4. Serveres ofte med stekte poteter og et speilegg på toppen!



God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!