D et blir stadig mer populært å ta et såkalt «friår» etter videregående skole. Fler og fler reiser på folkehøgskole, i militæret eller på backpacking.
Det er derfor lett å se seg blind på at det faktisk finnes flere muligheter. Uansett om du er 18 eller 40, så er det ikke for sent å prøve noe nytt.
I denne serien av alternative friår, vil du kunne se at det er mulig å lære mer fra livets skole. Fellesnevneren er at ingen angrer på utbyttet av et år utenom det vanlige.
Deler norsk kultur med resten av verden
I Epcot-parken i World Disney, florerer det av unge nordmenn. De jobber som servitører, bartendere og aktivitører, for besøkende fra over hele verden.
Ett år i den amerikanske solstaten Florida, er meget populært.
I fjor, var 20 år gamle Kristian Henjesand en av 150 norske som jobbet i den norske paviljongen i parken.
Ideen om Disney ble sådd fordi storesøster Ida hadde gjort det samme tre år tidligere. Han hørte om solfylte dager, spennende mennesker og tenkte selv at ett år med nye inntrykk ville være nyttig, før han flyttet ut for seg selv for å studere.
– Til tross for at jeg delte soverom med tre andre, vil jeg tillate meg å kalle hverdagen for relativt lukrativ.
Oppholdet hadde ingen problemer med å leve opp til forventningene. Han kan nemlig mimre tilbake til lange morgener ved bassenget, og festligheter og ferier på fritiden.
Gikk nesten 60 timer uten mat
Selv om solen ofte skinte, var ikke dagene kun et paradis i shades og slippers. Tvert i mot, var dagene stort sett fylt med jobb, og lange dager kunne det også bli.
Kristian forteller om arbeidsdager som kunne vare til langt på kveld, og så var det jobb igjen neste morgen. Spising av mat ble derfor ikke vektlagt i programmet.
– En gang, spiste jeg ikke på nesten 60 timer. Jeg måtte heller prioriterer å sove og tenkte ikke på mat i øyeblikket.
Likevel, er han takknemlig for dager som dette, fordi de andre arbeidsdagene til gjengjeld ble så enkle.
Trakk det lengste strået som servitør
I starten, hadde Kristian diverse jobber i den norske avdelingen. Dagene ble tilbrakt i bakeriet, i ølvogna eller i den norske restauranten.
Dette ga derimot ikke mer enn til livets opphold.
– Husleia var dyr, og før jeg ble servitør, levde jeg på ris, bønner og egg.
Heldigvis, fikk han etterhvert kapret seg jobben som servitør, noe som serverte tilbake en ekstra slant med penger. Tipskulturen er nemlig høy i USA, og gjorde godt for både lommebok og sparekonto, for den unge mannen fra Nittedal.
Å jobbe som servitør var en utfordring som ga han mye. Innsats og motivasjon måtte være på topp hver dag, hvis ikke ble det ikke tips.
I tillegg, byr amerikanske arbeidsforhold på andre krav.
Kristian mener å ha styrket sin arbeidsmoral betraktelig etter å ha jobbet med et såpass høyt forventningspress.
Han forteller også at sjefen registrerte både positiv og negativ oppførsel. Dette holdt dem i tøylene, i frykt for å miste jobben og bli sendt hjem.
LES OGSÅ: Ønsker du å ta en pause fra studiene? Les dette først
Drømte om Disney fra hun var fire
21-år gamle Camilla Hansen var også en del av den norske bevertningen, sammen med Kristian.
Hun hadde drømt om å jobbe i Disneyparken, siden hun var på besøk allerede som 4-åring.
– Det var planen hele veien, så jeg søkte samme dag som jeg ble gammel nok.
Oppholdet i Norgespaviljongen var en stor suksess for Camilla.
Høydepunktene var mange, og blant dem trekker hun spesielt frem det å få se gleden til barn og voksne, dersom hun kunne hjelpe dem å få et bedre besøk.
Selv barndomsdrømmer kan briste, og Camilla fikk også kjenne på utfordringen med å alltid skulle være blid og serviceinnstilt.
Hun mener det var særlig vanskelig å holde maska, dersom gjestene ikke skjønte hvor mye hun jobbet, og oppførte seg dårlig bare for å få gratis ting fra Disney.
Likevel har utfordringene bydd på lærdom.
– Jeg har lært meg å se flere småbehov, fordi kundeservicen alltid skulle være den beste.
Tålmodigheten har også blitt styrket, og møtet med mennesker fra hele verden har resultert i et enda større ordforråd i engelsk. Hun har blant annet øvd mye på å forklare ting til gjester som ikke kunne engelsk, og for eksempel bare snakket spansk.
Har blitt et sosialt vesen
Før han flyttet til USA, var ikke Kristian den som følte seg mest komfortabel med nye møter.
Han hadde derfor lyst å møte på en utfordring, der han fikk flytte for seg selv til et helt nytt sted.
Året besto, ikke overraskende, av mange nye førstemøter, og i en park med over 32.000 daglig besøkende, måtte han virkelig jobbe med å tilpasse seg nye folk.
– Jeg har nå ingen problemer med å flytte på meg og føler meg hjemme, så lenge jeg har en seng å sove i.
Etter oppholdet over dammen, beskriver han seg selv som mye mer imøtekommende enn før.
Unggutten har nå ny base i Bergen, der han studerer retorikk. Her må han igjen møte nye folk, uten å ha gamle venner å lene seg på. Heldigvis, er ikke det lenger like problematisk.
LES OGSÅ: Kulturutveksling og språk – Astri jobbet som aupair i England
Noen vil ha mer
I motsetning til andre som har vært på reisefot, så har Kristian ikke fått like mye blod på tann.
Når han snakker om fremtiden, er det med ønske om et standard A4-liv.
Camilla, på den andre siden, er en av dem som bare vil ha mer, mer, mer, etter å ha smakt på utlandet i ung alder.
Hun kunne tenke seg å jobbe med noe kreativt, og kan skimte reiseplaner til både fjernt og nært i nærmeste fremtid.
Selv om han ikke nødvendigvis vil flytte til et kaotisk Disneyland igjen, så er Kristian likevel glad for å ha med seg erfaringene.
Vennelista har blitt lenger, og han mener det er fint å ha fått komme seg bort, og fått litt nye perspektiver på ting.
Både Kristian og Camilla vil anbefale andre å søke seg til en jobb i Disney-bunad.
Skulle hun derimot gjort det igjen, ville Camilla brukt mindre penger på shopping og heller benyttet fridagene, og de opptjente midlene, på å reise.