(StudentTorget.no):

 

Høstsemesteret nærmer seg med stormskritt, og mange skal begynne å studere for aller første gang. For de aller fleste nye studenter starter første skoledag med å møte fadderne og faddergruppen din.

Siden mange nye studenter kanskje synes at skolestart kan være litt skummelt, har vi i StudentTorget.no samlet alt du trenger å vite om fadderukene, som forhåpentligvis kan gjøre første skoledag og fadderukene litt mindre skummelt!

 

Hva er en fadder?

En fadder er en student som har gått på universitetet en stund, og har som oppgave å hjelpe nye studenter å bli kjent med studiestedet, studiebyen, og med hverandre. De er der for å svare på alt du måtte lure på, og er med deg gjennom begge fadderukene.

Som regel studerer fadderne det samme som deg, og kan svare på spørsmål om fag, pensum og studier.

Hvilke fag er de vanskeligste? Hvilke forelesere er de beste? Dette vet ofte fadderne.

 

Det er gøy og sosialt å være fadder. Faddere får delta på kurs, utdelt skolens eget merch (som t-skjorter med logo, i skolens farger), gratis inngang på alle arrangementene i fadderukene, og får være med på en fest (eller en «kick off») før fadderukene begynner. Som regel har to faddere ansvar for en faddergruppe sammen.


 

Du melder deg som fadder mot slutten av vårsemesteret, ved skolen, fakultetet eller instituttet du går på. Er det mangel på faddere ved et fakultet, kan du få muligheten til å være fadder og bli kjent med studenter på andre studier enn ditt eget.

LES OGSÅ: Flytte for seg selv-guide

 

Hva er fadderukene?

Fadderukene varer i rundt to uker, og er en viktig del av studiestart ved universitetene og høgskolene i Norge. Du blir en del av en faddergruppe, som ett av flere fadderbarn.

Gruppen ledes av en til to faddere, som er med deg gjennom fadderukene og passer på sine fadderbarn. Gruppene settes sammen av skolen, og du trenger ikke bekymre deg for å finne din egen gruppe.

De aller fleste fadderuker starter med et større arrangement, hvor alle studenter ønskes velkommen til universitetet, ofte med innslag av underholdning i ulike former. Her møter du ofte fadderne og faddergruppen din for aller første gang.

LES OGSÅ: Fem tips til fadderuka

 

Hva skjer under fadderukene?

Under fadderukene vil det være et stort program med aktiviteter og arrangementer på universitetet, som du kan delta på sammen med faddergruppen din. Sjekk ut programmet på skolens egne nettsider! 

Flere arrangementer er store, og holdes for alle på universitetet eller høyskolen. Det holdes også mindre arrangementer for all på fakultetet, instituttet eller studiet du går på. Noen arrangementer holdes av ulike studentforeninger, slik at du kan finne en forening som passer for deg.


 

Her er noen eksempler på ulike arrangementer du finner under fadderuken:

 

 • Omvisning på universitetet.
 • Omvisning i studentbyen.
 • Rebusløp
 • Konserter
 • Fester
 • Pub til pub (har universitetet en eller flere puber, holdes det gjerne en på universitetet).
 • Hageleker
 • Faglige arrangementer.
 • Forelesninger om ulike temaer.
 • Kurs (kildehenvisninger, hvordan bruke Canvas, med mer).

 

Du trenger ikke være med på alle arrangementene under fadderuken, hvis du ikke vil det. Ofte er det mange arrangementer som foregår samtidig, og faddergruppen må velge hva de skal være med på. Disse avgjørelsene tas ofte sammen med fadderne, og fadderbarna får komme med sine ønsker om hva de har lyst til å gjøre.

LES OGSÅ: Tips mot søvnproblemer: Slik snur du døgnrytmen

 

Hvorfor skal jeg være med på fadderukene?

Fadderukene er viktige for å møte andre nye studenter. Det er her du bygger nettverket ditt, som danner grunnlag for å ha medstudenter å henge sammen med resten av studiet, danne kollokviegrupper, og vennskap som kan vare livet ut.

 

Det er gøy å delta i fadderukene! Fordi det holdes så mange ulike arrangementer på universitetet i løpet av disse ukene, er det umulig å ikke finne noe som passer for deg, om du liker å feste eller ikke.

LES OGSÅ: Slik får du en høstvarm studenthybel

 

Fyll, fest og fadderuker, eller?

Det er ikke til å legge skjul på at mange av arrangementene under fadderukene kan involvere å drikke alkohol, men det betyr ikke at fadderukene trenger å være en to ukers lang fest for dem som ikke ønsker det.

Her er tre ting som kan være viktig å huske på, før du beveger deg inn i fadderukene:


 

 • Det er greit å ikke drikke alkohol: Selv om det er rom for å drikke alkohol på fester, under grilling i parken, eller når man går pub til pub, trenger du ikke å drikke, selv om du er med på arrangementene. Det kan være fint å være med og ha det hyggelig sammen med andre studenter uansett.

 • Drikk og fest med måte: Husk at det ikke er om å gjøre å drikke mest mulig. Det kan ødelegge for dagen etter, og gi en hard start på studiene.

 • Du trenger ikke være med på alt: Selv om vi oppfordrer alle nye studenter til å delta under fadderukene, er det lov å ta en kvelds pause fra aktivitetene og festlighetene.

 

 Vi i StudentTorget.no ønsker alle nye studenter noen herlige fadderuker!