Hvert semester kommer det nye utvekslingsstudenter til Bergen. Mange blir tatt i mot av en Buddy, men etterspørselen er fremdeles større enn tilbudet.
Buddy Bergen ble startet opp i 2008 og har som mål å integrere nye utenlandske studenter i byen. Mange utvekslingsstudenter ønsker å benytte seg av muligheten til å ha en egen norsk guide som kan ta litt ekstra vare på dem. Men selv om Buddy Bergen har vokst jevnt og trutt siden starten er fortsatt etterspørselen større enn tilbudet.
– I begynnelsen hadde vi omkring 200 buddyer, nå er vi over 300. Likevel er det fortsatt noen utvekslingsstudenter vi ikke kan tilby Buddy siden vi ikke er mange nok, men antallet betraktelig lavere nå, sier, Denise Fewtrell Flatmark, prosjektleder i Buddy Bergen.
Bred interesse for tilbudet
Prosjektet ble startet opp av studentene i Røde Kors Ungdom etter inspirasjon fra Trondheim. I ettertid har også Tromsø og Stavanger fulgt i samme fotspor. Flatmark mener at markedsføringen har vært god og at alle typer av studenter melder sin interesse.
– Vi trodde først at hovedsakelig språkstudenter kom til å være interesserte i dette opplegget, men der tok vi ganske feil. Studentene er spredt fra NHH til SV-fakultetet og Kunsthøyskolen. Det er gjerne slik at de som har vært eller skal på utveksling ønsker å være Buddy for en student fra det aktuelle landet, eller det kan være så enkelt som at man bare vil bli kjent med nye folk.
De første seks ukene er det lagt opp til ulike aktiviteter som kan være alt fra quiz og konserter til skøyteløp og vandring i byfjellene. Det er imidlertid både fullt lovlig og vanlig at Buddy-parene finner på ting utenom og fortsetter å treffes utover i semesteret poengterer Flatmark.
Fra Canada til Bergen
Gabriel Sauvageau er fra Montreal i Canada og skal studere ved NHH i ett semester. Han setter stor pris på Buddy-ordningen.
– Vi har noe lignende der jeg kommer fra, det er flott tiltak som gjør det lettere for utenlandske studenter å tilpasse seg.
Sauvageaus buddy Synne Øglænd Larsen og hennes med-buddy Kari Seglem Larsen peker likevel på at utvekslingsstudenter ofte ender opp med buddyen som sin eneste norske venn.
– På Fantoft, for eksempel, bor det så mange utvekslingsstudenter at det er vanskelig å komme inn i det norske miljøet.
Sauvageau bor selv sammen med fire norske studenter, men sier at han ikke har noen ambisjoner om å lære seg språket. Noe hans Buddyer Øglænd Larsen og Seglem Larsen tror er en bjørnetjeneste.
– Vi ser at de tyske studentene, som gjerne har hatt et halvt års språkkurs før de kommer hit, har lettere for å gli inn blant de norske studentene
LES OGSÅ: Chili con Carne
Trenger flere bidragsytere
Synne Øglænd Larsen og hennes med-buddy Kari Seglem Larsen trives godt i rollen.
Begge jentene har vært Buddy før og trives i rollen. De har også flere venner som er med på ordningen. Seglem Larsen har likevel inntrykk av at det fortsatt er mange studenter i Bergen som ikke kjenner til muligheten og at informasjonen kan forbedres ytterligere.
– Det er enda en del som ser ganske uvitende ut når jeg forteller dem at jeg er buddy, sier hun.
Øglænd Larsen er enig og tror at det i mange tilfeller kan være ganske tilfeldig at man kommer over informasjon om Buddy-ordningen. Blant utvekslingsstudentene er det imidlertid annerledes.
– Alle utvekslingsstudentene får automatisk spørsmål om de ønsker en Buddy når de fyller ut et av sine søknadsskjema. Om vi norske på en eller annen måte hadde blitt oppfordret i samme grad, hadde det nok vært flere Buddyer også, avslutter hun.