(Campus):

Bak Operaen, foran alle de nye kontorbyggene i Bjørvik, og ut i fra tomten der Lambda skulle stå, ligger en tynn og steinete molo. I enden av moloen står en intimscene for små og urørte band. Midt mellom de største prestisjeprosjektene i Bjørvika, har 30 arkitektstudenter, tre ingeniører og en lyddesigner satt opp et naust. Den steinete moloen er nå en belyst natursti. 

Naustet er et resultat av samarbeidsprosjektet Trestykker, som består av studenter fra arkitektutdanningene i Trondheim, Bergen og Oslo. Gruppen består av ti studenter fra hver skole, fra førsteårsstudenter til nylig ferdigutdannede. 

Les Campus online her

FAKTA OM TRESTYKKER:
  • Trestykker er en uavhengig workshop for arkitektstudenter ved de tre arkitektskolene i Norge: Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), Bergen Arkitekt Skole (BAS) og Master i Arkitektur ved NTNU. 

  • Trestykker har blitt arrangert tre ganger tidligere i 2004, 2005 og 2011, med stor nasjonal og internasjonal suksess og oppmerksomhet.

 

Tro mot fortiden

Prosjektet går ut på at de 30 studentene skal komme frem til et bygg de selv skal sette opp i løpet av to uker. I fjor ble det et galleri i Trondheim, i år et naust i Oslo. De fikk flere alternative tomter, og landet på den vanskeligste, tomt B14: En gammel brygge på Paulsenkaia i Bjørvika. I løpet av en tre uker lang workshop i vår, ble de enige om å lage en intimscene for mindre band, og at denne skulle se ut som et naust. I løpet av to uker i sommer, satte de det opp. 

- Vi ble tidlig enige om at vi ville bygge en intimscene, og kom senere frem til at vi skulle forme den som et naust, sier Åsa Johansson (28), fra styringsgruppa, og andre klasse på AHO. 

TRESTYKKER: Fra venstre: Aleksander Svingen, fra styringsgruppa og AHO, Wiggo P. Evensen, lyddesigner utdannet fra HiBu, og Åsa Johansson fra styringsgruppa og AHO.

Tomten har tidligere huset en kai, og studentene mente det var passende å gå tilbake til fortiden. I kontrast til Operaen og de andre enorme og moderne byggene som skyter opp i denne delen av Oslo. 

- Vi ville spille på det gamle som var her tidligere, slik at det ikke bare blir stål og glass her. Det er selvfølgelig en kontrast. Vi vil gjenspeile det gamle, men med en ny vri og vår egen tolkning. 

Trestykker har fått tomten til disposisjon i minimum to år. 

 

En mestringsfølelse

I juli og august brukte de 30 studentene 12-14 timer hver dag i to uker på å sette opp naustet. De ville ikke byttet bort en eneste av de timene. 

- Prosjektet har gitt oss litt faglig kompetanse, som vi føler vi ikke får tilstrekkelig av i utdanningen. Her fikk vi blant annet se hvordan detaljer kan løses og hvor lang tid ting tar. Det setter utdannelsen vår i et mer praktisk perspektiv, sier Åsa Johansson.

Men det viktigste var å få muligheten til å fullføre et prosjekt skisse til siste spiker, og å gjøre det sammen med andre studenter.

- Det er stort å jobbe sammen mot et felles mål, og det er en befrielse å nå målet. Det er en god følelse å kjenne at vi mestrer det. Det er viktig å realisere egne prosjekter, sier Johansson entusiastisk.  

- Vi vil vise at arkitektstudenter sitter på en kompetanse som andre faktisk kan benytte seg av. Dessverre er det ikke nok plass til den praktiske biten i utdanningen. Det er så mye annet vi må gjennom, at det praktiske må bli på eget initiativ.