Det verste spørsmålet jeg får som sykepleierstudent er: "Hvorfor ble du ikke lege istedenfor sykepleier?". Hvorfor ble ikke du astronaut istedenfor byggingeniør, lurer jeg da? Nå må vi skjerpe oss. En lege er ikke en bedre versjon av en sykepleier. En lege har helt andre oppgaver enn en sykepleier, på samme måte som en byggingeniør har helt andre arbeidsoppgaver enn en astronaut. Ja, en sykepleier og en lege jobber innenfor samme feltet, men jeg har valgt å bli sykepleier. Ikke fordi jeg ikke kommer inn på medisinstudiet, men fordi det er en sykepleiers oppgave jeg vil gjøre.

Jeg vil ikke stille diagnoser, jeg vil holde pasienten i hånden mens han får den, og etterpå forklare hva diagnosen innebærer når legen allerede har gått ut av rommet og videre til neste pasient. Jeg vil observere og gjennomføre nødvendige tiltak, jeg vil holde den kreftsyke mannen i hånden mens han tar sitt siste åndedrag, jeg vil hjelpe den tidligere professoren med hjerneslag med å spise, jeg vil bruke min faglige kompetanse for å roe ned den bekymrete konen som er redd for sin demente ektemann. Jeg vil bruke min kunnskap for å være der for pasienten, både rent praktisk med ulike prosedyrer og min faglige kompetanse, men også ved å skape omsorg og trygghet.


Det var sykepleier jeg ville bli, ikke lege. Jeg har valgt å bli sykepleier, fordi jeg tror det gir meg en nærhet til mennesker i en vanskelig og sårbar situasjon. Ikke bare til det enkelte syke mennesket, men også til den sykes pårørende.

(Saken fortsetter under bildet)

Heldigvis er det ikke ofte jeg har fått dette spørsmålet, men likevel flere ganger enn det som burde være nødvendig. Jeg håper virkelig ikke at det er en allmenn oppfatning at man blir sykepleier fordi man ikke kom inn på medisinstudiet, og det tror jeg heldigvis heller ikke at det er. Selv om det tydeligvis er noen som fremdeles tenker dette. Før jeg begynte på videregående tenkte jeg på å bli lege, men slo det etterhvert fra meg. Jeg begynte å sette meg mer inn i en sykepleiers oppgave, og fant ut at dette var noe som talte til meg. Jeg valgte dermed fag på videregående som jeg synes passet til veien jeg ville gå (sosiologi, biologi og latin).

LES OGSÅ: Gjesteblogg: – Håp for studentforeldre, men fortsatt manglende satsing på studentøkonomi

Jeg er stolt av å snart være ferdig utdannet sykepleier. Jeg kjenner på en enorm yrkesstolthet over faget mitt, og hva vi som sykepleiere kan utrette. Alene, men også i et tett samarbeid med lege, fysioterapeut, ergoterapeut, hjelpepleiere og andre yrkesgrupper. Jeg ville ikke bli lege, jeg ville ikke bli astronaut, jeg ville bli sykepleier. Det er det riktige valget for meg, og jeg gleder meg til å starte å jobbe som det jeg har utdannet meg som. Nemlig sykepleier.


Av Thale Sunniva Strand – thalesunniva.blogg.no

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet