A ndrea Stykket (23) fra Skien er 1 av 25 studenter i Norge som har fått stipend fra Aker Scholarship i år.

Til høsten, får hun oppfylt ønsket sitt om å studere til master MPhil in Development Studies, ved Oxford University, et av verdens mest prestisjefylte universiteter.

 

Brennende lidenskap for utvikling

Allerede som 15 åring, dro Andrea til Kenya, og startet sin egen hjelpeorganisasjon ikke lenge etterpå, sammen med støttespillere i Norge og Kenya.

Et møte med en masai-jente, på hennes egen alder, skulle være med på å endre drømmen og retningen i livet hennes for alltid.

Hun valgte å studere markedsføring, ved Newcastle University i England, fordi hun ønsket å jobbe med sosialt entreprenørskap og bidra til bærekraftig vekst i lokalsamfunn, og bistå mennesker som har mindre muligheter enn oss her i vesten.

Andrea påbegynte studiene for å tilegne seg praktisk kompetanse, som hun kan bruke i feltet, men oppdaget i løpet av studiene en interesse for akademia.

– Studiene gjorde meg sulten på mer kunnskap, og jeg begynte å vurdere en karriere innenfor forskning.

– Jeg begynte å lete etter ulike masterprogrammer i England, men jeg hadde rett og slett ikke råd. Jeg begynte da å lete etter stipender på Google, og fant etterhvert Aker Scholarship.

 

 

Et drømmestipend

Aker Scholarship deles ut til unge mennesker med engasjement og ønske om å «gjøre en forskjell».

Formålet med Aker Scholarship er å gi særlig kvalifiserte personer, med tilknytning til Norge, mulighet til å ta en høyere grad ved noen av verdens ledende universiteter, og bidra til å utvikle stipendiatenes personlige allmennyttige engasjement.

 

 

Bjørn Blindheim, daglig leder i Aker Scholarship, forteller at siden stiftelsen startet i 2015 har de gitt stipend til 99 studenter – dvs. et snitt på 25 studenter per år:

– Hvis man er flink, er det en fair sjanse for å få stipend, men det er selvfølgelig en del som søker.

– Det er mye større sjanse for å få et stipend som kan forandre livet ditt, hvis du søker, enn hvis du ikke søker. Uansett, lærer man mye av en slik søknadsprosess, som man kan ta med seg videre.

Aker Scholarship gir deg finansiering, som supplerer andre støtteordninger, og du vil normalt ikke pådra deg studielån under oppholdet. Med vanlig fremdrift, er du sikret støtte gjennom hele oppholdet.

Andrea brukte sommeren, etter fullførte studier, på å sitte og spikre på søknaden til Aker.

Etter et par måneder, ble hun innkalt til intervju etter å ha blitt shortlistet. Hun måtte så gjennom fire intense intervjuer.


 

Hvordan var din reaksjon da du fikk vite at du fikk Aker Scholarship?

Jeg hadde svært dårlig signal når Aker Scholarship ringte på Skype, så helt ærlig var jeg litt usikker på om de sa jeg hadde fått det eller ikke.

Plutselig hopper det flere medarbeidere inn i Skype-bildet og roper «Gratulerer», men likevel klarte jeg ikke helt å tro at jeg hadde fått stipend.

Jeg sa at «jeg vet ikke helt hva jeg skal si jeg», sånn i tilfelle. Det var rett og slett for godt til å tro på, spesielt med dårlig dekning.

Etterpå fikk jeg en e-post, og da kunne jeg endelig ta det ordentlig innover meg.

LES OGSÅ: Dette støtter ikke Lånekassen

 

Surrealistisk

Aker Scholarhsip forutsetter også at du kommer inn på universitetet du søker på.

Andrea hadde Oxford University som sitt førstevalg, men søkte også på Cambridge, og vurderte å legge inn en søknad ved Singapore University.

Andrea forteller at søknadsprosessen var overraskende oversiktlig, men tidskrevende. Hun fikk også veldig god hjelp av Aker underveis.

For søknaden til Oxford, måtte hun skrive et 2000 ord langt brev om seg selv, legge ved to essay på 4000 ord, CV, og referansebrev fra tre akademiske referanser.

Det tok to måneder før hun fikk svar fra universitetene.

Andrea beskriver tilbudet om studieplass på Oxford som surrealistisk.

– Jeg måtte vente til jeg fikk bekreftelsen på e-post om jeg hadde kommet inn, og få noen andre til å lese brevet med tilbud om studieplass. Jeg klarte ikke å tro at jeg hadde fått plass.

Hvorfor akkurat Andrea fikk Scholarship, kan Blindheim svare på:

– Andrea har gått sine egne veier og imponerte oss på mange måter. Hun kastet seg ut på dypt vann og har vokst masse på det. Hun har et ekte engasjement for det hun driver med og det merker man når man møter henne.


 

Har du noen anbefalinger til andre som ønsker å søke?

Det viktigste er å være åpen og ærlig, sier Blindheim.

Fortell hva du har gjort og hvorfor, og hva du ønsker å gjøre og hvorfor. Har man fått til noe man er fornøyd med, så si det, utdyper han.  

Pass på at det som skiller deg fra andre, kommer frem i søknadsbrev og CV. Det er helt ok at ikke alt har gått på skinner, man lærer jo ofte en del av at ting ikke blir som man hadde tenkt, og av å gjøre feil, fortsetter han.

På spørsmål om hva som skaper en god søknad, sier Andrea at den beste søknaden starter lenge før man setter seg ned for å skrive.

Hvis man brenner for noe, så bør man tenke igjennom hvordan man kan bygge relevant kompetanse og kunnskap.

Hvilke arbeidserfaringer, frivillig arbeid, kompetanse og nettverk trenger du, for å kunne bidra på den måten du ønsker? Hvordan kan du bygge dette, litt og litt?

– Mange ønsker å gjøre en forskjell, men ikke alle tenker igjennom hva som ligger til grunn for å bli en nyttig person.

– Jeg tror at de som har tenkt igjennom dette og aktivt tilegnet seg relevante erfaringer, har et veldig godt grunnlag for å skrive en god søknad.

 

 

Veien blir til mens man går

Nå ser Andrea frem til å begynne på masteren i oktober, og ser spesielt frem til å skrive masteroppgave.

Hun forteller at hun trenger å lære mer, før hun vet nøyaktig hva hun vil gjøre i fremtiden, men at veien blir til mens man går:

– Hvis du brenner for noe og ønsker å studere det på høyere nivå, er dette absolutt verdt å prøve.

– Jeg brukte mye tid på søknaden min, men jeg trodde ikke jeg hadde spesielt gode sjanser. Nå er jeg selvfølgelig veldig glad for at jeg søkte!


 

Fakta om Aker Scholarship

Aker Scholarship deles ut av stiftelsen Anne Grete Eidsvig og Kjell Inge Røkkes allmennyttige stiftelse for utdanning.

Stipendet er finansiert med gaver fra TRG AS, et familieselskap eiet av familien Røkke. TRG AS eier 68 prosent av aksjene i Aker ASA. 

Stipendet kan søkes av studenter fra alle fagområder. Du kan søke Aker Scholarship ett år før studiestart (eller eventuelt samme høst som du starter på studiet).

Aker støtter studier ved følgende universiteter: Caltech, MIT, Harvard, Stanford, University of Pennsylvania, Oxford, Cambridge, Imperial College London og National University of Singapore (NUS).

(Kilde: Aker Scholarship)