(StudentTorget.no):

Det er mandag og endelig påskeferie!

Denne uken er preget av påskemat og inneholder derfor retter for hele påsken. Vi starter uken med litt enkel hverdagsmat og venter med de tunge rettene til helligdagene.

Ølbraisert lammeskank er en personlig favoritt, og ikke glem desserten - en fløyelsmyk pudding med smak av påske. Skal du ut på tur i påsken anbefaler vi pizzamuffins som nistemat.

God påske!

 

Mandag – Omelett med asparges

Vi starter påskeuken med en enkel omelett med frisk asparges. Blander du inn sennep i eggerøren, vil du fort oppdage en ny favoritt blant omelettoppskriftene. Middagen serveres med godt brød og smaker best med urtesmør til.

 

 

Dette trenger du:
2 egg
2 ss vann
1⁄4 ts salt
1 ts sterk sennep
1⁄2 ss margarin
3 stk grønn frisk asparges

Slik gjør du:
1. Kok opp vann og legg i aspargesen i vannet i cirka 3 minutter - til de er møre. Bland sammen egg, vann, sennep og salt.

2. Fres margarin i en panne og hell over røren. Trekk røren inn mot midten slik at den fordeler seg over hele pannen.

3. Legg aspargesen over på den ene halvdelen av omeletten når den har begynt å stivne. Brett omeletten over når den begynner å bli ferdig.

4. Serveres med godt brød og gjerne litt urtesmør til.

Vel bekomme!


 

Tirsdag – Ovnsbakt laks

Ingen vei utenom fiskemiddagen selv om det er påske, gitt! Å ovnsbake fisken er en fin måte å unngå den skarpe fiskelukten fra stekeosen. I tillegg blir den ofte bedre enn hvis du lager den i pannen. 

 

 

Dette trenger du:
150 g laksefilet
Litt salt og sitronpepper
Margarin eller olje til steking
1 porsjon hodekål, nykål eller kinakål
Salt til potetene
1⁄2 ss smør
2 poteter

Slik gjør du:
1. Kok opp potetene i vann med litt salt til de er møre.

2. Pensle laksefileten med smør og krydre med salt og sitronpepper. Har du ikke sitronpepper kan du også raspe litt sitronskall og blande det sammen med vanlig pepper.

3. Legg laksen på bakepapir og bak det i ovnen på 180 grader i cirka 10-15 minutter (avhengig av størrelsen).

4. Del kålen i passe store båter og kok det i lettsaltet vann til det er mørt.

5. Server laks med kokte poteter og kål med smør til.

LES OGSÅ: Gratinerte pølser, gresskarsuppe og koteletter med chilibønner

 

Onsdag – Fylt paprika

Paprika kan brukes til mer enn bare tilbehør - fyller du den med kjøtt og saus har du en smaksfull rett som garantert blir en favoritt til neste gang. Denne er med kjøttdeig og fetaost, men kjøttsausen kan varieres i det uendelige. Hvorfor ikke prøve en texmex-versjon en dag du ønsker et alternativ til fredagstacoen?

 

 

Dette trenger du:
200 g kyllingkjøttdeig
1⁄2 hakket løk
1⁄2 ts salt
1⁄8 ts pepper
1⁄2 ts chilipulver
1 ss hakkede friske urter
1 dl fetaost
1 dl kremfløte eller matfløte
1⁄2 ss soyasaus
2 stk rød paprika eller ulike farger

Slik gjør du:
1. skjær av toppen på paprikaen og skrap ut frøene. 

2. Fres sammen kjøttdeig og løk. Dryss over krydder.

3. Legg paprikaene over i en ildfast form og fyll de med kjøttdeig og fetaost. Hell i litt fløte blandet med soyasaus over i paprikaene og dryss revet ost på toppen.

4. Stekes på 200 grader i cirka 20 minutter.

God appetitt!


 

Torsdag – Linsegryte med posjert egg

Posjerte egg er mye lettere å lage enn hva ryktene tilsier. Trikset ligger i presise håndbevegelser og tålmodighet. Og selvfølgelig eddiken som ikke må glemmes. Denne retten rekker til to porsjoner og kan fint spises som lunsj en annen dag i påsken når du begynner å bli lei av tung mat.

 

 

Dette trenger du:
2 stk ferske, kalde egg
1/2 ts salt
1/2 ts eddik, 7 %
1 l vann
1/2 dl gule linser
1 hakket tomat uten innmat
2 strimlede vårløk
1/2 finhakket rød chili
1/2 hakket gul paprika
saften av 1/2 lime
1 ss olivenolje
Litt salt og pepper

Slik gjør du:
1. Kok opp linser etter anvisning på pakken.

2. Kok opp vann med eddik og salt, og senk varmen. Knekk ett og ett egg i en kopp og la det gli sakte ned i vannet. La eggene stivne i vannet i cirka 4-5 minutter, før du løfter dem forsiktig over i kaldt vann. Fjern overflødig eggehvite slik at de ser pene ut. Skal du posjere mange egg, prøv å ikke posjere flere enn 4 egg av gangen.

3. Bland varme linser sammen med de andre ingrediensene. Fordel over på tallerken og topp med posjert egg. Ha gjerne noen dråper olivenolje på toppen.


 

Fredag – Enkel finnbiff

Reinskav er billigere enn folk skulle tro, og spleiser man på middagen blir dette et realt herregårdsmåltid. Denne oppskriften er tilsatt solbærsaft for å få den søte viltsmaken mange av oss liker, men bruk gjerne geitost i stedet hvis du skulle ønske det.

 

 

Dette trenger du:
750 g reinsdyrskav
2 ss smør, til steking
300 g frisk sjampinjong, delt i fire
1 stk purre, i skiver (kan byttes ut med vanlig løk)
1 ss smør
3 dl vann
5 ss lettrømme
1 dl melk
2 ss hvetemel
2 ss solbærsaft (kan byttes ut med 2 skiver geitost)
6 einebær
1 ts salt
1⁄2 ts pepper

Slik gjør du:
1. Halvtin reinsdyrskavet og stek det raskt på høy varme. Stek små porsjoner av gangen. 

2. Stek sopp med smør til det er gyldent. Legg soppen tilbake i gryta sammen med skavet. Ønsker du å bruke vanlig løk/sjalottløk i stedet for purre, steker du løken sammen med soppen.

3. Tilsett purre i gryta og hell over vann. La det koke opp og trekke i cirka 15 minutter. 

4. Rør sammen rømme, hvetemel og melk. Ha det i gryta sammen med einebær og solbærsaft (eller geitost). Kok opp og la det trekke i cirka 10 minutter. Smak til med litt salt og pepper.

Server rykende varm finnbiff med hjemmelaget potetstappe og tyttebæsyltetøy.

Vel bekomme!


 

Lørdag – Lammeskank med øl

Påskeaften og det er tid for påskelam på menyen. Lammeskank passer perfekt hvis man ønsker et alternativ til den store lammesteken, og enklere å lage hvis man ikke er fullt så mange til bords. Lammeskanker kan fåes kjøpt i de fleste store matbutikker, men hvorfor ikke gå innom en utenlandsk halal-slakter? Hos de kan du ofte få fersk lammeskank i stykkpris, og gjerne til en langt rimeligere pris enn hos de store butikkjedene.

 

 

Dette trenger du:
3 ss olivenolje
4 lammeskanker
1 hakket løk
1 stilkselleri (stangselleri)
2 båt hakket hvitløk
3 dl øl (alkoholfritt kan godt brukes)
1⁄2 l lammekraft
2 laurbærblader
1⁄2 potte frisk timian
2 ss hakket bladpersille  

Slik gjør du:
1. Varm opp halvparten av oljen i en gryte. Brun lammeskankene godt på alle sider før du legger de til side på en tallerken.

2. Hell over resten av oljen i gryta og fres alle de hakkede grønnsakene. Fres de på middels varme til de har fått farge og er møre. 

3. Legg skankene tilbake i gryta og hell over øl og kraft. Krydre til med salt og pepper, legg i laubærblader og timian og la det koke opp. Sett på lokk og la alt trekke på svak varme i cirka 2 1/2 time, til kjøttet løsner fra beinet. 

4. Legg skankene over på et fat og hold de varme. La kraften koke videre til den er redusert til cirka det halve. Ha i skankene i gryta igjen og dryss over hakket persille.

Serveres med potetstappe eller rotmos og godt øl til!


 

Påskedessert – Crema Catalana med appelsin

Crema Catalana er en spansk dessert som ligner litt på créme brûlée. Denne lages med appelsin og serveres med appelsin på toppen - det er tross alt påske! Crema Catalana er ikke vanskelig å lage, bland sammen ingredienser, fyll over i ildfaste former og herligheten lager seg selv i ovnen. Ønsker du å være litt fin på det, bruk gjerne en créme brûlée-brenner og brenn litt rørsukker på toppen før servering.

 

 

Dette trenger du:
5 egg
150 g sukker
4 dl melk
2 dl kremfløte
Saft og skall av 1⁄2 stk appelsin

Tilbehør:
2 stk appelsin, skåret i hinnefrie båter 

Slik gjør du:
1. Bland sammen egg, fløte, sukker og melk. Tilsett saft og raspet skall fra en halv appelsin. 

2. Fyll blandingen over i små, ildfaster former. Stek de i vannbad på 120 grader i cirka 40-50 minutter, avhengig av størrelsen.

Serveres lune med appelsinbåter og litt revet skall!

LES OGSÅ: Maislapper, blomkålsuppe, lammesandwich, tacoburger, stekt ris, kotelett med wok, kyllingsalat

 

Første påskedag – Pizzamuffins

Hvis du ønsker å ta deg en tur ut i det fine påskeværet, kanskje en skitur på fjellet, er disse pizzamuffinsene perfekt som niste. Denne oppskriften rekker til cirka 12 muffinser, som kan legges i fryseren til niste til en annen dag. 

 

 

Dette trenger du:
4 dl hvetemel
2 dl grovbakstmel
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 dl matfløte
4 stk egg
1⁄2 dl olje
1⁄2 rødløk, finhakket
1 ss olje
2 ss hakkede friske urter
5 skiver røkt kalkunpålegg eller kokt skinke
1 dl revet parmesan
1 ss olje

Slik gjør du:
1. Bland sammen grovt hvetemel, vanlig mel, bakepulver og salt. Visp sammen fløte, egg og olje.

2. Bland det tørre og våte sammen. Ha olje i en panne og fres rødløk sammen med friske urter. La det avkjøle. Du kan også bruke tørre urter, men da bør du blande det inn i muffinsrøren.  

4. Bland inn skinke i små biter og parmesan. Rør blandingen inn i deigen og bland det godt sammen. 

5. Smør olje i 12 muffinsformer og fyll formene cirka halvfulle. Stek muffinsene ved 200 grader i cirka 20-25 minutter. 

Serveres med kremost til!


 

Andre påskedag – Lam i nudler

Påskens siste helligdag og den avsluttes med en lett nudelrett. Har du lammekjøtt til overs er det perfekt til denne retten, eller så kan du gjerne bruke okse eller kylling til.

 

 

Dette trenger du:
150 g benfritt lammekjøtt i strimler (lår eller bog)
1 ss olje
1⁄4 rød paprika
1 vårløk
1⁄2 gulrot
1⁄4 båt hvitløk
1⁄4 ss finhakket frisk ingefær
1⁄2 pk nudler
3⁄4 ss søt soyasaus (kecap manis)
1⁄4 ss søt chilisaus   

Slik gjør du:
1. Skjær paprika i staver, gulrøtter i skiver og vårløk i ringer. Finhakk hvitløk og ingefær.

2. Brun kjøttet med litt margarin i flere omganger til det er ferdig. Legg til side.

3. Fres hvitløk og ingefær sammen med grønnsakene. Kok opp nudler etter anvisning på pakken. 

4. Ha kjøttet tilbake i pannen og bland inn nudler. Tilsett sausene og bland godt sammen før det serveres.

God appetitt!
(Kilde: Matprat.no)

 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!