(StudentTorget.no):

Enten du leier eller eier en bolig, vet du at ting fort kan bli ødelagt. Ved SIT er fagfolk hver dag ute i boliger og reparerer. De har noen gode tips til å holde leiligheten i stand.

Morten Kvam jobber i SIT bolig, er tømrer og driver med vedlikehold. Han forteller at de får henvendelser daglig, fra studenter som trenger hjelp til å ordne noe på hyblene sine.

– Vi er ute hver dag og reparerer forskjellige ting. Det er alle slags reparasjoner som må gjøres i et hjem. Vindusjustering, skifte ut dører, reparere garderobeskap og kjøkken, male og reparere vegger.

– Jobben min består mye av innvendige reparasjoner. Overflater blir slitt hele tiden. Det er naturligvis mest å gjøre ved utflytting. Da kan det dukke opp en del ting som vi kan fikse når leiligheter står tomme.

– Ellers melder studenter inn skader selv, og vi er inne ved behov. Vi er som et lite samfunn, med over 6000 beboere i studentsamskipnaden, så det skjer jo alt mulig hele tiden.

 

Hull i vegger

Kvam forteller at det meste av slitasjen skjer på overflater, skap, kjøkkenskap og dører.

– Det er også veldig mye tette sluk på områdene. Om jeg skal tippe er det kanskje der den største arbeidsmengden er, å holde sluk åpne.

– Jeg som er tømrer må også reparere en del vegger. Det er faktisk mye hull i gipsveggene. Det kan for eksempel være at noen kommer borti med et møbel. Historiene er mange.

Leif Wilmann jobber også som tømrer på SIT. Med en fartstid på 24 år, har han lang erfaring med å reparere studentboliger. I likhet med Kvam ser han ofte at det blir hull i dører og vegger.

– Det kan være at noen leker og har det gøy, så faller de og tar seg for. Da er det lett å slå hull i dørene. Det er såkalte lettdører i boligene, og de er ikke sterke. Ellers blir det lett skader i gipsvegger. De er rimelige og enkle å fikse.

Wilmann ser helst at studentene overlater jobben med å fikse vegger til fagfolk, så det blir gjort riktig.

– Er det mindre skader i leilighetene, kan vi veilede studenter over telefon. Er det hastesaker vil de også få veiledning på kveldstid. For eksempel har jeg opplevd at en student var innelåst på badet, fordi låsen var gått i vranglås. Jeg kjenner låsesystemet og kunne veilede over telefon, og det ordnet seg fort. Ellers hadde vi rykket ut for å bistå. Ingen skal sitte innelåst på klosettet, forteller Wilmann.

Det er flere grep studenter selv kan gjøre for å unngå skader og særlig slitasje i leilighetene. Her er noen av de:


 

Forebygge skader og slitasje

Kvam ser ofte at hengslene på garderobeskap løsner.

– Dette kan man i stor grad unngå ved å ikke fylle skapene så fulle at dørene ikke går igjen. Det er mye hensyn man kan ta i forhold til bruken av bolig. Åpner man dørene for fort, vil det ødelegge hengslene. Drar man møbler over gulvet kan det lage hull i gulvbelegg, sier Kvam.

Når det gjelder tette sluk er Wilmanns råd å ikke helle olje fra stekepanner ut i utslagsvasken. Bruk papir og sørg for at oljen havner i søppelbøtten istedenfor.

– Fett som kommer i avløpet blir stivt og da tettes det igjen. Om du for eksempel blander fett og ris, blir dette en god ball. Særlig kan dette være et problem i gamle boliger, hvor rørene ikke er så glatte.

Tette avløp er greit å unngå. Han forteller at det er ekkelt for studentene å ikke kunne bruke utslagsvasken en periode, i tillegg kan vasken renne over og føre til vannskader.

LES OGSÅ: Kjøpe bolig som student - Kristin kjøpte sin første bolig mens hun studerte

 

Pass på å lufte ut

Ellers har Wilmann ett godt råd til studenter: Å holde boligen luftig er en god måte å forebygge slitasje. Han ser at det blir ekstra mye slitasje i kollektiv hvor det bor flere, og da særlig på kjøkken og baderom.

– Er ikke boligen tilstrekkelig ventilert, fører det til oppsamling av fukt som sliter på lister og dører. For eksempel er malingen som brukes i dag vannbasert, og da er det begrenset hvor mye fukt den tåler. Fukten vil først gå opp i taket, og så sige nedover langs lister og vegger som trekker den inn. Da sprekker de rett og slett, og malingen forsvinner, forklarer han.

Han råder studenter til å passe på at ventilasjonen er åpen og gjerne ha døren åpen en stund etter dusjing.

– Det er også viktig å lufte godt på vinteren. Vi ser at studenter lar være å lufte på vinteren fordi det er kaldt, og tenker det er billigere å ha vinduer og ventilasjon igjen. Faktisk kan det gjøre vondt verre. Vi mennesker avgir mye fukt når vi puster, og den fukten kan gjøre rommene kalde.

Wilmann foreslår å åpne vinduer en halvtimes tid, for å bytte ut luften. Er det kaldt kan du gå deg en tur i mellomtiden. Dette vil gjøre at leiligheten senere føles varmere, og forebygger slitasje relatert til fuktighet. Et enkelt grep som ikke koster noen ting. Dette er ekstra viktig for de som bor i små boliger.

– Det er mange som ikke tenker på dette, men vi som jobber her høster erfaring. Vi ser dette for vi er inne og gjør reparasjoner, og da ser vi avvikene.

Hvordan jobber dere nå med tanke på koronaviruset?

Kvam forsikrer studentene at de fortsatt er i full jobb, og det skal de være så lenge de er oppegående.

– Vi tar forhåndsregler for å unngå smitte. Vi holder avstand til hverandre og bruker bilene som base i stedet for verkstedet. Vi må tilpasse oss forholdene fra dag til dag, men alt er tilgjengelig på nett og telefon.

Wilmann forteller at de også har ordnet med engangsdresser, godkjente masker og sprit. Mindre saker som ikke haster, vil prioriteres bort nå.

– Hvis det er noe som vi må ta tak i nå, så ringer vi studentene på forhånd og spør om de kan gå seg en tur når vi er der. Da slipper vi å smitte hverandre i hvert fall, avslutter han.