Du trodde kanskje det var en nerdete lek, men folk blir farlig alvorlige i blikket når det kommer til NM i stein, saks, papir.

- Fader, nå ble jeg spillavhengig. Jeg tapte mot en kar, jeg må spille mer!

Mathias Slettholm er på jakt etter en ny motstander for å vinne tilbake pengene han nettopp har tapt.

- Jeg satser på papir, avslører Mathias. Han har nemlig lest at det er størst sannsynlighet for at motstanderen kaster stein først.

Norgesmesterskapet i Stein, saks, papir (SSP) er godt i gang på Blå i Oslo. Overalt i det gamle fabrikklokalet duelleres det i den såkalte gate-versjonen av spillet, mens deltakerne venter på å få sitt nummer ropt opp.

Det er nemlig to grener det konkurreres i. I turneringsformen utkonkurrerer man hverandre på den tradisjonelle måten, men det er mange påmeldte i turneringen, og det blir ofte en del ventetid å slå i hjel. Da går man for gateversjonen, der det spilles om uekte penger, såkalte spenn, på samme måte som i poker. Man får utlevert åtte spillesedler ved påmelding, og den som sitter igjen med mest penger når turneringen er over, har vunnet.


 

Egen lagsang

Turneringsformen spilles individuelt, men i gate-SSP kan man stille som lag.

- Vi har allerede sett fire- fem lag rundt her, så det virker som om det er vanlig å komme sammen for å ha et støtteapparat i bakhånd, sier Geir Toto Magnussen.

Han er formann på laget «Geir», og deltar i NM for femte år på rad. I følge sine lagkamerater er han et kjent navn i SSP-miljøet.

Et av motstanderlagene «Geir» har sett seg ut er jentelaget «Super» som består av tre jenter iført like t-skjorter med navnene «Stein», «Saks» og «Papir».

- Det er nok for å styrke lagfølelsen, tror Magnussen og forteller at de selv har sin egen metode for nettopp dette, nemlig sin egen lagsang.

Laget har på forhånd kvalifisert seg til topp 32 ved å delta i NM online.

- Hvordan spiller man stein, saks, papir på nett?

- Man sender for eksempel en forespørsel om at ”jeg leverer stein – stein –saks”. Deretter velger man en person som er pålogget og sender det til han, så får du svar om hva han velger, forklarer Magnussen.

Vil bli større

Sportsdirektør i Norsk Forbund for Stein, Saks, Papir (NFSSP), Martin Giset  er svært fornøyd med både arrangementet og oppmøtet.


- Blå viste seg å være det perfekte vertskap, og klientellet innfridde. Det var gøy å se igjen gjengangere som «Geir» og "Tsjernobyl", i tillegg  til mye friskt blod. Det var kø da dørene åpnet, og vi klarte uten problemer å få 128 stykker til turnering, sier han fornøyd.

Giset har vanskelig for å definere den typiske SSP-NM deltaker, men han registrer at de fleste er i 20-30 årene.

- Ideen bak selve sporten er at den skal være så åpen og inkluderende som mulig. Men å sette alle SSP-spillere i én bås blir som å prøve å ta bilde av stjernehimmelen med et 5-år gammelt mobilkamera. En ting er derimot sikkert: En utøver av stein, saks, papir leser aviser, sier han.

LES OGSÅ: Start vorset med disse drikkelekene

 

Jenter er skarpere enn gutter

Mathias Slettholm meldte seg på i døra. Han visste det var en sjanse å ta, og er glad han fikk være med.

- Vet du om det er noen forskjeller på gutter og jenter når det gjelder bruk av kast, rent statistisk sett?

- Jeg har hørt at gutter oftest leverer stein og at jenter leverer mest saks. Det er vel fordi gutter liker å være litt harde, mens jenter liker å løse opp i ting. Jenter er også gjerne litt skarpere i munnbruken. Til slutt er det papir, for sånne som meg, som liker å legge oss flate.

- Jasså, hvorfor det?

– La meg si det slik at  jeg vil heller bli tatt  av en jente enn en gutt, smiler Mathias.


Han teller pengene han hittil har vunnet i gate-SSP.

- Skal jeg gå all in? Lurer han. Det spilles om store summer utenfor.

- Jeg føler det er her ute kremen er.

Mathias nikker i retning av to fyrer som spiller om en tjukk bunke. Optimistisk går han bort og utfordrer til ny duell. Fem minutter senere kaster han oppgitt skjerfet sitt i bakken. Han tapte 80 000 spenn og er ute av gamet.

Fakta om Stein, saks, papir

Norgesmesterskapet i Stein, Saks, Papir (SSP) foregår i to konkurranseformer – vanlig turneringsspill og sideformen gate-SSP

Norgesmesterskap i stein, saks, papir er verdens største amatørsport.

NM i SSp ble i år arrangert for femte gang i regi av Norsk forbund for stein, saks, papir (NFSSP).

Norge regnes tradisjonelt blant verdens aller beste stein, saks, papir-nasjoner.

For mer informasjon, besøk NFSSPs hjemmesider: http://www.steinsakspapir.com/