Du er her: StudentTorget / Karriere / Yrke: Fotograf |

Hvordan få en fot innenfor fotoyrket |
Skrevet av: Jan Eide Foto: Illustrasjon |
Sist endret: 03.08 2009 |

RELATERTE ARTIKLER | ![]() |
- Traineeprogrammer | |
- Jobb og karriere | - Yrkesintervju: Management trainee i ABB |
- Trainee - noe for deg? | - Yrke: Fotograf |

I mange yrker er konkurransen for å få foten innenfor beinhard, og StudentTorget.no har tatt en nærmere titt på fotoyrket. Gjennom en prat med en profesjonell fotograf og en lærling har vi kommet frem til noen nyttige tips til hvordan du kan komme deg gjennom nåløyet i din bransje.
Jørn Adde har drevet egen praksis som reklamefotograf i Trondheim siden 1978, og er deltidslærer ved norsk fotofagskole. Etter flere år i bransjen har han gjort seg opp meninger om hva som kreves for å lykkes i fotofaget. - For å bli en god fotograf kreves talent, arbeidsvilje og entusiasme, men det siste er viktigst. Nysgjerrighet, kreativitet og engasjement er også fine egenskaper en dyktig fotograf har. I tillegg er det også nyttig å kunne kommunisere godt med andre mennesker. Adde mener at konkurransen på arbeidsmarkedet er såpass stor at man i praksis er sjanseløs uten utdanning. Han hevder også at det er bortimot umulig å få jobb noe sted i dag uten god kjennskap til Photoshop eller lignende fotoredigeringsprogrammer.
- Det kan være lurt å gå innom studioet å hilse på de etablerte fotografene som jobber der. Det mener Marte Haraldsen som er lærling ved Moment Studio i Oslo. Hun skaffet seg lærlingplassen ved å svare på en jobbannonse på foto.no, og ble deretter innkalt til intervju. Allikevel synes hun at det beste tipset er å oppsøke erfarne folk i bransjen å vise sin interesse. Jørn Adde er enig med Haraldsen, og peker på at det kan lede til nyttig erfaring for begge parter. - I tillegg til lærlingordningen har mange fotografer en eller flere assistenter, og det å få en slik jobb gir en glimrende mulighet til å lære mer om faget. Man kan også spørre om å få hospitere uten lønn, forklarer Adde.
LES OGSÅ: Kristin Lavransdatter - Kransen
- Det viktigste er likevel å ha en interessant, variert og spennende portofolie som viser kreativitet og fagforståelse. Denne må presenteres personlig på en trygg og overbevisende mate, fortsetter Adde. Siden fotografyrket er et fritt yrke mener han likevel at det er mye unge fotografspirer kan gjøre for å styrke sin egen konkurranseevne, utover det å ta en lengre utdanning. - Markedet er stort sett bare interessert i den fotografiske kunnskapen, slik at svaret er å forbedre portofolien kontinuerlig, samt å spisse sin egen kompetanse med praksiskurs og seminarer. Førerkort, egen bil og eget utstyr er også til god hjelp, tipser Adde.
LES OGSÅ: Slagord på russekortet
Sommer- og vikar-jobber er omtrent ikke- eksisterende innen fotoyrket, så for mange fotografspirer er lærlingordningen den mest opplagte veien å gå til en fremtid som profesjonell fotograf. Marte Haraldsen innrømmer at det kan være vanskelig å få en lærlingplass, siden det ikke finnes så mange av de der ute, men har også noen råd til de som er på utkikk etter lærlingplass. - Gå på nettet og sjekk ut andre fotografer som interesserer deg, gå på spennende foredrag, workshops og utstillinger. Fotografer mye og få tilbakemeldinger fra de du jobber med slik at du kan gjøre det enda bedre neste gang. Adde er enig, og supplerer med at det lønner seg å tenke bredt å oppsøke alle typer av miljøer som trenger å få tatt bilder. - Mange verv kan gi tilgang til miljøer hvor det er spennende å ta bilder, det være seg ballettskole, korps eller motorsykkelklubb, insisterer han før han avslutter. - Mange publikasjoner er basert på frivillighet, og her kan det læres mye. |