(StudentTorget.no):

Ny uke og ny meny fra Studentkokeboka!

Denne uken har vi satt sammen en meny som er fri for poteter og saus. Vi går mot lysere sommertider og derfor har vi satt sammen en meny med lette retter som frisker opp hverdagen. Hva med en burger av laks eller en kjapp wok?

Alle oppskriftene er hentet fra Matprat.no.

God mandag!

 

Mandag – Nudelsuppe

Nudler til middag høres kanskje kjedelig ut, og ikke minst ganske usunt. Tilsetter du derimot litt grønnsaker og kjøttdeig, har du en fullverdig middag på kort tid. Denne gir deg cirka to porsjoner. Hvorfor ikke ta med litt suppe på termos til lunsj i morgen?

 

 

Dette trenger du:
200 g kjøttdeig av svin
1/2 ss olje til steking
1/2 rød paprika i biter
75 g sopp i skiver, gjerne hermetiske
1,5 vårløk i skiver
1 pk nudler med krydder
6 dl vann 

Slik gjør du:
1. Stek kjøttdeig i en varm panne med olje, ha i sopp og paprika og stek til kjøttet er gjennomstekt. Bruk en stekepanne med høye kanter eller en kjele.

2. Tilsett vårløk, nudler, krydder og vann, og la det koke i cirka 2-3 minutter, til nudlene er ferdige.

Vel bekomme!


 

Tirsdag – Lakseburger

Ukens fiskemiddag er både spennende og lettvint. Sliter du med å få i deg nok fisk? Gjør maten litt mer spennende. Burger av laks lages enkelt i hurtigmikseren eller med stavmikser, og tilbehøret velger du selv. Det er lov å ha på ketchup med andre ord.

 

 

Dette trenger du:
100 g laksefilet, uten skinn og bein
1/4 ts salt
1/4 ts pepper

Liten tvist presset sitronsaft
Liten teskje hakket gressløk, evt. tørket
1/4 ss olje
1 stk hamburgerbrød, gjerne grovt
2 skiver slangeagurk
2 skiver rødløk, evt. gul løk
1 stk salatblad

Slik gjør du:
1. Finhakk fiskefileten og kjør den til en deig i en hurtigmikser eller med en stavmikser. Bland inn gressløk, sitronsaft og litt salt og pepper.

2. Form deigen til en passe stor burger. Varm opp olje i en stekepanne og stek burgeren i 2 minutter på hver side. Trekk stekepannen fra platen og etterstek burgeren til den er gjennomstekt i et par minutter.

3. Legg lakseburgeren på et varm hamburgerbrød sammen med salat, agurk og løk.

Hamburgeren serveres med det du ønsker av dressing og kan spises med god samvittighet!


 

Onsdag – Kylling carbonara

Hjemmelaget carbonarasaus er så enkelt å lage at det er ingen grunn til å kjøpe ferdigsaus. Denne lager du enkelt selv med litt fløte og eggeplommer. Bare husk parmesan i sausen for ekstra smak!

 

 

Dette trenger du:
200 g strimlet kyllingkjøtt, eller kyllingkjøttdeig.
100 g pastasløyfer, eller annen pasta
Liten boks hermetiske erter
2 eggeplommer
1/4 ts salt
Litt kvernet pepper
1 dl matfløte
Cirka 2 ss parmesan

Slik gjør du:
1. Kok opp pasta etter anvisning på pakken.

2. Tilsett ertene cirka 2 minutter før pastaen er ferdig slik at de blir varme. Hell av vannet.

3.Stek kjøttet på høy varme til det er ferdig. Visp sammen egg og fløte.

4. Ha kjøtt, pasta og erter tilbake i kjelen. Tilsett eggeblandingen og varm opp til sausen stivner litt. Smak til med litt salt og pepper og dryss revet parmesan over toppen ved servering.

God appetitt!

LES OGSÅ: Matpakketips for studenter: Økonomiske, sunne og tidsbesparende nistetips

 

Torsdag – Ratatouille

Man trenger ikke være vegetarianer selv om man lager kjøttfri middag. Ratatouille er perfekt hvis du ønsker å få i deg litt ekstra grønnsaker, og slenger du på et egg og litt brød har du et mettende måltid.

 

 

Dette trenger du:
1 egg
1 tomat
1/4 gul paprika
1/4 grønn paprika
1/2 løk
1/4 grønn squash
Cirka 1/4 ts salt
Cirka 1/4 ts tørket oregano
1 båt hvitløk
Cirka 1/4 ss tomatpuré
1/2 ss olje til steking

Slik gjør du:
1. Skjær paprika, squash og tomater i terninger, og finhakk løk.

2. Surr grønnsakene i en panne med litt olje et par minutter til de er møre. Tilsett krydder og tomatpuré.

Server med speilegg og godt brød.


 

Fredag – Kjapp wok

Wok kan varieres i det uendelige, både når det gjelder hvilken type kjøtt eller grønnsaker du ønsker å bruke. Denne oppskriften krever få ingredienser, men har du mye grønnsaker igjen fra ratatouillen tidligere i uken kan du gjerne bruke de grønnsakene også.

 

 

Dette trenger du:
150 g renskåret svinekjøtt i strimler, eller kylling
1/2 ss olje til steking
1/4 liten kinakål
1/4 paprika
1/2 gulrot
1/4 pose ferdig woksaus (120 g)
50 g ris, gjerne fullkorn

Slik gjør du:
1. Kok opp ris etter anvisning på pakken.

2. Skjør kinkakål og paprika i tynne strimler. Bruk en ostehøvel til å kutte gulroten i tynne skiver.

3. Varm opp olje i en wokpanne eller stekepanne, og brun kjøttet.

4. Tilsett mer olje før du legger i grønnsakene og steker på høy varme sammen med kjøttet. Ha i woksausen et par minutter før woken er ferdig.

Vel bekomme!

LES OGSÅ: Bønnesuppe, tortilla med laks, lammegryte, tacokjøttboller, suppelapskaus, kjøttdeig og spinat

 

Lørdag – Grillet quesadilla

Nå begynner det å bli en stund siden vi hadde meksikansk på lørdagsmenyen. Derfor har vi lagt ut denne enkle oppskriften på quesadillas, som lages på under 15 minutter (inkludert tiden det tar å anrette den). Vi bruker chorizo og brie, men bruk gjerne annen type ost eller pølser til. Husk salsa, guacamole og rømme for å tilsette litt av den meksikanske følelsen.

 

 

Dette trenger du:
40 g chorizopølse i tynne skiver, pepperoni eller annen pølse
2 hvetetortillas
60 g brie, eller annen ost 
1/2 tomat
Liten håndfull ruccula    

Slik gjør du:
1. Legg chorizo, brie og ruccula på den ene siden av tortillaen. Brett over.

2. Grill quesadillaen i en panne på hver side til osten er smeltet og den er gylden. Du kan også grille i ovnen på 200 grader i cirka 8-10 minutter. 

3. Skjær quesadillaene i kakebiter og server gjerne med salsa, rømme og guacamole.


 

Søndag – Cous cous med medisterboller

Avslutt uken med en lett rett med mange spennende smaker. Cous cous kommer fra Nord-Afrika og er laget av knust durumhvete. Kornretten kan smakstilsettes i mange spennende varianter, slikt som her med kanel og tørket frukt. Bruk gjerne rosiner og mynte om du ønsker, sammen med honningstekte kjøttboller smaker det fortreffelig.

 

 

Dette trenger du:
150 g medisterfarse
½ ss margarin , til steking
1 ss honning

Cous cous:
Cous cous til 1 porsjon (cirka 0,6 dl.)
Lik mengde vann
1/2 kjøttbuljongterning
1/4 ts margarin
30 g tørket frukt, i små biter
Liten klype kanel

Slik gjør du:
1. Bruk en teskje til å forme små kjøttboller. Stek de i en panne med litt smør på høy varme til de er ferdige - cirka 6 minutter.

2. Kok opp vann sammen med margarin, tørket frukt, buljong og kanel. Trekk kjelen fra platen og tilsett cous cous. La det trekke i cirka 5 minutter til det er mykt og vannet er absorbert.

3. Tilsett honning i stekepannen og etterstek medisterbollene i cirka 2 minutter slik at de er nystekte og varme til cous cousen er ferdig.

Vel bekomme!
(Kilde: Matprat.no)


 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!