(StudentTorget.no):

Noen drømmer om å drikke morgenkaffen til lyden av bølger som slår inn mot land. Andre ønsker å bo kun hundre meter fra skiløypa.Eller drømmer du kanskje om begge deler?

Med bil som studentbolig kan du faktisk få både hytte, sommerhus og transport i én og samme løsning – og det til en brøkdel av prisen du betaler for å leie en hybel.

Om det høres for godt ut til å være sant, kan vi informere deg om at det er flere andre som har klart det før deg. Her er tipsene som har reddet dem fra både frostskader og økonomisk ruin i prosessen med å følge drømmen om et studenttilværelse på fire hjul.

 

Økonomi

Det første og mest innlysende du må tenke på er økonomien i prosjektet. For selv om du vil spare mye i forhold til dyre husleieutgifter, er ikke dette heller gratis.

Og du vil neppe klare å holde oppe motivasjonen til å bo i bil uten en viss levestandard. Så for å oppnå større økonomisk frihet, må du altså gjøre et par investeringer.

Her er et brukbart budsjett over utgiftene, utenom bilkjøp, det første året:


 

Veiavgift 4000 kroner
Forsikring (delkasko) 4500 kroner
EU-kontroll (annenhvert år) 1000 kroner
Varme (propanovn + propan) 3000 kroner
Røykvarsler (Gass og vanlig) 1500 kroner
Brannslukningsapparat 500 kroner
Sum 14 500 kroner

 

Regnestykket dreier seg stort sett om engangsutgifter. Foruten månedlige utgifter til bensin eller diesel, vil du med andre ord slippe den månedlige husleien som ellers ville tatt størstedelen av den månedlige støtten fra Lånekassen.

Pengene du sparer vil komme godt med til heiskort, ski/surfe/turutstyr eller andre aktiviteter du har tilgang til som reisende nomade.

LES OGSÅ: Dette bør du tenke på når du skal leie bolig: Tips og råd fra Forbrukerrådet

 

Valg av bil

Se deg først om etter en bil som allerede er ferdig innredet til formålet. Men om du vil begynne fra scratch er Volkswagen Caravelle, Ford Transit, Toyota Hiace og Mercedes Vito, kassebilene som egner seg best.

Lange stasjonsvogner, med mulighet for å legge ned seteryggen, fungerer også.

Særlig større firehjulstrekkere med stasjonsvognutforming, funker fett.

Det er også en fordel om bilen har topphengslet bakluke. Du kan da spise og skifte komfortabelt, selv om det regner.

Vanlige personbiler med koffertlokk gir sjelden nok plass.

Prisen på en grei kassebil varierer mye, men du kan få en brukbar bil fra om lag 20 000 kroner.

LES OGSÅ: Bo i kollektiv med venner? Her er forhåndsreglene som bør følges

 

Innredning

Som du ser i budsjettet over, må du investere i en god varmekilde. Når temperaturen synker under fem grader celsius, blir det fort ubehagelig å oppholde seg i bilen.

Da kan det være lurt å kjøpe en gassovn. Men montér og bruk den ansvarlig! Sørg alltid for god lufting når du fyrer. Slå av ovnen når du ikke er «hjemme» og når du sover. Vi har for sikkerhets skyld også ryddet plass i budsjettet til en brann- og gassalarm.

Et ekstra tips for å minimere fuktdannelse og hindre innsyn, er å montere isolerende plater på vinduene bak i bilen.

Husk på at det er ulovlig å gjøre permanente endringer i bilen, uten å ha fått dem godkjent av veivesenet. Ta kontakt med din lokale veistasjon, og få godkjennelse før du endrer noe. Man må regne med tre ukers behandlingstid.

Den enkleste løsningen er å endre minst mulig av det «faste» inventaret. Sov heller på madrass eller liggeunderlag. Fastmontert seng er per definisjon en sitteinnretning, som vil medføre avgifter. Men dersom bilen er over ti år slipper du den utgiften. 

Det er derimot verre å få installert dusj i bilen, så finn heller et treningsenter som du kan benytte som ditt personlige bad. Spør gjerne noen medstudenter om de er villige til å la deg vaske klær hos dem i bytte mot et par øl.

Om du ikke har varme i bilen, trenger du også et sted å tørke klærne i vinterhalvåret.

Når det kommer til dobesøk, gjelder det å være kreativ. Du kan eventuelt gå til anskaffelse av en portabel do som er beregnet til båter og camping. Denne kan du for eksempel få for 1298 kroner.

Sjekk ut denne siden, om du vil ha flere tips til innredning av bilen.


 

Pass deg for Lånekassen!

Det er bare studenter som ikke bor sammen med foreldrene sine, som har rett til å få omgjort lån til utdanningsstipend. Uten bevis på at man bor for seg selv, risikerer man nemlig å miste støtten fra Lånekassen i ett år.

Når man bor i bil, lever man med andre ord utrygt dersom man samtidig søker om borteboerstipend.

En mulighet kan være å finne en utleier som er villig til å la deg stå parkert ved deres hus for en billig penge, og fremskaffe en leiekontrakt på dette.

Dermed har du en postadresse og skriftlig dokumentasjon som viser at du har en fast bolig borte fra foreldrene dine. Dette kan også være en fin løsning for å få fast tilgang til strøm fra en utekontakt.

Men for sikkerhets skyld bør du dobbeltsjekke reglementet hos Lånekassen, det kan nemlig endre seg noe fra år til år.