Vurderer du å dra på utveksling til Slovenia, men er usikker på om du skal hoppe ut i det eller ikke? Delila oppholder seg i Slovenias hovedstad Ljubljana, og deler sine erfaringer og tips med kommende utvekslingsstudenter.
Navn: Delila Marie Elkasmi
Alder: 24
Studiested: Ljubljana, Slovenia
Studieretning: Sosialantropologi
Universitet: University of Ljubljana
Hvorfor valgte du å dra dit?
– Jeg valgte å dra til Slovenia først og fremst fordi det var en av de anbefalte utvekslingsavtalene fra UiB, og det virket dermed som en trygg første destinasjon å prøve seg på i sammenheng med en utveksling, sier Delila.
– For det andre var dette et land jeg visste svært lite om fra før av, og jeg ønsket å prøve meg på det ukjente.
Hvordan var søknadsprosessen?
– Søknadsprosessen var overraskende enkel, jeg trodde den kom til å bli mye mer stressende, forteller hun.
Delila forklarer videre at hun fikk tilsendt alt hun trengte av dokumenter og informasjon fra både UiB og vertsuniversitetet i Slovenia.
– Jeg fylte ut et skjema med fag jeg ønsket å ta på utveksling, og fikk dette sendt og godkjent av vertsuniversitetet.
– Begge universitetene var veldig behjelpelige med alle spørsmål jeg hadde underveis, fortsetter hun.
– UiB har en “steg for steg”-liste for alle som ønsker å søke utveksling, og den holdt jeg meg til hele veien.
Hva heter studiet ditt, og hva innebærer det?
– Jeg studerer bachelor i sosialantropologi, hvor vi studerer sosiale og kulturelle mangfold i verden, forklarer Delila.
Hun forteller videre at de oppholder seg blant mennesker over lengre tid gjennom feltarbeid. På denne måten får de en bedre og dypere forståelse av sosiale prosesser.
– Nøkkelordene for studiet er mennesker, kultur og samfunn.
LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!
Hva lærer man på ditt studie, og hva slags kompetanse går man ut med?
– På sosialantropologi lærer man blant annet at ulike kulturer og mennesker i verden er likere enn vi tror, til tross for at de ser ulike ut, forteller Delila, og fortsetter:
– Vi er forskjellige på en annen måte enn vi tidligere har tenkt.
– Vi lærer å trekke frem kontekst for å se det store bildet, og gjennom dette se ting i sin sammenheng, utdyper hun.
– Sosialantropologer blir gode kulturoversettere - det vil si at vi lærer å formidle de kulturelle prosessene som gjør mennesker til dem de er.
Hvordan bor du, og hvordan fant du stedet du bor?
– Jeg bor i en liten hybel/studio. Jeg fant det gjennom Airbnb fremfor Facebook og andre nettsider. Grunnen til dette er at jeg ønsket å bo for meg selv fremfor i et kollektiv, sier Delila.
Boligmarkedet for studenter i Slovenia kan være tøft, forklarer hun. Det er preget av mye pågang og til tider svindel.
Likevel understreker Delila at de av vennene hennes som fant bolig gjennom Facebook ikke møtte på store problemer.
– Jeg er uansett kjempefornøyd med valget mitt! Jeg bor svært sentralt, men det er likevel utrolig stille og rolig om kvelden.
Hva er den største forskjellen fra å studere i Norge?
– Det første jeg kommer på er at ved universitetet i Ljubljana har jeg 5 fag med 6 studiepoeng (ECTS) hver, fremfor 2 fag med 15 studiepoeng slik jeg har hatt hittil i Bergen, forklarer hun.
Delila forteller at hun har mye mer å holde styr på i kalenderen, også med tanke på pensum.
På den andre siden forklarer hun at det ikke har vært nødvendig å dykke like dypt inn i pensum i Ljubljana slik som hun har måttet gjøre i Bergen.
– Deler av pensum på de fagene jeg har tatt i Slovenia er mer “tilleggsinformasjon”.
– Her er det også flere innleveringer og fremføringer enn jeg er vant til, og flere av disse innleveringene telles som en slags eksamen, fortsetter hun.
– Av alle 5 fag jeg har tatt har jeg kun hatt 2 formelle eksamener på skolen. De resterende 3 fagene hadde eksamen bestående av 1 eller flere innleveringer, samt fremføringer i noen av dem.
– Forelesningene varer også lenger her enn hjemme. De lengste jeg har hatt varer fra 8:30 - 12:00, forteller hun.
Kan du beskrive en vanlig dag for deg der du er nå?
– En vanlig dag for meg er at jeg står opp og gjør meg klar til første forelesning. I pausene kjøper vi ofte kaffe ved inngangen til fakultetet, forklarer Delila.
– Etter forelesningen har vi et lengre opphold hvor vi pleier å spise lunsj på et av fakultetets to spisesteder, deretter sitter vi kanskje i biblioteket en stund og leser/slapper av.
Vanligvis har de en siste forelesning etter dette, som avsluttes senere på dagen.
– Jeg pleier å spise middag ute med vennene mine. Vi får gode rabatter på måltider ved flere restauranter, så her er det mange penger å spare.
– Helt til sist reiser jeg hjem til meg selv, planlegger neste dag og tar det med ro, sier hun.
Hvordan er studentmiljøet? Har du noen koselige historier å fortelle?
– Studentmiljøet er utrolig flott! Når man er utvekslingsstudent, knytter man seg automatisk lett til de andre studentene som er på utveksling, forteller Delila, og utdyper:
– Jeg føler at det er en egen kultur vi har til felles fordi vi alle opplever å være nye studenter på samme sted.
ESN (Erasmus Student Network) er et nettverk som arbeider med å koble sammen studenter på utveksling i Ljubljana. Delila forteller at de blant annet arrangerer velkomstfester, turer både inn- og utenlands, bowling og middager.
– Her er det veldig lett å melde seg på mot en liten avgift, og på den måten har jeg møtt mange mennesker og fått venner for livet.
– En koselig historie er da jeg - litt nervøs - meldte meg på en tur til utlandet uten å egentlig kjenne noen veldig godt. Jeg spurte om jeg kunne sitte ved siden av en annen fremmed jente på bussen, og hun sa ja, forteller Delila.
– Vi endte opp med å snakke i ett sett hele turen både til og fra, og vi ble skikkelig gode venner til slutt.
Hvordan har det vært å få seg et sosialt nettverk?
– Veldig enkelt er alt jeg kan si. Folk på utveksling vil ha et nettverk å støtte seg til, og dette opplever jeg at er veldig felles på tvers av kulturer, forklarer Delila.
– Terskelen for å spørre om man kan bli med på en kaffe eller et måltid er veldig lav.
– Jeg har sjelden måttet spørre om å bli med på noe, alle inviterer hverandre, sier hun, og fortsetter:
– Du finner fort ut av hvem du kommer overens med, og jeg har veldig raskt havnet i en variert og spennende vennegruppe.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
– Når jeg ikke er på skolen pleier jeg å ta en kaffe/gå rundt i byen med venner, gå en tur på markedet som selger lokale produkter fra gårder, gå på museum, eller til og med ta en dagstur til Italia, sier Delila.
– Luksus, eller hva?
Reiser du mye? Hvorfor er du så glad i å reise?
– Jeg elsker å reise! Det beste med å reise for min del er at jeg har en tanke om hva jeg reiser til basert på det jeg leser om og ser på nettet, forklarer hun, og utdyper:
– Når jeg kommer frem, kjenner jeg etter hvordan det føles å være der i forhold til hvordan jeg trodde det kom til å bli.
– I tillegg får jeg smake masse ny mat, se nye typer mennesker og oppførsel, og studere nye kulturer og sette disse i sammenheng med andre, forteller hun.
– Slovenia grenser til mange andre land (Italia, Kroatia, Ungarn og Østerrike), og du kan enkelt komme deg til disse med buss.
Delila forteller at ESN arrangerer flere turer til disse landene, men at man også like enkelt kan komme seg dit på egenhånd med vennegrupper.
– ESN arrangerer også mange spennende turer innenfor Slovenia, som for eksempel vinsmaking på en vingård! Det er en av de morsomste turene jeg har vært med på.
– Jeg samler på kjøleskapsmagneter fra alle stedene jeg besøker, så nå har jeg skaffet meg mange nye magneter til samlingen min, forteller Delila.
Hvordan er prisene sammenlignet med Norge?
– Prisene er veldig lave i forhold til hjemme, sier Delila, og fortsetter:
– Jeg handler som oftest kun ting til frokost og lettere måltider, ettersom jeg bruker studentrabattene på å spise lunsj og middag ute.
– Jeg får gode måltider ute med både salat, frukt og hovedrett til rundt 5 euro. Noen ganger handler jeg inn til middag hjemme når jeg ikke føler for å spise ute, forteller hun.
Hun legger til at transport også kan ha rimelige priser.
– Bysyklene koster 3 euro for ett år, og buss koster 20 euro per måned!
Er det noe du skulle ønske du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
– Jeg var en håpefull person, lei av kulden her hjemme, og undervurderte hvor lenge kulden holder seg i Slovenia, innrømmer Delila.
– Det skal nevnes at de lokale mente at det vanligvis ikke pleide å være så kaldt utpå våren!
– Selv om Slovenia ligger ved Kroatia og Italia, så holder det seg relativt kjølig i lang tid frem mot sommeren, forklarer hun, og utdyper:
– Noen dager var varmere og andre var kaldere, så pakk med deg en god blanding av klær.
Har du noen andre tips til studenter som vurderer å gjøre det samme som deg?
– Hvis du vurderer å dra på utveksling til Slovenia, så bør du dra! Det er et sjarmerende land som kan by på mye, sier Delila.
– Er du glad i å gå på tur i fjellet, er dette en perfekt destinasjon.
– Hvis du planlegger å pakke både turklær og vanlige klær, kan jeg anbefale å kjøpe vakuumposer fra Ikea, forteller hun, og fortsetter:
– Da får du plass til mye mer klær og utstyr inne i én koffert, og reisen din blir forhåpentligvis enklere.
Har du noen siste tips?
– Jeg vil tipse om at man bør skaffe seg oppholdstillatelse! Når man kommer til Slovenia på utveksling, blir man bedt om å skaffe seg “residence permit” for å studere. Dette er et bevis på at du har gyldig opphold i landet for å studere, sier hun.
Delila forteller at man mottar all informasjonen man trenger for å skaffe seg dette fra vertsuniversitetet før man drar ut.
Hun anbefaler sterkt at man skaffer seg oppholdstillatelse, da hun har opplevd at flere studenter ikke “gidder” å betale for det.
– Studentene som ikke skaffet seg oppholdstillatelse fikk for eksempel problemer under grensekontrollen mellom Ungarn og Slovenia på en tur … ukomfortabelt.
– Det kan virke usannsynlig, men plutselig befinner du deg i en situasjon hvor du trenger beviset, avslutter Delila.