(StudentTorget.no):

- Jeg har alltid tenkt at det er smartest å begynne rett på studier etter videregående, for da er man så godt i gang med skole. Men mens jeg gikk på vidregående begynte jeg å innse at det kanskje er lurt å ta seg et friår når man har sjansen, forteller Tiril Eckroll Wear. 

Wear er nå halvveis i sin 109 dager lange reise rundt jorden med tre venninner. Reisen startet i Thailand, gikk videre til Kambodsja, Vietnam, Laos, Bali og nå Australia. 

- Reisen har vært helt fantastisk så langt. Hver gang vi forlater et sted er vi lei oss, og sier at hit skal vi tilbake. Det sier jo litt om hvor fornøyde vi er, sier Wear.

Sydney, der de er nå, er så langt en av favorittene og Wear er helt sikker på at dette er et sted hun skal tilbake til. Etter en uke her skal jentene videre til Sør-Afrika, Brasil og Argentina. 

 

 

 


Tiril Eckrol Wear: I Sydney.

Både erfaring og spenning

Wear forteller at hun alltid har likt å reise og at hun opp igjennom oppveksten har reist mye sammen med familien sin. 

- Derfor var det ikke noe annet som fristet mer en å reise jorden rundt. Jeg hadde ikke turt å reise alene, men når mine bestevenner også ble fristet av tanken på å ta et friår og reise, så var det avgjort, sier hun. 


For å få råd til 109 dager med reise jobbet jentene det første halvåret etter videregående, og sparte opp alt de kunne. 

- Jeg jobbet i barnehage. Det var det jeg hadde lyst til å jobbe med. Så jeg er veldig fornøyd med det halvåret også. Jeg har fatt jobbet med barn, og fått mye jobberfaring. Jeg håper jeg får jobbe i samme barnehage når jeg kommer hjem og frem til jeg begynner med studier. 

Etter sommeren planlegger hun å studere til å bli sykepleier. 

- Nå gruer jeg meg litt til å gå tilbake på skolebenken til høsten. Men jeg er bestemt på at jeg skal begynne å studere når jeg er ferdig med denne reisen. Jeg tror det kan bli vanskelig å starte igjen om man tar for mange friår. Nå har jeg fått jobberfaring og reist fra meg for en stund. Da er det tid for utdannelse, sier hun. 

LES OGSÅ: Hva skal du gjøre etter videregående?

 

Ung og fri

Dersom du er ferdig med videregående og lurer på hva du skal gjøre er ikke Wear i tvil om hvilket råd hun vil gi deg. 

- Jeg anbefaler virkelig andre å reise rundt i verden. Det er både en stor opplevelse og masse erfaring. Jeg kunne aldri levd med meg selv og visst at jeg bare hadde vært i Europa. Det er så mye annet som eksisterer utenfor vår "verden”, sier hun. 


Videre forteller hun at året etter videregående skiller seg fra muligheter til reise senere i livet. 

- Det beste med å reise nå er at jeg ikke har noen forpliktelser til verken skole eller jobb. Jeg har heller ikke lån som jeg må forholde meg til. Jeg er ung, og kan gjøre akkurat hva jeg vil, avslutter hun. 

 

 

 


Line Nielsen: I godt selskap. 

Jobb i utlandet

Wear og venninnene er ikke alene, stadig flere velger å ta et friår før de begynner på videre utdanning etter videregående. Line Nielsen valgte en helt annen vei enn den venninnegjengen i Sydney gjorde. 

- Det var egentlig helt tilfeldig at jeg endte opp med den jobben jeg fikk. Jeg snakket med to kamerater, den ene av de hadde en søster som hadde jobbet i Disneyworld for noen år siden. Det var noe helt annerledes enn de friårene jeg hadde hørt om at folk tok, så jeg bestemte meg for å søke, sier hun. 

Nielsen kom inn og flyttet til Florida uten å være forberedt på hvor ulikt jobbing i USA var fra norske arbeidssteder. 

- Det var både lærerikt og spennende, men ekstremt annerledes og vanskelig med tanke på kultur og språk. Spesielt på grunn av hierarkiet som rår i arbeidslivet der borte. Jeg var helt nederst på rangstigen, forteller hun. 


 

Ikke alle trenger et friår

Jobben i USA ser Nielsen likevel på som en opplevelse for livet som hun aldri vil glemme. 

- Jeg traff utrolig mange mennesker der borte, fra mange forskjellige land. Jeg fikk utviklet språkkunnskapene mine og fikk sjansen til å reise og se utrolig mye, sier hun. 

Nielsen anbefaler andre å jobbe i Disney, men tror det er best å vente noen år etter videregående. 

- Oppholdet består mye av alkohol, så man burde være over 21 år for å kunne være med på det sosiale som skjer der borte. Det ligger veldig i kortene at man ikke bare drar dit for å jobbe, men også for å drikke, sier hun. 

Etter friåret begynte Nielsen på medievitenskap på NTNU. Nå studerer hun flerkameraproduksjon på høyskolen i Lillehammer. Selv om hun er fornøyd med erfaringene hun fikk fra friåret, anbefaler hun ikke nødvendigvis alle andre å ta et pauseår. 

- Jeg tror det er veldig individuelt hva man bør gjøre etter videregående. Det er ikke noe poeng i å begynne å studere bare for å studere, men det er heller ikke alle som trenger et år fri, råder hun. 

 

 

 


Tiril Eckroll Wear: med følge.  

Andre alternativer

Om du ikke vil like lagt bort som på en reise rundt jorden finnes det mange andre alternativer til hva du kan gjøre i friåret ditt. Enkelte velger å jobbe et år for å få tankene bort fra skolebøker og lekser, mens andre velger mer interesseorienterte folkehøyskoler. 


Til tross for navnet skiller folkehøyskoler seg vesentlig fra vanlige skoler ved at du verken har karakterer eller eksamen. Du velger selv linje utfra interesser og bor på internat på skolen. Dette kan være en fin måte å flytte hjemmefra for første gang på uten å måtte stå helt på egne ben. 

Om du vil ut til utlandet men er redd for å stå på egne ben kan du også jobbe som au pair. Da er året mer forutsigbart og bosituasjon ikke noe du trenger å tenke på selv. Her er det selvfølgelig en forutsetning om at du er glad i barn og innstilt på å lære deg kulturen i landet du skal bo i. Dette er også den billigste formen for utenlandsopphold du kan ha i friåret ditt dersom du ikke ønsker å bruke masse penger på det.