Midt i alt eksamenstress og siste innspurt før ferie, så sniker julen og desember seg stadig nærmere. Likevel er det viktig med en pause innimellom.

Så hvorfor ikke sette av en kveld til å pynte litt i hybelen eller kollektivet? Ikke bare vil det få tankene over på noe annet, men det kan også gjøre lesingen og desember litt hyggeligere.

Vi har snakket med Lise Wolden, en interiørdesigner som også har stor interesse for DIY-prosjekter. Hun har gitt oss sine beste tips som kan gjøre pynteprosjektet til en morsom, billig og effektiv fornøyelse. Selv med kun noen kvadratmeter til disponering.

– Når jeg får spørsmål om hva man kan pynte med til jul når man har liten plass, så tenker jeg aller først på veggstjerner. De er superdekorative. Selv har jeg laget mine av tapetrester, og hengt de opp i en liten nål eller med dobbeltsidig tape for å ikke ødelegge veggene, forteller hun.

 

 

Man kan komme langt med avfall og ting man har liggende

 Det er finnes mange muligheter for hva man kan bruke. Det gjelder å bruke kreativiteten, og for eksempel ta en titt i papiravfallet ditt. Hun kommer også med flere eksempler på ting man kan lage selv.

– Tørkede appelsinskiver, test gjerne ut blodappelsin også, er kjempekoselig. Skjær de i tynne skiver og tørk dem i ovnen på 50-60 grader i ca 4 timer. Hvis de fortsatt ikke er helt tørre, kan du lufttørke de resten av tiden. De kan enten henges på en snor på veggen eller treet, eller legges på et fat sammen med kongler og litt grønt man finner ute.

 

 

Videre anbefaler hun at man alltid tar vare på papirhylsene som er inni tørkepapir og lignende. De kan bli til skikkelig fin julepynt. Spesielt med litt farge på, og kanskje litt glitter.

– På min egen dør har jeg rett og slett hengt opp noen strikkevotter, som jeg har fylt med litt grønne kvister jeg har plukket ute. En annen koselig ting er å klippe ut papp, slik at de ligner på små hus. Man kan tegne på dem med en hvit tusj, også kan du plassere de i vinduer. Plutselig har du en liten "pepperkake-by», som kan sees både utenfra og innenfra.

 

 

Det fine med denne typen pynt, er at du ikke trenger å ta vare på det etter julen er ferdig. Alt er nemlig resirkulerbart. Altså er det både bra for miljøet, og du slipper å finne lagringsplass.

Om du virkelig ønsker deg et juletre, men mangler plass, så anbefaler interiørdesigneren å få tak i en julegirlander. Denne henger du rett på veggen, i sikksakk som en trekant nedover, slik at den får utseende som ett juletre. Veldig kult, og du kan pynte med småtteri som du lager selv.


 

Gjør det hele til en sosial kveld

 Å lage julepynt trenger ikke nødvendigvis å være en ensom aktivitet. Hvis man har en ledig kveld, kan man for eksempel invitere et par studievenner over. Hvor alle tar med det de finner hjemme. Å være kreativ er en slags «mindfulness» for de aller fleste av oss.

– Jeg tenker alltid at det er fint om julefeiringen ikke blir en pengegalopp, men at man tar vare på hyggen i denne tiden. Derfor inviterer jeg ofte de rundt meg på juleverksted, og responsen går ofte over all forventning, sier Wolden.

Her er det også viktig å legge lista lavt. Ikke kjøp inn en hel haug som både koster masse penger og skaper stress. Tenk enkelt. Papir, saks, kongler og litt grønt er alt som skal til.

LES OGSÅ: Hvordan bo i bil

 

Bruk penger på det som er helt nødvendig

 

 

Om du skal handle inn noe til julen og pyntingen, så anbefaler Wolden å investere i noen fine tusjer. Og gjerne få ting i god kvalitet, framfor mange billige plast-duppedingser. I gjenbruksbutikkene så bugner det av sjarmerende pynt.

– Selv har jeg kjøpt en hvit tusj, slik at jeg kan klippe ut papp og tegne så det ser ut som pepperkaker. Dette fungerer også supert til Til/fra-lapper og annen pynt. Ellers kan man investere i maling for å sette litt farge på papphylsene, og juletråd. Mer trenger man rett og slett ikke.

Interiørdesigneren deler dessuten mange bilder og videoer på Instagram-kontoen sin @homemadebylise74. Der, og i apper som «pinterest» og «Tiktok», er det mye inspirasjon å hente. Og skulle du stå fast, er det bare til å sende Wolden en DM.