(StudentTorget.no):
I kampens hete kan man fort falle for det første og beste tilbudet, men dette er ikke alltid det lureste. For du kan nemlig bli lurt.
Allerede ved årets første halvår har forbrukerrådet fått inn over 3243 saker som omhandler oppsigelse, leiepriser eller feil med leilighet.
- Det er viktig å lese kontrakten nøye, sjekke oppsigelsestiden og hva husleien inkluderer før man signerer, råder Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice.
- Ved hjelp av noen enkle grep slipper du unna de største problemene. Følger du våre tips vil du være godt rustet i boligjakten, sier Flønes.
Les mer: Dine rettigheter som leietaker
|
Alt inkludert i husleien?
Regel nummer en: Sett deg alltid nøye inn i husleiekontrakten.
Før du skriver under, er det viktig å orientere seg om hva husleien inkluderer. Husleien skal dekke kommunale utgifter og vedlikehold. Strøm, kabel-TV og internett er som regel unntatt hos noen utleiere. Dette kan også gjelde vann og avløp om dette er noe som må måles på egenhånd.
Les mer: Sett deg inn i kontrakten
Det finnes to typer leiekontrakter: tidsubestemt leiekontrakt som løper inntil en av partene sier den opp, og tidsbestemt leieavtale som utløper på et fastsatt tidspunkt. I tidsbestemte leieavtaler er det ofte ikke anledning til å si opp i denne perioden. I så fall skal dette være opplyst skriftlig for at det skal være et gyldig vilkår. Det er viktig å kjenne til avtalen du inngår, og hvilke oppsigelsesfrister som gjelder.
Studenter anbefales til å unngå kontrakter med lang leieperiode, fordi studenter ofte flytter mellom flere byer i løpet av studietiden.
MANGLER DU LEIEKONTRAKT? HER KAN DU LASTE NED KONTRAKTER GRATIS
Opprett depositumskonto i ditt navn
Depositum er en annen ting du må være obs på.
- Du må aldri betale depositum direkte inn på utleiers personlige konto, advarer Flønes.
Hun forteller at depositumet er en garanti mellom utleier og leietaker. Pengene skal alltid settes inn på en egen depositumskonto i banken som er opprettet i ditt navn. Den du leier av skal betale gebyret ved opprettelsen av denne kontoen.
- Årsaken til at vi advarer mot dette er at vi ikke sjeldent hører om folk som flytter og som ikke får tilbake depositumet sitt. Er pengene på utleiers konto er det en tung prosess å få pengene tilbake. Har du depositumkonto i banken kan du be dem å betale ut pengene om ikke utleier har klaget og gått til forliksrådet innen en viss frist, sier Flønes.
Ved uenighet
Hvis du er uenig med utleier, og dere ikke greier å løse saken dere imellom, fins det egne husleietvistutvalg i Oslo, Trondheim og Bergen som kan hjelpe deg. Har ikke lærestedet ditt et slikt utvalg kan du gå til forliksrådet i din hjemkommune.
Som student kan du også få hjelp av andre studenter ved jusshjelpen i Tromsø, Trondheim, Oslo og Bergen, samt hos Leieboerforeningen dersom du er medlem der.
HUSLEIETIPS: |
|