(StudentTorget.no):

Ny student og skal flytte for deg selv? Dette er ting du bør huske på.

Det nærmer seg studiestart og du har vært heldig og fått tildelt studentbolig. Bare tanken på en ny start gir deg sommerfugler i magen, men du er også litt usikker på hva det faktisk innebærer å flytte for seg selv.

Her er våre tips til en smertefri overgang fra barnerommet til studenthybelen.

 

1. Meld flytting

For at din fremtidige post skal dukke opp i den nye postkassen din, er du nødt til å endre adresse på Posten. Du kan deretter velge hvorvidt du ønsker å melde flytting i Folkeregisteret. Dersom du kun velger å endre bosted på Posten.no, har du rett til reisestipend. 

Satsen per kilometer blir gradvis lavere jo lenger reiseavstanden mellom hjemsted og lærested er. For de første 300 kilometerne er satsen 1,82 kroner per kilometer, for de neste 300–1500 kilometerne er satsen 1,01 kroner per kilometer og for de kilometerne som overstiger 1500 kilometer, er satsen 0,36 kroner per kilometer (Lånekassen).

Ved 700 kilometer avstand: For de første 300 kilometerne legges kilometersatsen på 1,82 kroner til grunn. For de neste 400 kilometerne legges satsen på 1,01 kroner til grunn. Du kan få støtte til tre tur-retur-reiser i året, det vil si at vi ganger kilometersatsen med seks. Av denne summen trekker Lånekassen fra egenandelen på 1 186 kroner (Lånekassen).

Informasjonsrådgiver Christin Dammen fra Lånekassen poengterer viktigheten av å melde flytting til Lånekassen.

– Det er viktig å melde flytting, altså registrere seg som borteboer i Lånekassen, fordi det er først da du har mulighet for å få omgjort deler av studielånet til stipend ved bestått eksamen.


 

2. Forsikring

Det er viktig å være forsikret i tilfelle noe skulle gå galt. Det finnes mange ulike forsikringer, men som student er det ikke alle som er like nødvendige. Dersom du velger å melde flytting i Folkeregisteret, eller er over 21 år, er du ikke lenger inkludert i dine foreldres forsikring.

Informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige Forsikring gir her en rask oversikt over hvilke forsikringer du bør ha:

– Alle bør ha reiseforsikring – den gjelder også på vei til og fra skole.

– I tillegg må du ha en innboforsikring (har du ikke meldt adresseendring til Folkeregisteret, er du omfattet av dine foreldres forsikring hvis de er kunder i Gjensidige). En innboforsikring er ikke bare en forsikring for tingene dine, men også dekning for merutgiftene du får hvis du trenger et nytt sted å bo etter en skade i leiligheten din, i tillegg til at den inneholder ansvar og rettshjelp.

– En student har også behov for personforsikring.

LES OGSÅ: Bo i kollektiv med venner? Her er forhåndsreglene som bør følges

 

3. Møbler og ting

De fleste studenthybler er umøblerte, og du trenger overraskende mange ting for at stedet skal føles som hjemme. Heldigvis trenger det ikke å koste all verden.

Nettstedet Finn.no har en egen gratisseksjon, hvor det titt og ofte dukker opp helt funksjonelle og fine møbler. Du kan også finne interiøret på et av høstens mange loppemarkeder, eller ta turen til Fretex.


 

4. TV og Internett

Som regel har du fått vite i god tid på forhånd når du flytter inn i ny bolig. Da kan det være like greit å få istand TV- og Internett-tilgang, slik at du allerede fra første dag kan oppdatere Instagramprofilen din fra ditt nye hjem.

LES OGSÅ: Kjøpe bolig som student? Slik realiserer du boligdrømmen

 

5. Lag budsjett

Med studenttilværelsen kommer også utgiftspostene, og det kan være problematisk å få den økonomiske kabalen til å gå opp. Ved å ta i bruk et budsjett, kan du på en ukomplisert måte finne ut hvilke utgifter som er nødvendige, og hvilke som med fordel kan kuttes ned på.

– Hensikten med et budsjett er å få oversikt over inntekter og utgifter i privatøkonomien, og se at disse tingene henger sammen – at utgiftene står i stil med inntektene, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

LES OGSÅ: Leie bolig? Derfor er det lurt å ha bolig-CV

 

6. Studentrabatter

For studenter som lever på studielån vil studentrabatter være kjærkomment. På StudentTorget.no kan du blant annet få knalltilbud på Microsoft Office-pakken, sterkt rabatterte priser på frisør og tannlege, spesialpriser på bøker og mange andre rabatter.

LES OGSÅ: Leie bolig tips og sjekkliste - den komplette sjekklisten når du skal leie bolig

 

7. Opprett BSU

Det kan være lurt å spare på en BSU-konto med en gang du har litt penger til overs. I tillegg at du begynner sparing til kjøp av egen bolig tidlig og dermed har større sjanse for å få boliglån, er det også lønnsomt med tanke på skattefradrag og god rente.


 

8. Bytt fastlege

Skal du studere langt fra hjembyen? Da bør du vurdere å bytte fastlege for å sikre en enklere tilgang til helsetjenester mens du studerer. Det er også mest praktisk å ha fastlege i nærheten av der man oppholder seg. Studenter kan også benytte studenthelsetjenesten ved studentsamskipnaden som fastlege.