(StudentTorget.no):

Nok en mandag er i full gang og flere av dere lurer nok på hva dere skal lage til middag.

Denne uken har vi satt sammen en meny med et par veldig enkle middagsretter, samt et par supper som du kan fryse ned eller spise over flere dager. Søtpotetsuppen anbefales og kan spises både kald som varm - Ta den med på en termos, så har du lunsj på lesesalen.

God mandag!

 

Mandag – Søtpotetsuppe

Søtpoteten er endelig å finne i flere matbutikker i landet. Denne herlige frukten minner om poteten (kan brukes til det meste), men er faktisk ikke i samme slekt. Søtpoteter er sunne og rike på antioksidanter og betakaroten, noe vi trenger i vinterhalvåret.

 

Dette trenger du:

 


500 g søtpotet

1 stk potet

1 stk rød chili

2 ss olivenolje

1 båt hvitløk

1 ts malt spisskummen

8 dl hønsebuljong (utblandet)

1 dl matyoghurt
 

 

Slik gjør du:

1. Skrell potet og søtpotet, og kutt i mindre biter.

2. Varm opp olje i en kjele og ha i poteter, finhakket chili, presset hvitløk og spisskummen. Rør godt rundt, før du tilsetter hønsebuljong. La suppen putre til søtpotetene er møre, i cirka 15 minutter.

3. Ta kjelen av varmen og tilsett yoghurt. Smak til med salt og pepper før du kjører suppen glatt med en stavmikser.

Suppen smaker godt med en god skive brød og litt spekeskinke til.

Vel bekomme!

 

 

Tirsdag – Omelett i pitabrød

Ukens omelett serveres i pitabrød og med pepperonipølse. Bruk gjerne salami eller skinke i stedet, eller gå for en vegetarisk variant med ost i stedet. Uansett er dette en enkel og smakfull måte å servere omelett på.

 


 

Dette trenger du:

1 stk pitabrød

2 ss olivenolje 

Liten håndfull grønn squash i skiver

6 skiver pepperonipølse, eller 3 skiver salami

2 stk egg

2 ss vann

 

Slik gjør du:

1. Stek pepperoni og squash i en panne sammen med olje. Legg det over på en tallerken.

2. Varm opp pitabrødet i en stekeovn eller brødrister. Visp sammen egg og vann og stek det i pannen. Vend over omeletten når den har begynt å stivne.

3. Legg omeletten i pitabrødet sammen med squash og pepperoni.

 

 

Onsdag – Chiliwok

Vi har nevnt det før, men sier det igjen; man skal ikke kimse over frosne grønnsaker. De er billige, raske å tilberede og inneholder ofte mer næringsstoffer enn de ferske. Grunnen kommer av at frosne grønnsaker fryses ned med én gang de høstes inn, og derfor passer på at vitaminene ikke slipper ut. Sleng sammen en pose frosne wokgrønnsaker, litt kjøtt og saus, og vips! så har du middag.

 


 

Dette trenger du:

150 g renskåret svinekjøtt i strimler

1 ss olje til steking

1/2 pose frosne wokgrønnsaker

Cirka 50 g sukkererter (liten håndfull)

Cirka 1,5 ss søt chilisaus

1/2 ts sesamfrø

 

Slik gjør du:

1. Fres kjøttet på sterk varme i to omganger, i cirka 2-3 minutter. Legg kjøttet til side.

2. Fres grønnsaker og tilsett chilisaus og sukkererter. Kok raskt opp og dryss over sesamfrø.

Serveres med en gang, gjerne med litt fullkornsris til.

God appetitt!

 

 

Torsdag – Minestronesuppe med kylling

Torsdagens middag er en kombinasjon av ukens pastarett og suppe. Hjemmelaget minestronesuppe tar kortere tid enn man skulle tro og er en kraftfull og varmende middagsrett. Denne kan lages uten kyllingkjøtt hvis du vil spare på utgiftene, men bruk buljong slik at du får en god og kraftig smak. Restene kan fryses ned og du har fiks ferdig middag til en annen dag.

 


 

Dette trenger du:

1 stk løk

4 stk poteter

2 stk gulrøtter

1 stk grønn squash

1 stk purre

2 stilker stilkselleri (stangselleri)

3 stk tomater

2 l hønsebuljong (utblandet)

125 g pastaskruer

4 stk kyllingfilet

1 boks hermetiske kikerter

4 stilk sitrontimian (kan sløyfes med vanlig tørket timian)

salt og nykvernet pepper

Tilbehør

Cirka 3 ss pesto

4 ss nyhøvlet parmesan

 

Slik gjør du:

1. Skjær grønnsaker og poteter i terninger, og selleri og purre i ringer.

2. Skjær et kryss på toppen av tomatene og ring rundt stilken. Kok opp vann i en kjele og legg i tomatene. Kok de til skinnet har løsnet (cirka et halvt minutt). Fjern skinn og kjerne, skjær tomatene i store biter.

3. Kok opp pasta etter anvisning på pakken.

4. Fres løken i olje i en kjele, før du tilsetter grønnsakene og buljongen. Ha i kuttet kylling, kikerter, pasta og tomatene. Kok opp suppen til alt er varmt og mørt. Pass på at kyllingen er gjennomkokt.

5. Smak til med timian, salt og pepper. Bruker du tørket timian i stedet for ferskt, lar du suppen stå et par minutter ekstra.

Servér suppen med pesto og litt parmesan i suppebollen.

 

 

Fredag – Snaddersandwich

En real snaddersandwich passer fint til fredagskosen. Bruk gjerne ekstra bacon i stedet for skinke, godt blir det uansett. Obs! Fare for at du kommer til å ønsker mer enn bare en!

 


 

Dette trenger du:

1 stk ciabattabrød, pitabrød eller 2 skiver loff

4 skiver hamburgerrygg

1/2 ss majones

1/2 ss sennep

2 skiver bacon

2 skiver mozzarella

2 stk frisk sjampinjong i skiver

1 stk tomat, eller 2 stk cherrytomater

1/4 pk ruccula, liten håndfull
 

 

Slik gjør du:

1. Skjær sopp i skiver og brun det i en panne sammen med bacon.

2. Del ciabattabrødet og smør på en blanding av majones og sennep.

3. Legg på sopp, bacon, hamburgerrygg, tomater og mozzarella.

4. Stek sandwichen i en varm ovn til osten har smeltet. Strø på litt salat og spis.

Vel bekomme!

 

 

Lørdag – Blåskjell i kremet hvitvinssaus

Visste du at fisk og skalldyr smaker best mellom September og April? Blåskjell er perfekt kosemat og ikke er det dyrt heller. Er du heldig, kan du få de helt ned i 50 kroner kiloen, dét er ikke dyr middagsmat. Bruk gjerne en hvitvin du liker, eller kjøp en matvin på butikken. Er du forresten lei av vinskvetter du må tømme ut fordi du ikke drakk opp vinflasken? Hell rester over i en liten boks og frys det ned. Slik har du enkelt vin til matlaging en annen gang!

 


 

Dette trenger du:

1/2 kg friske blåskjell

1/2 dl hvitvin

1,5 båt finhakket hvitløk

1 stk finhakket sjalottløk

2 ss olivenolje

1 ss frisk kruspersille

1/2 stk gulrot i strimler

1/4 stk rød chili

1 dl kremfløte

1,5 ss crème fraîche orginal, 35 %

 

Slik gjør du:

1. Skyll og vask blåskjellene i kaldt vann. Kakk de på skallet, og kast de som ikke åpner seg, eller er skadet.

2. Ta frem en gryte og fres sjalottløk, gulrot og hvitløk sammen med olivenolje til det er blankt. Tilsett blåskjell og hvitvin, legg på lokk og la det dampes til blåskjellene har åpnet seg.

3. Ta ut blåskjellene men la kraften ligge igjen i gryta. Tilsett matfløte og crème fraîche, kok ned til sausen er passe tykk.

4. Vend blåskjellene i kremsausen og server i en dyp tallerken eller rett fra gryta.

Smaker godt med godt brød eller pommes frites. Lørdagskosen topper seg med et glass hvitvin til!

 

 

Søndag – Svin tikka i pitabrød

Ukens siste rett er også en variant av sandwich, og ikke tar den lang tid å lage heller. Stek kjøtt, varm opp pitabrød og bland sammen indisk saus. Slik har du en krydret og enkel middag på 1 - 2 - 3!

 



 

 

Dette trenger du:

1 stk skinkebiff (gjerne kotelett uten bein)

1 ss margarin /olje til steking

1/4 ts salt

1/4 ts pepper

1 stk pitabrød

1/4 stk løk i ringer

3 skiver agurk

1 stk salatblad

2 ss tikka masala saus

1 ss yoghurt naturell
  
 

Slik gjør du:

1. Krydre biffen med salt og pepper før du den stekes på middels varme i cirka 2 minutter på hver side. Varm opp pitabrødet i en stekeovn eller brødrister.

2. Rør sammen tikka masala saus og yoghurt.

3. Legg grønnsaker, svinebiff og sausen i pitabrødet. Spises med én gang.


God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!