Ikke-studenter okkuperer hybler i Oslo og ødelegger for de virkelige. Nå kan folk som bor i studentboliger bli nødt til å bevise at de faktisk studerer for å få forlenget leiekontrakten.

Flere av de 7000 som bor i de 6000 studentboligene, bor der ulovlig.

– Vi vet ikke hvor mange som bor ulovlig. Men vi vet at det er noen, og det er noen for mange. Når boligmangelen for studenter i Oslo er så stor, er dette et problem vi må ta tak i, sier leder for Velferdstinget, Mari Berdal Djupvik til NRK.

Det er overraskende lett å lure seg til studentbolig. Et kryss på vilkårlig studiested er alt som skal til. Dermed blir de få boligene for studenter i Oslo også lett tilgjengelig for folk flest.

 

 

Leier inn vektere

 

Nå skal Samskipnaden leie inn vektere for å kontrollere om beboerne er studenter, melder NRK. 


 

Studentene blir nødt til å bevise at de har betalt semesteravgiften og har gyldig studieplass ved universitet eller andre studiesteder tilknyttet til Studentsamskipnaden i Oslo (SIO)


Velferdstinget, som styrer studentsamskipnaden, vurderer nå om det skal innføres strengere regler.

LES OGSÅ: Flytteråd: Tips til deg som flytter mye

 

 

Få kastes ut

 

 

Årlig får Samskipnaden inn mellom 20 og 50 meldinger om mistenkelige boforhold.

– Av disse er det bare en liten håndfull som faktisk blir kastet ut, sier direktør for studentboligene, Tom Olstad.

Har man først signert en kontrakt hos Studentsamskipnaden i Oslo, kan man bli boende til kontrakten er avsluttet. I praksis vil dette si at falske studenter kan bo i studentboliger inntil et år.
Olstad sier til NRK at det blir en utfordring å finne ut om og i så tilfelle hvem som bor i  studentboligene uten å studere. Berdal Djupvik er enig i at det kan bli vanskelig.

– Vi skal diskutere med SIO hvordan vi lettere kan finne ut om noen får studentbolig på falsk grunnlag. Et alternativ er å be studenter komme til kontoret og vise gyldige papirer, sier Berdal Djupvik.

Kilde: NRK