Det er få studenter i Norge som får tilbud om å leie rimelige studentboliger gjennom studentsamskipnadene.


Med dagens skyhøye leiepriser på privatmarkedet i studentbyene, gjelder det derfor å tenke litt utenfor boksen når det kommer til boløsninger.

Det vil nemlig kunne spare deg for mange tusen kroner i løpet av et studieår!

Nylig ga vi deg oppskriften på hvordan du kan ordne en studenthybel på fire hjul. Foruten at det er en rimelig boløsning, har det også sine klare fordeler når det kommer til fritiden.

Men om du heller foretrekker saltvann, frisk sjøluft og måkeskrik fremfor livet på landeveien, kan du vurdere å gå for den maritime varianten.

Med båt som bopel kan du bli vugget i søvn av bølgene om kvelden, og starte hver morgen med et friskt sjøbad.

Det kan bli en ubehagelig bratt læringskurve om man ikke gjør nok research på forhånd, så det gjelder å lytte til erfarne sjøfolk før du hopper i det.

Her er tipsene som vil holde deg flytende:

 

Valg av båt

Det er mulighet for å kjøpe flotte båter svært billig for tiden. Det har nemlig vært et «buyers market» på båtfronten i snart ti år, og det ser ikke ut til å snu med det første. Ulempen med dette er at de da kan være vanskelig å bli kvitt igjen.

Så dette er med andre ord et prosjekt du bør være innstilt på å gjennomføre før du går til anskaffelse av en båt.

Det beste kjøpet for en student trangt budsjett er en seilbåt fra åttitallet til rundt 20 000 kroner. Velg en båt som er sjødyktig, selv om den bare skal ligge til kai. Dette vil gjøre det enklere å få solgt båten videre.

Motoren er nemlig en veldig fordyrende faktor på båter, så du får mer båt for pengene med en seilbåt fremfor en tilsvarende motorbåt

Trål Finn.no frem til du finner en egnet båt. Vær på utkikk etter båter som har kalesje over utearealet.

Da får du mer boareal, og et ekstra «kjøleskap» i vinterhalvåret. En sprett ny kalesje vil koste rundt 10 000 kroner.

Se etter en båt med sikringsskap og landstrømkontakt. Og vær spesielt på utkikk etter dobbeltisolerte båter med «sandwichskrog». Det kan lønne seg i forhold til både varme og fukt.


 

Budsjett

Om du skal bo i båten over flere år, lønner det seg å investere i solcellepanel og/eller vindmølle. Men det er dyre kjøp, og du bør være sikker på at du klarer å opprettholde livsstilen før du velger å prioritere slikt utstyr.

Delkasko forsikring koster rundt 2 500 kroner i året.

Leie av båtplass vil variere mye ut fra plassering og tilhørende fasiliteter, men de kan faktisk komme over 20 000 i året. Men med litt leting vil du fint kunne halvere denne prisen.

Her er et eksempel på hvordan kostnadene kan bli det første året. Men husk at regnestykket vil bli drastisk lavere i årene som følger, da mye av dette er engangsutgifter.

 

Seilbåt fra åttitallet, 25 fot 20 000 kroner
Delkasko forsikring 2 500 kroner
Isolering (glava på dekk) 2 000 kroner
Strøm 5 000 kroner
Brannsikkerhet (Alarmer og slukning) 2 000 kroner
Leie av båtplass 10 000 kroner
Sum, første år 41 500 kroner

 

Legg også inn en buffer på om lag 5000 kroner til utstyr som eventuelt mangler, eller som går i stykker i løpet av året.

LES OGSÅ: Kjøpe bolig som student? Slik realiserer du boligdrømmen

 

Sikkerhet

Mangel på rutiner og sikkerhetsutstyr er årsaken til mange ulykker om bord i båt. Om du skal være helt sikker, bør du installere røykvarslere.

Små feil, som å ikke slå av gasskranen, kan få alvorlige konsekvenser.

Installer røyk-, gass-, og kullosvarsling – alt etter hva du har i båten. Sørg også for å ha et pulverapparat tilgjengelig i båten i tilfelle brann.


 

Må man ta båtførerprøven?

Du trenger ikke å tenke på båtførerbeviset med det første. Finn en båt under 26 fot i lengden (8m), og med motor under 25 hestekrefter.

Dette er de øvre grensene for hva du kan føre uten båtførerbevis. Om du likevel vil ta båtførerprøven, kan den gjennomføres på én helg. Du kan nå også ta båtførerprøven over nett, men det er en fordel å ha litt erfaring før man prøver seg.

Når du har tatt prøven, kan du eventuelt investere i en større båt. Da kan du føre båter opp til 50 fot (15 meter).

Takhøyde øker som regel i takt med lengden på båten, men det gjør ikke førbarheten.

Finn balansegangen mellom boareal og sjødyktighet, alt etter hva som passer egen båtkompetanse og behov.

LES OGSÅ: Jacob valgte hyttelivet og eventyret – har levd på 2000 kroner siden 2018

 

Fukt og isolasjon

Fuktig inneklima er helseskadelig, og kan ødelegge alt fra elektronisk utstyr til pensumbøker. Det er mye temperatursvingninger langs norskekysten, noe som medfører at båter lettere «slår seg».

Om du i tillegg bruker varme i båten, vil fuktigheten øke enda mer. En god måte å finne ut om du har for høy luftfuktighet, er å la en pakke knekkebrød stå åpen noen dager.

Om knekkebrødene holder seg sprø, er luftfuktigheten grei. Om de derimot blir myke i løpet av noen dager, så bør du ta grep for å hanskes med fukten.

En god avfukter er den enkleste måten å få bukt med fukt på. Finn en som kondenserer fuktigheten, eller samler opp vannet i en beholder.

Unngå modellene som lenser vannet ut av båten, de lekker nemlig varme samtidig

Om du skal bo i båten over lengre tid, er det lurt å investere i isolerende plater. Om temperaturen brått synker, kan du legge glavaisolasjon på dekk som en midlertidig løsning.


 

Praktiske løsninger

Ved noen marinaer har man tilgang på fasiliteter som vaskemaskiner og dusjanlegg. Hvis dette ikke følger med båtplassen, kan du eventuelt vaske klær hos en venn og opprettholde rensligheten på et treningssenter.

En båt med hundre liter septiktank holder en måneds tid for en person. Septiktanken kan tømmes ved enkelte marinaer mot betaling, men det kan også gjøres gratis til sjøs. Men husk at du må minst 300 meter ut fra land, før du har lov å tømme tanken!

Et lite kjøleskap til oppbevaring av mat er ikke dumt. Det er installert i mange seilbåter, men kan også skaffes på annet vis. Gasskomfyr passer best til matlaging, men husk å sjekke ledningene minst én gang i året for slitasje!

Sjekk ut Baatplassen.no om det er noe mer du lurer på.

Lykke til!