Hva er egentlig bakrus? Og hvordan bli kvitt den?
 
Hodet banker, svetten renner og magen vrir seg. Du sverger å aldri røre alkohol igjen. Det verste med bakrus er vel nettopp at det er så hundre prosent selvforskyldt. Men hva er egentlig dette fenomenet?

– Når man drikker en viss mengde alkohol, blir kroppen uttørket, noe som gjør at  giftvirkningen av alkoholens nedbrytingsstoffer blir kraftigere, forklarer Per Trygve Normann, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttets avdeling for  rusmiddelforskning .

– Bakrusen merkes en stund etter at man er promillefri, sier Normann.

Mens man drikker, blir nemlig hjernen vant til å være alkoholpåvirket. Dagen etter  er alkoholen ute av kroppen, men hjernen sliter  med virkningen av alkoholen.

 

Unngå uttørking

Vann, vann, vann, lyder mantraet mot bakrus. Normann er helt enig.

– Å drikke vann mens man drikker alkohol er den beste måten å unngå bakrus. Det gjelder spesielt dersom det man drikker, er sterkere alkoholholdige drikker  enn øl. Og ikke minst er vann viktig når man danser fordi man da også mister væske gjennom svette.


Myten om at øl og vin er fint, mens vin og øl er krøll, er ikke nødvendigvis bare en myte.

– Hvis du begynner med en sterk drikke, får du en rask stigende promille, og det er ofte forbundet med ubehag dagen etter, siden høy promille gir høyere konsentrasjon av stoffer som gir bakrus. Begynner du med øl, får du gjerne en flatere alkoholkurve.


 Slik kommer du deg gjennom det:


• Drikk! Væsker av den milde sorten. Vann og melk er bra. Farris kan være en god idé ettersom den inneholder mineraler som kroppen mister når den forbrenner alkoholen.

• Salt mat. Kroppen trenger salt. Dessuten er det godt med grillet kylling dagen derpå.

• Banan. Når blodsukkeret faller, blir du mer trøtt og sliten. Ta et par bananer. Banan øker også serotinnivået i hjernen og får deg i bedre humør.

• Asparges. Sør-koreanske forskere skal ha det til at asparges er den beste kuren mot bakrus. Denne grønne lille saken skal visstnok hjelpe kroppen å bryte ned alkoholen samtidig som den beskytter leveren mot giftpåvirkning.

• Østers. Mesterkokk Keith Floyd skal ha hatt sin helt egen kur mot bakrus; østers og det irske ølet Marston's Oyster Stout. Hva Bunnpris har å stille opp med en søndag ettermiddag er en annen sak.


• Du kan også gjøre som forfatter William F. Buckley foreslår: "Ikke drikk dagen før dagen derpå!"

LES OGSÅ: Lag den perfekte sommerpunsjen!

 

 

Allergisk reaksjon

Man snakker gjerne om at rødvin – og spesielt vin med høyt innhold av garvesyre – gir mer bakrus. Ifølge Normann er det da ikke snakk om bakrus i vanlig forstand, men om en mild allergisk reaksjon som gir hodepine. At noen reagerer ekstra sterkt på brunt brennevin handler også om allergiske reaksjoner på noen stoffer i den type drikke.

Myten om at fet mat er bra dagen derpå, er det ikke hold i.

–  Men et godt måltid  mens man drikker, vil gjøre at alkoholen tas saktere opp i kroppen. Fet mat dagen etter vil derimot ikke ha noen effekt.

Og tipset for å reparere bakrusen?

– Vann, avslutter Normann.

Denne artikkelen er også publisert i studentmagasinet Campus