Kaffe er en populær drikk, og den finnes i mange varianter. Vi gir deg tipsene til hvordan du lager den beste kaffen.

For mange studenter er kaffe en like selvsagt del av studietiden som pensumbøker og linjerte spiralblokker. Noen ser på brygget nærmest som et drivstoff, som holder dem gående gjennom de lange skoledagene frem til eksamen. For andre er kaffen kultur, et rituale de investerer mye tid og penger i. Uansett hva slags forhold du har til kaffe, er det en rekke enkle tiltak du kan gjøre for å få vidunderbrygget til å smake enda litt bedre.

 

 

Billig luksus

 

Ifølge Marit Lynes, informasjon- og markedsføringsmanager i Norsk kaffeinformasjon, er det enkelt å lage god kaffe:

- Viktigst av alt er det at man velger fersk kaffe. Om man har åpnet en pose, bør denne brukes i løpet av en ukes tid. Man bør også venne seg til å spørre om holdbarhetsdato dersom man kjøper bønner i løs vekt. Dernest er det viktig med rent, friskt vann og riktig dosering. Vi anbefaler 60 gram per liter for en fyldig og god kaffe.


På et stramt studentbudsjett tenderer nok mange til å velge det rimeligste alternativet, men ifølge Lynes er kaffe noe av det minst kostbare man kan drikke hvis man ser på prisen per kopp med ferdig kaffe.

- Kaffe er billig luksus, og jeg anbefaler ingen å kjøpe den aller billigste kaffen. Man trenger heller ingen fancy maskiner for å lage god kaffe.

Pia Cathrin Teksum Kleven studerer for tiden grafisk design ved Norges Kreative Fagskole i Trondheim, og for henne er kaffe en viktig del av morgenritualet.

- Jeg prøver å leve så billig som mulig, men tar meg råd til å kjøpe god kaffe. Jeg pleier å kjøpe hele bønner i butikken slik at jeg kan kverne opp fersk kaffe til å ha i presskanna. Jeg har også en liten presskanne som jeg tar med meg for å lage kaffe på skolen. Det er billigere enn å kjøpe kaffe i automat, og ofte smaker den bedre også.

LES OGSÅ: Så enkelt lager du sunnere brownies

 

 

Ha utstyret i orden

 

 

 7 kaffebud

1: Lær deg å bruke tilberedningsutstyret.
2: Utstyret må være helt rent.
3: Bruk friskt, kaldt vann.
4: Velg riktig malingsgrad.
5: Bruk ca 60 gram kaffe per liter vann.
6: Riktig temperatur på vannet er 92 – 96°C grader.
7: Ferdig kaffe skal holde 80 – 85°C og serveres innen 30 minutter.


Kilde: Norsk Kaffeinformasjon

Norsk Kaffeinformasjon er Norges opplysningskontor for kaffe, og den norske fellesorganisasjonen for alle som arbeider med kaffe og kafferelaterte virksomheter. På hjemmesiden deres kaffe.no finner man omfattende tester av kaffetraktere, espressomaskiner og de nye kapselmaskinene, samt en rekke tips og oppskrifter på det meste som kan brygges av kaffebønner. Om man skal ha seg ny kaffetrakter, lønner deg seg å se etter et lite gullmerke på emballasjen. Dette innebærer nemlig at trakteren er testet etter internasjonale standarder, som garanterer for riktig tilberedningstid og temperatur. 

- Hvis man ikke har en godkjent trakter kan man fort ende opp med en kaffe som smaker flatt og bittert. Da anbefaler jeg heller å bruke presskanne eller manuell filtrering. For øvrig er viktig å rengjøre utstyret riktig, da gammel kaffe setter dårlig smak på ny kaffe, sier Lynes, som allikevel understreker at det er hvilken type kaffe man velger som først og fremst er avgjørende for smaken.

LES OGSÅ: Ratatouille, linsesuppe, urtepannekaker og pariserpizza

 

 

Sosial olje

 

 

Kaffen har på mange måter en helt særegen stiling i europeisk kultur. Mange vennskap har blitt innledet over en rykende kaffekopp, og i de fleste små og store byer ligger kafeene på rekke og rad i gatene. Ifølge Marit Lynes er dette fordi kaffen nærmest fungerer som sosial olje.

- Kaffe har noe ukomplisert over seg, og er politisk og religiøst nøytralt. For mange er det også assosiert med pause.

Norge er helt i verdenstoppen når det kommer til å drikke kaffe, og gjennomsnittsnordmannen konsumerer hele 9,5 kg kaffe i løpet av et år. Lynes mener dette kommer av at vi i alle år har fokusert på høy kvalitet og riktig tilberedning.

- Norge er kjent for å importere kaffe med høy kvalitet. Dette gjenspeiler seg i den noe lysere brenningsgraden vi har i Norge i motsetning til mange andre land. En mørkbrent kaffe kan i større grad kamuflere en dårlig kvalitet, sier hun.


Men hvor sunt er egentlig kaffe?

- Kaffe er først og fremst et nytelsesprodukt. Fordi kaffe er et så stort produkt verden over, er det også få produkter som det er forsket like mye på. De store tunge studiene peker i retning av at kaffedrikking kan ha mange positive effekter på helse. Når alt kommer til alt er det nok hva du spiser og drikker, eller ikke spiser og drikker, ved siden av kaffen som påvirker helsen mest, avslutter Lynes.

 

 Fakta om kaffe

✔ Kaffe er en drikk laget av frukten fra kaffeplanten, som sies å være 1500 år gammel og stamme fra Etiopia. 

✔ Det tidligste kaffehuset vi kjenner til er fra 1470, og lå i den jemenske byen Mokka.  

✔ Kaffe kom først til Norge på 1600-tallet, men det var ikke før halvveis ut på 1800-tallet at bruken tok av. 

✔ De tre vanligste kaffetypene er coffea arabica, coffea robusta og coffea liberica. Nesten all kaffe i Norge er coffea arabica, som også er den dyreste å produsere. 

✔ Finland er det landet hvor det drikkes mest kaffe, med hele 10,1 kg i året per innbygger. Norge ligger på tredjeplass, med 9,5 kg per innbygger.