Mads Holen (27) har nå jobbet nesten et år som advokatfullmektig, og ser tilbake på hva han har lært siden han startet. Mye er annerledes enn det han som student så for seg at jobben skulle innebære.
Navn: Mads Holen
Alder: 27 år
Utdanning: Jus
Yrke: Advokatfullmektig
Hvor lenge har du jobbet og hva jobber du som?
Jeg har jobbet siden september 2021 og jeg jobber som advokatfullmektig.
Hva har vært det mest utfordrende så langt?
Det mest utfordrende for meg har kanskje vært å måtte strukturere hverdagen etter alt som må gjøres. I motsetning til da jeg studerte og det var en eksamen på slutten av halvåret, som jeg selv valgte når og hvordan jeg skulle studere til.
Men nå er det frister hver eneste dag, og ting som må gjøres og fikses hver eneste dag. Det holder ikke at jeg har en god uke som kan kompensere for to dårlige; jeg må funke optimalt hele tiden.
Hva har vært morsomst/mest engasjerende så langt?
Det har nok vært å være i retten. Fordi da er det så viktig at man gjør en god jobb, der og da, og man kan ikke blingse eller være dårlig forberedet. Retten skal jo kun ta stilling til de bevisene som fremføres i rettssaken.
Det vil si at hvis du har glemt noe så får du ikke en sjanse nummer to til å fremlegge det beviset du glemte, med mindre du har lyst til å anke dommen.
På mange måter minner en rettsak om en eksamen. Du kan ikke sende e-post til sensor dagen etter du har levert og si «forresten, jeg har lyst til å legge til dette». Når rettsaken er slutt har du presentert saken din, og alt som du vil ha sagt må være sagt.
Hvordan skiller det å jobbe som advokatfullmektig seg fra å studere jus?
Jus er veldig teoretisk, og man får veldig liten tid som advokat til å sette seg inn i de teoretiske sidene. Advokatjobben handler om å løse problemer for enkeltpersoner. En klient kommer til deg med et reelt problem, og har en mistanke om at en advokat er riktig person til å løse problemet.
Det er da min jobb å ta saken derfra. Veien videre kan være å mekle, forhandle, eller å gå til rettslige skritt. Det kan også være å fortelle klienten at de dessverre ikke har en sak.
Arbeidstidene er jo også annerledes, i og med at jeg må være tilgjengelig i visse tidsrom av dagen og ting må gjøres innen strenge frister. Det er også et høyt arbeidspress, særlig i starten når alt er nytt.
Man lærer også mer om hvordan ting faktisk funker. På studiet kan du lære hvor mye arv en person skal få etter avdøde, men som advokat blir du spurt «Jeg har rett på den arven, hva gjør jeg nå?».
Det var ingen som lærte meg på jus-studiet at man må sette i gang et skifte, og at man enten må erklære privat skifte, eller begjære offentlig skifte. Privat skifte er ofte billigere, har jeg lært.
Stemmer det du visste fra før overens med dine arbeidserfaringer så langt?
Nei, egentlig ikke. Jeg trodde nok at det var mer rettsaker, men det er mye annet ved advokatarbeid også. Det består egentlig mest i papirarbeid og brevskriving.
Arbeidsoppgavene varierer jo fra felt til felt, og jeg jobber primært med familie- og arv, kjøp, husleie og straff.
I disse feltene er typiske oppgaver å lage kjøpekontrakt, gjeldsbrev, sende brev med purringer, korrespondanse med motparter, lage testament, lage ektepakt, lage fremtidsfullmakt, ha fysiske møter og telefonmøter.
LES OGSÅ: Hvordan få jobb som advokat i et advokatfirma?
Hva har vært mest overraskende?
Hvor grundig man må være. Hvis klienten skal få en faktura på 15-20 000 kr så skal alt være profesjonelt, grundig og se bra ut.
Slurvefeil er ikke bra.
Hva er det viktigste du har lært i din tid i jobben?
Struktur. Det krever at man jobber på en helt annen måte enn jeg har gjort tidligere. Det har jeg nok ikke mestret helt perfekt enda, men jeg har lært og erfart hvor viktig det er å mestre det.
Jeg har lært veldig mye om hvordan verden fungerer. Advokathjelp er ofte siste løsning, hvis de vanlige spillereglene mellom mennesker ikke fungerer. Jeg har lært mye om hvordan konflikter løses.
Vi er ikke så opptatt av hvordan konflikter løses på andre måter enn når det allerede har gått galt. Når de sosiale og moralske reglene mennesker i mellom ikke lenger løser saken; det er da advokater kommer inn.
Hva, i din erfaring, vet folk flest ikke om denne jobben?
At det krever mye mer enn å være en god jurist.
Det krever forhandlingsevner, vilje til å jobbe hardt, og du må kunne stå i konflikt.
Hvilke egenskaper mener du man burde ha for å trives som advokatfullmektig?
Man burde ha mye arbeidskapasitet, man må være glad i å jobbe med mennesker og man må kunne selge seg inn til motparter, klienter, dommere, m.m.
Man må også kunne jobbe strukturert og selvstendig, som jeg har nevnt tidligere.
Hvordan skaffer man seg jobb som advokatfullmektig?
Som nyutdannet skaffer man seg jobb som advokatfullmektig ved å ha middels gode karakterer, og å vise i søknad og på intervju at man har de egenskapene som kreves.
Hvordan er forholdet mellom advokatfullmektiger og advokater på kontoret?
Jeg jobber sånn at jeg selv er ansvarlig for alle sakene jeg tar, og jeg skaffer selv mine egne oppdrag. Fordi jeg bare er advokatfullmektig så må jeg sette en av advokatene opp som ansvarlig på saken, og teknisk sett har de ansvaret og jeg har fullmakt til å utføre arbeidet.
I realiteten så styrer jeg det meste selv, og tar ansvar for egne saker. Så kommer jeg til dem hvis jeg lurer på noe, eller for å kvalitetssikre arbeidet jeg gjør.
Hva ville du likt å vite før du begynte i jobben?
Hvordan man går kledd, hva man skal jobbe med, og hvordan man skal jobbe. Om man jobber sammen med andre eller alene.
Hos oss jobber alle ganske selvstendig, og jeg kan jobbe innenfor flere områder. I andre firmaer har jeg inntrykk av at det er mer inndelt i avdelinger, og at det er et større skille mellom advokatfullmektig og advokat i form av arbeidsoppgaver og selvstendighet.
Når det gjelder hva man har på seg varierer det mellom dress, og skjorte og dressbukse. En skjorte er i alle fall ganske standard, og har du på deg skjorte og dressbukse burde det være greit.
Jeg gikk endel med dress i starten, men har skiftet over til å stort sett gå med dressbukse, skjorte og en fin genser.
Har du noen tips eller råd til jus-studenter som vurderer å søke seg om advokatfullmektig?
Et tips er å undersøke andre typer jobber. Advokat er nok den vanligste juristjobben, og veldig mange antar at det er det man skal. For noen så passer det, og for andre ikke.
Så jeg vil råde jus-studenter til å tenke nøye gjennom om det er det du egentlig vil, eller om du tenker at det er det du skal. Å ta den vurderingen om man har lyst til å legge opp livet sitt på den måten, og for noen er svaret på det ja.
Prøv det ut i form av et trainee-ship, så får du se hvordan det er. Det er også en god måte å få seg jobb på. Da får man en fot innenfor.
Det skader heller ikke å få gode karakterer. Det slår aldri feil. Jus-bransjen er litt konservativ, så karakterer veier tungt selv i tilfeller hvor det tilsynelatende ikke er så relevant for jobben.
I løpet av studiet er det lurt å ta noen valgfag som er litt spesielle og som få jobber med, så får du et konkurransefortrinn. Det er også noe som heter profiler innenfor mastergraden, som vil si at du får master i rettsvitenskap innenfor en gitt profil.
Fordelen med å skrive master innenfor en profil er at man spesialiserer seg i noe som er relevant for arbeidsgiver og som ikke alle har. En ide kan være EU/EØS-rett, som virker å være veldig etterspurt nå for tiden, og vi går i retning av at det blir mer og mer aktuelt.