Idrettstrener

Om yrket, jobbmuligheter, utdanninger og lønnsnivå

 
   
 
StudentTorget.no
 
Illustrasjon

 

Yrket presenteres av:

Hva gjør en Idrettstrener

En idrettstrener planlegger trening, undervisning og instruering, eller er involvert i andre deler av hverdagen for idrettsutøvere. Yrket kalles også idrettsinstruktør.

De fleste trenere er tilknyttet idrettsklubber og idrettsutøvere på amatørnivå. Det er likevel mange som arbeider med profesjonelle idrettsutøvere. Ofte fungerer treneren som en veileder og rådgiver. En del trenere har bakgrunn som utøvere.

Vanlige arbeidsoppgaver for idrettstreneren:

  • planlegge trening, både kortsiktig og langsiktig
  • undervise og instruere
  • forberede utøverne til kamp eller konkurranse
  • være involvert i andre deler av hverdagen for idrettsutøvere

Arbeidet er svært forskjellig avhengig av hvilken idrett du er tilknyttet, og hvem du trener. Det er stor forskjell på en arbeidshverdag med barn, unge, voksne eller eldre, og om du trener nybegynnere eller viderekomne.

På profesjonelt nivå er det gjerne treneren som har det sportslige ansvaret for at idrettsklubben eller idrettsutøveren oppnår ønskede resultater. Det er imidlertid vanlig at trenere inngår i team, og at ulike trenere har ulike ansvarsområder.

I tillegg til selve trenergjerningen vil ofte en idrettstrener ha administrative oppgaver. Det er ikke uvanlig at idrettskonsulenter har bred erfaring som trenere eller instruktører.


 

 

 

Personlige egenskaper - Idrettstrener

Som idrettstrener må du ha inngående kunnskap om idretten du jobber med. Du må ha kompetanse innen idrett og trening, og være god til å organisere og planlegge. Arbeidet som idrettstrener kan være krevende både fysisk og psykisk, og i mange tilfeller vil du arbeide med utøvere på svært ulikt nivå. Forståelse og evne til å samarbeide er derfor svært viktig.

LES OGSÅ: Kristin Lavransdatter - Kransen

 

 

 

Utdanning / kompetansekrav - Idrettstrener

Det kreves ingen formell utdanning for å være idrettstrener, men det kan være svært nyttig. I de fleste idretter kreves det formell trenerutdanning for å ha lov til å være trener på toppnivå. I en del idretter er det også krav om kurs uansett hvilket nivå du ønsker å drive som trener. Dette administreres i hovedsak av idrettsforbundene selv.

LES OGSÅ: Slagord på russekortet

Studievalg.no - Relaterte studier til Idrettstrener


 

 

 

Jobbmuligheter - Idrettstrener

Trenere er ansatt i idrettsklubber, idrettskretser og idrettsforbund. Noen trenere er tilknyttet individuelle idrettsutøvere personlig. En idrettstrener kan arbeide som fotballtrener, aerobicinstruktør, svømmetrener, curlinginstruktør eller som trener i en hvilken som helst idrett.


KarriereStart.no - Temaside Idrettstrener

KarriereStart.no - Stillingsannonser Idrettstrener

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Idrettstrener

 

 

 

Lønnsnivå - Idrettstrener

Det er umulig å angi noe generelt lønnsnivå for idrettstrenere. Dette avhenger av en rekke forhold, deriblant hvilken idrett du jobber med, hvilken klubb du er tilknyttet og i noen tilfeller hvor suksessfull du er. Mange idrettstrenere er ansatt på deltid og har andre jobber i tillegg.

 

 

 

Mer informasjon / linker

http://www.idrett.no/

 

 

 

Takk til / Kilder

Utdanning.no

KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk