Offiser

Om yrket, jobb, utdanning og lønn

 
   
 
StudentTorget.no
 
Illustrasjon

 

Yrket presenteres av:

Hva gjør en Offiser

En offiser er en militær tjenestemann som utleder sin makt direkte fra en suveren myndighet, og således innehar en offisersfullmakt fra denne myndigheten. Offiserer er bemyndighet til å benytte dødelig makt for å fullbyrde lovlige ordre fra sin regjering, enten direkte eller gjennom ordre til menige personer. Offiserer har normalt også en generell militær politimyndighet.

Offiserer har som hovedregel studert militærvitenskap på en høyskole, universitet eller militærakademi og akter å gjøre karriere i militæret. Personer med annen utdannelse (leger, ingeniører, prester, jurister o.a.) utnevnes til offiserer etter et kortere kurs.

Offiserer og menige er sterkt adskilt; for eksempel inntar de sine måltider og tilbringer sin fritid i separate bygninger, og de bærer forskjellige uniformer. Tradisjonelt ble offiserene rekruttert fra overklassen og soldatene fra arbeiderklassen eller bondestanden.

I Norge er en offiser normalt en befalingsmann om bord på et fartøy eller ved avdeling i Forsvaret, av fenriks grad eller høyere. Gradene sersjant og kvartermester kvalifiserer i Norge til tittelen befal, men ikke er ikke en offisersgrad.


 

 

 

Utdanning / kompetansekrav - Offiser

 

Besøk forsvarets hjemmeside

LES OGSÅ: Kristin Lavransdatter - Kransen

 

Studievalg.no - Relaterte studier til Offiser

 

 

 

Jobbmuligheter - Offiser

 

KarriereStart.no - Temaside Offiser

KarriereStart.no - Stillingsannonser Offiser

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Offiser

 

 

 

Takk til / Kilder

 

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner