(StudentTorget.no):

Har du fremdeles ikke søkt om lån og stipend fra Lånekassen? Da begynner du å få dårlig tid.

Torsdag 15. mars er siste frist for  å søke lån og stipend fra Lånekassen for vårsemesteret 2012. Studenter som har søkt om maksimal støtte for hele året, trenger ikke å søke på nytt.

Summen for fullt basislån og stipend for våren er 45 400 kroner. Er du borteboer og har rett på stipend blir 40 prosent av disse omgjort til stipend ved bestått eksamen. Det tilsvarer 18 160 kroner.

- Studenter som bodde hjemme da de søkte om lån, men som nå har flyttet, må melde fra til Lånekassen senest 15. mars for å ha rett til stipendet, kan fungerende informasjonsdirektør i Lånekassen, Solbjørg Sørensen fortelle til Dine penger.

Hun forteller at det alltid er noen som går glipp av støtten, men sier at Lånekassen informerer så godt de kan om kommende frister.

- Det er alltid noen som mister frister. Det er synd, men samtidig må det være en likebehandling. En frist er en frist. Vi er ganske streng på den fristen. Det gis kun unntak dersom det kan dokumenteres helt ekstraordinære årsaker til at man ikke søkte innen fristen. Hvis du bare har glemt fristen, nytter det ikke å komme i ettertid, opplyser Sørensen.

 

Husk å melde flytting! 

15. mars er også fristen for å melde om at du har flyttet hjemmefra, samt annet som kan føre til endringer i lånebeløpet fra Lånekassen, for eksempel endret sivilstand.

Mottar du støtte fra Lånekassen, har du plikt til å melde fra om endringer i forhold til de opplysningene du gav i søknaden. Dersom du ikke melder fra om endringer kan du miste rettigheter i Lånekassen, skriver Lånekassen på sine nettsider.

- Det er viktig at du også melder fra om endringer som gjør at du ikke har rett til å beholde det du har fått tildelt, eller deler av det. Dette skal gjøres så raskt som mulig, og her gjelder ingen frist. Når du mottar stipend og lån, skriver du samtidig under på at du skal melde fra om endringer, forklarer Sørensen til nettavisen.

 

Må bruke MinID

Alle som sende inn søknad om stipend og lån eller gjøre endringer, er nødt til å gjøre det gjennom MinID, en felles innlogging til offentlige tjenester. Er det første gang du logger deg inn på MinID, trenger du koder. Disse får du tilsendt i posten, og du bør skynde deg om du skal rekke det innen fristen 15. mars. 

Tar du kurs som startet 1. mars eller senere må du søke om lån og stipend før kurset er ferdig. Her gjelder andre frister.