Selv for studenter som trener og er fysisk aktive, er det nødvendig med et sunt kosthold for å yte maks. Ernæringsfysiolog Kari Bugge gir deg sine beste råd her på StudentTorget.

 

- Spis sunt og du yter bedre, sier ernæringsfysiolog Kari Bugge.
 

Bugge jobber til daglig for Grete Roede AS. Hun sier at et sunt kosthold er ikke bare viktig for helsen din på lang sikt, men har også betydning for din konsentrasjon og ytelse i hverdagen.

Bruk litt tid på å innarbeide et sunt og variert kosthold, og du vil merke at du orker mer og har et større overskudd.
 

- Å spise sunt trenger ikke være så vanskelig, mener hun.


Her er Kari Bugges beste kostråd:
 

Brød og kornvarer - gå for grovt!
Velg grove brød og kornvarer så får du med deg alle de nyttige stoffene – fiber, vitaminer, jern og andre mineraler. Grovt brød gir også en bedre metthet som varer lengre. Grovt er ikke dyrere – bare sunnere!

Frukt og grønt - 5 om dagen!
Får du i deg to frukter og tre porsjoner grønt hver dag, får du rikelig av vitaminer, mineraler og antioksidanter. Ha alltid en frukt tilgjengelig, skrell deg en gulrot eller unn deg en god salat til lunsj. Norske rotgrønnsaker er sunn og billig mat.

 


Spis fisk flere ganger i uken!
Velg oftere fisk på bekostning av kjøtt. Bruk både fet og mager fisk, og spis fisk både til middag og som pålegg. Makrell i tomat er noe av det billigste og sunneste pålegget du kan finne.

 

Bruk rent kjøtt fremfor farseprodukter!
Velger du renskåret kjøtt unngår du mye av det usunne mettede fettet. Svinekjøtt er billig og sunt, og passer i all verdens retter. Velg karbonadedeig fremfor kjøttdeig. Det er litt dyrere, men spis heller mindre kjøtt og mer grønnsaker. Når du velger pølser så husk at det finnes magre varianter her også.

 

Velg magre meieriprodukter!
Melk og andre meieriprodukter er vår viktigste kilde til kalsium, og tre melkeenheter bør derfor inngå i det daglige kostholdet. En enhet er for eksempel et glass melk eller en yoghurt. Velg magert – da unngår du for mye melkefett.

LES OGSÅ: Lasagne, arme riddere med speilegg, middagsvafler, meksikansk suppe, pasta formaggio, spinatsalat


Husk daglig tilskudd av tran og multivitaminmineral!
Tran bidrar med Omega-3 fettet som det er vanskelig å få nok av gjennom kostholdet, men som vi trenger litt av hver dag. Omega-3 er blant annet viktig for hjernen og dermed for intelligensen. Regnet i kroner per dagsdose kommer god gammeldags tran billigst ut. Ta også et multivitamin-mineraltilskudd daglig – så vet du at du får nok.


 

Drikk vann!
Vann er den beste tørstedrikken, så her er det penger å spare. Drikk gjerne også kaffe, te, lettbrus eller lettsaft, men ikke istedenfor vann.

Se også Kari Bugges forslag til sunne dagsmenyer her

LES OGSÅ: Jambalaya, kyllingburger, stekt ris og kreolsk kyllingsalatAv Michael Jones