Gipsmaker

Om yrket, jobb, utdanning og lønn

 
   
 
StudentTorget.no
 
Illustrasjon

 

Yrket presenteres av:

Hva gjør en Gipsmaker

Som gipsmaker lager du figurer og ornamenter i gips. Du lager, former og modellerer, støper, trekker, monterer og pusser. I dag er det mest gummiformer som brukes til avforming og avstøpninger. Foruten gipsarbeider til nybygg, arbeider gipsmakere mye med reparasjons- og restaureringsarbeider på offentlige og private bygg, inkludert kirker. Taklister og takrosetter i gips finnes for eksempel i mange eldre byleiligheter.

Håndverkeren arbeider både på verksted og på byggeplasser. Arbeid på stillaser og i høyden er ofte nødvendig. Gipsmakeren bruker foruten gips også kalkmørtel, betong og ulike moderne støpematerialer. Alle modeller blir laget i gips, men kan siden overføres til andre materialer. I tillegg til å kunne bruke fagets materialer, må du ha formsans og gjerne kunstnerisk sans, samt kunnskaper om arkitektur- og kunsthistorie.  

En gipsmaker bør være kreativ og kunne finne løsninger på ulike oppgaver. Nøyaktighet, presisjon, tålmodghet og sans for form og detaljer er viktig. Du må også kunne gi råd til kunder. Du bør ha tegneferdigheter og interesse for kunsthistorie og arkitektur. Du bør også ha god fysikk og ikke ha høydeskrekk. 


 

 

 

Utdanning / kompetansekrav - Gipsmaker

Studievalg.no - Relaterte studier til Gipsmaker

 

 

 

Jobbmuligheter - Gipsmaker

Gipsmakere arbeider vanligvis i små bedrifter. Noen etablerer seg som selvstendig næringsdrivende.   

LES OGSÅ: Kristin Lavransdatter - Kransen

KarriereStart.no - Temaside Gipsmaker

KarriereStart.no - Stillingsannonser Gipsmaker

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Gipsmaker

 

 

 

Lønnsnivå - Bedriftsrådgiver

Inntekten for selvstendig næringsdrivende vil variere. Gjennomsnittlig årslønn for håndverkere i bygge- og anleggsvirksomhet er 400 800 kroner (SSB 2012).

LES OGSÅ: Slagord på russekortet

 

 

 

 

Takk til / Kilder

 

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner