(StudentTorget.no):
Har du en kunstner i magen? Eller kanskje en arrangementsvert? Hva med å lage en storartet korkonsert, en fotoutstilling eller en tegneserie?
Selv om den kunstneriske idéen er klar, er det mye som skal på plass før man kan nyte applausen og tilbakemeldingene. Blant annet penger nok til å leie, trykke eller kjøpe.
Heldigvis finnes det støtteordninger for slike fine idéer, som gjør det mye lettere for deg å leve ut drømmen!
Musikkdrøm?
Hvis dere er en gruppe på tre personer eller mer, og driver med musikk, kan dere søke til Frifond. Her har mange unge musikere fått støtte til store og små prosjekter. Når man skal søke Frifond må dere spesifisere i søknaden hva dere søker penger til, da det er et prosjektstipend.
Det kan blant annet være til konserter, studioleie eller til musikkutstyr. Søknaden sendes elektronisk via frifonds nettsider.
Et annet godt forslag er å melde seg inn i Tono. Tono deler hvert år ut tusenvis av kroner i støtte til unge musikere, først og fremst til konkrete prosjekter. Det er superenkelt å søke, det gjøres gjennom tonos medlemssider.
Tono har dessuten to forskjellige stipendordninger, som sørger for at du som er mellom 17 og 23 kan søke stipendet Unge Talenter. Det er penger øremerket unge musikere med små og store drømmer.
Dansespire eller teaterinteressert?
Dere kan også søke Frifond hvis dere driver med dans eller teater. Samme retningslinjer gjelder også her, og dere må være en gruppe på tre eller mer, og en av deltagerne må være under 26 år.
Når man skal søke trafo må man spesifisere i søknaden hva man søker penger til, da det er et prosjektstipend. Dere kan søke støtte til blant annet kurs, forestillinger og turneer. Søknaden sendes elektronisk via frifonds nettsider.
LES OGSÅ: Økonomitips for studenter - Studentopplysningen #40
Ung arrangør?
Frifond har et tredje stipend de deler ut, og dette er ikke så strengt når det gjelder type aktivitet. Dette stipendet heter Frifond barn og unge. Hvis du og to til vil arrangere en konsert, en utstilling eller en annen aktivitet i nærmiljøet deres, kan dere søke om en slant herfra.
Formålet med dette stipendet er å «stimulere barn og unges frivillige aktivitet og deltakelse lokalt». Her er det altså stor kreativ frihet, og kun fantasien setter grenser for hva dere kan skape. Les mer på Frifonds nettsider.
Et annet hett tips er å søke støtte fra Aktiv Ungdom. De deler ut støtte til prosjekter drevet av unge mellom 13-30 år, hvor formålet er å øke internasjonal forståelse, toleranse og solidaritet. Det er ikke spesifisert hvilke prosjekter man kan søke støtte til, men de deler ut støtte til det de kaller «ungdomsinitiativ».
Hvis du har lyst til å arrangere kurs eller en type idrettsarrangement, kan du søke penger her. Les mer på aktivungdom.eu.
Kunstprosjekt i tankene?
Om du har et annet kreativt prosjekt i tankene, kan det være mulig å søke til TRAFO. Her er den kunstneriske idéen i fokus, og det legges stor vekt på hvordan du som person kan utvikle deg gjennom ditt kommende prosjekt.
Dermed er det takhøyde så det holder hva gjelder retning innenfor kunsten. Tips: på trafos nettsider kan du sjekke ut hvilke prosjekter de har støttet tidligere. Søknaden kan sendes elektronisk via trafos nettsider.
Er du derimot nyutdannet innen kunst og i etableringsfasen, kan du søke Kulturrådet etter støtte. Formålet er å styrke vilkårene til ferske kunstnere. Rådet deler ut prosjektstipender, og det krever også at man har en klar plan for hvordan prosjektet skal gjennomføres.
Har du dette, i tillegg til en utdannelse, kan du søke støtte. Søknad sendes inn elektronisk via kulturrådets nettsider.
Hvis du har et lovende kunst- eller kulturprosjekt i tankene som du er klar til å satse på, kan du søke støtte fra Nordisk kulturfond. De ønsker å støtte prosjekter innen kunst og kultur som har et mål om å bli en seriøs aktør i den nordiske kulturbransjen.
Her gjelder det altså å ha store drømmer og høye ambisjoner, slik at stipendet kan være med å utvikle prosjektets kvalitet. Søknaden kan sendes via Nordisk kulturfonds nettsider.
Kulturprosjekt med baktanke
Hvis du har lyst til å lage noe betydningsfullt, som kan være «et gjennombrudd for ytringsfriheten», kan det være en mulighet å søke støtte fra Fritt Ord. De støtter primært kulturprosjekter som gjør bruk av ordet.
Det kan for eksempel være til en bok, et manus, en film, eller et tegne - eller fotoprosjekt. Fritt ord tar inn søknader syv ganger i løpet av året, og søknaden sendes elektronisk. Les mer på Fritt Ords nettsider.
LES OGSÅ: Bygg en nettside på studentbudsjett
Nyutdannet innen visuelle fag?
Dette tipset er for viderekommende, men må allikevel nevnes. For deg som har en bachelorgrad innen fagområdet visuell kommunikasjon, finnes det massevis av gode stipendmuligheter. Du kan blant annet søke støtte fra Grafill.
De deler ut en rekke ulike stipender; for eksempel reisestipend eller bokprosjektstipend. Her kan du til og med søke et etableringsstipend eller videre – og etterutdanningsstipend. Mer informasjon kan du finne på Grafills nettsider.
LES OGSÅ: Studere utenlands? Her kan du spare penger!
Alt annet – Stipendportalen!
Uansett hvilket prosjekt du har i tankene vil det lønne seg å besøke Stipendportalen.no. Her finner du en komplett oversikt over alle små og store stipendordninger – mange av dem svært spesifikke. Er du for eksempel en trombonist fra Lørenskog i alderen tjuetre, kan du helt sikkert finne et stipend øremerket til en som deg.
Er du naturfotograf med særlig sans for høyfjellet i november, finner du sikkert noe som passer deg også. Her er det noe for alle. Ta en titt!
Besøk Stipendportalen.no