Navn: Stig Eriksson
Alder: 23 år
Utdanning til nå: Har fullført de tre første årene av siviløkonomutdanningen på BI Oslo
Arbeidsgiver: Procter & Gamble

StudentTorget intervjuer studenter som har funnet seg studierelevante sommerjobber denne sommeren.

Hva går jobbene ut på, og hva skal til for å få de mest attraktive sommerjobbene som gir verdifull erfaring og som ofte ender i tilbud om heltidsjobb etter endt studium?

 

Hva går sommerjobben din ut på, og hva gjør du?

I mitt summer internship hos Procter & Gamble, jobber jeg med Pampers, som er et av våre viktigste merker på det norske markedet. Min jobb er å drive et prosjekt som skal gjøre RIMI til den foretrukne butikk for familier med barn.

Dette innbærer tett samarbeid både ledelse og andre ansatte i ICA Norge som eier RIMI og kke minst et bredt spekter av funksjoner internt i Procter & Gamble. Helt konkret har jeg ansvaret for at vi i løpet av den nærmeste tiden skal bygge om nesten 300 RIMI butikker, og innføre et nytt og bedre bleietilbud!

 

Vil du karakterisere jobben som utfordrende i forhold til din utdannelse?

Jobben innebærer et stort ansvar, og jeg ble kastet inn i det fra dag en. Jeg får virkelig føle hvordan det er å få drive på i det virkelige liv, når man som her er operativ fra første stund. Det er veldig lærerikt og verdifullt å ha med seg.

Allerede uka før jeg begynte møtte jeg innkjøps-sjefene for Ica, markeds-sjef for Rimi, og en av distriktssjefene. Dette er virkelig en kickstart på forretningslivet!


 

I hvilken grad får du brukt utdannelsen din i denne jobben?

Jeg bruker jo rammeverk som jeg har lært gjennom utdannelsen. Strategiske rammeverk benyttes til å analysere markedssituasjonen, og evaluere mulige handlingsalternativer. Lærdom fra økonomi rettede fag brukes til å gjøre beregninger og lage kalkyler.

Det viktigste er nok likevel ikke de ulike modellene og de endeløse sidene med informasjon som man pugget til eksamen, det viktigste er fundamentet; tankesettet og holdninger man har opparbeidet seg gjennom studiene!

 

Svarer jobben til forventningene?

Jeg hadde nok forventet at et internship i større grad ville utarte seg som en slags slags leke/fiktiv jobbsituasjon. Som foreksempel å utforme et prosjekt internt, som kanskje en gang senere ville bli satt ut i livet. Men, her var det virkelighet fra første stund, noe som er ekstremt lærerikt.

I tillegg får man møte alle som er i ledelsen i Procter & Gamble Norge, og ikke minst ledelsen i Norden. Slik lærer man mye om hvordan selskapet og bransjen fungerer, samtidig som det gir ett innblikk i hvordan dyktige ledere tenker og handler.


 

Hva tror du gjorde at avgjørelsen falt på nettopp deg i ansettelsen?

Jeg tror at det som først og fremst er avgjørende er det man klarer å prestere i menneske til menneske-situasjonen på intervjuet. Det var en omfattende intervjuprosess som gikk over tre runder, og innholdt en relativt tøff numerisk test.

Jeg tror også at bakgrunnen min, med gode skoleresultater i kombinasjon med salgserfaring, tilleggsjobb som prosjektkoordinator ved siden av studiene, og erfaring med undervisning, var med på å vise at jeg kan og vil levere gode resulater.

Jeg har også hatt verv i studentforeninger, samt tjenestegjort som fallskjermjeger i militæret. Sistnevnte krever god selvdisiplin og et vannvittig vinnerinnstinkt. Jeg tror det er viktig å ha noe unikt som utmerker seg.

 

Har du et mål om å bli ansatt i bedriften?

Det er litt tidlig å si, siden jeg bare har vært her i en måned. Men det er helt klart en målsetning at de er fornøyde med jobben min og gir meg et tilbud om videre jobb.

LES OGSÅ: AIESEC: Your Impact - Jobbe frivillig i Afrika eller Asia

 

Hva sier arbeidsgiveren?

Studenttorget intervjuet Andreas Aaserud, Key Account Manager og rekrutteringsansvarlig i Procter & Gamble.

 

Hvor mange studenter tar dere inn på sommerjobb hvert år?

Dette varierer. Vi rekrutterer til Internships på vårt kontor i Oslo, men også til vårt nordiske hovedkontor i Stockholm.

Målet er å få tak i de beste kandidatene, og ut i fra dette har vi ikke et spesifikt antall.


 

Hvilken bakgrunn ser dere etter hos kandidatene?

Vi ser stort sett etter økonomer og ingeniører. Historisk har vi i Norge rekruttert flest økonomer. Vi rekrutterer jo både til faste stillinger og internships.

Til internshipene ønsker vi studenter som har ett til to år igjen av studiene sine. Gjerne masterstudenter, eller studenter i slutten av Bachelor-graden. Vi ansetter flest fra BI Oslo og NHH.

Uansett gjør vi en totalvurdering av kandidaten. Det er viktig for oss at kandidatene kan vise til gode akademiske resultater, og gjerne også erfaring utover skoleprestasjonene, som utenlandsopphold, deltidsjobber, militærtjeneste, og studentforeningsaktivitet.

Vi ønsker generelt de flinkeste i hvert kull - dog sorterer vi ikke ut fra karakterer.

 

Hvilke egenskaper står sentrale i utvelgelsen av kandidater?

Her står innsatsvilje og interesse sterkt. Vi ønsker kandidater med stor intellektuell kapasitet, som er flinke til å jobbe med mennesker. Mange av stillingene innebærer salg, så vi vektlegger gode salgsegenskaper. Man må altså være god til å kommunisere både internt og ekstern.

Ellers må jeg nevnte at kandidaten må ha høy kapasitet, være nysgjerrige og ivrig etter nye utfordringer.


 

Tilbys Summer internship-kandidatene tilbud om fast jobb i ettertid?

Internshipet fungerer på en måte som et langt jobbintervju. Kandidatene blir gitt et konkret og viktig businesscase fra dag 1.

Prosjektene som våre interns jobber med er alltid viktige for oss – så selv om man i utgangspunktet kun skal jobbe en kort periode får man mye ansvar. De som er sitt ansvar bevisst, og leverer gode resultater får oftest tilbud om fast jobb.

 

Hva utmerker seg hos en kandidat dere evt velger å tilby jobb i etterkant?

Det er vanskelig å være konkret på dette punktet. Forskjellige kandidater har forskjellige ferdigheter. Samtidig som vi til enhver tid søker de flinkeste kandidater, er det viktig for oss at vi rekrutterer personer som har ulik bakgrunn med mulighet til å skimte løsninger på ulike måter.

Med en diversifisert gruppe ansatte vil man oppnå best resultater. Uansett må personen som skal ansettes være løsnings- og resultatorientert, samt inneha en klar stå på-vilje for å løse nye utfordringer. De som lykkes er de som står på, er nysgjerrige og virkelig interesserte.

Her finner du en oversikt over bedrifter som tilbyr relevante sommerjobber/summer internships.