De siste årene har Sør-Korea blitt et attraktivt reisemål etter spredningen av koreansk populærkultur som musikk, film og tv-serier. Før fikk jeg for det meste kommentarer om Nord-Korea og krig når jeg nevnte at jeg bor i Sør-Korea. Nå vet de aller fleste om K-Pop, om de så kun har hørt om sangen Gangnam Style som tok verden med storm i 2012. Etter å ha blitt kjent med koreansk kultur viser mange interesse for å flytte hit i lengre tid eller studere her, men sliter med å finne ut hvordan man skal gå fram for å få til det. Som nordmann som har bodd i Seoul i over 5 år kan jeg gi noen tips og triks til de som er interessert i å bli universitetsstudenter her.

 

 

I Seoul ser jeg mange andre utvekslingstudenter rundt meg som ikke tar seg tid til å lære koreansk. Mange har den troen at hvis man flytter til et land så lærer man automatisk språket ved å være rundt det og høre det 24/7. Andre tror man kan kjøpe et par koreanskbøker og lære det for seg selv. Tro meg, dette er som regel feil. Selvsagt kan noen lære språk på den måten, men de aller fleste lærer ikke et språk uten å legge inn en ordentlig innsats og faktisk investere tid og energi for å lære det. Derfor er det aller første tipset mitt å gå på språkskole her før du søker på universitetet. De fleste koreanske universiteter tilbyr språksemestre der man kan starte fra nybegynner og jobbe seg oppover til tilnærmet flytende koreansk. Et semester varer som regel i 3 måneder og Lånekassen gir støtte til det så lenge du skal studere på universitetet etterpå.


 

Jeg anbefaler språkstudier på Ewha Womans University eller Sogang University. Et kjapt besøk på hjemmesidene deres gir all informasjonen man trenger om søknadsfrister og dokumentene man trenger. Jeg har også sett en del utvekslingstudenter søke direkte på universitetet uten å ha prøvd å bodd her litt først, noe som ofte kan ende i ergrelse når man finner ut at man ikke liker seg så godt her som man trodde man ville. Derfor er språkskole et veldig viktig og lurt steg å ta så man kan få prøve seg på å bo her en stund og få en bedre sans for hvordan dagliglivet i Korea er. Jeg startet på universitetet etter to semestre på språkskole, men vil anbefale å gå der lengre for å lære mer nyttig koreansk til studentlivet. Selv måtte jeg ta et semester fri for å studere mer koreansk etter noen år på universitetet, fordi jeg følte det fortsatt var mye jeg ikke forstod.

LES OGSÅ: Om StudentTorget.no - Hele Norges Studentportal

 

 

Når det gjelder skoler i Korea, så anbefaler jeg å velge et kjent universitet der det er en del utvekslingsstudenter fra før, som Yonsei University, Korea University eller Kyunghee University. Selv går jeg på Yonsei University. Jeg er registrert som en vanlig student, men hadde jeg kunne gå tilbake i tid hadde jeg valgt å studere på Underwood. Underwood er en seksjon av Yonsei der man studerer på engelsk med andre internasjonale studenter, koreanere som har vokst opp i utlandet og koreanere som kan engelsk flytende. Det er fordi jeg har måttet ta mange vanskelige fag på koreansk som jeg hadde gjort det mye bedre i om jeg kunne studert på engelsk, og fordi det er lettere å finne viktig informasjon.

LES OGSÅ: Studere i Asia - en norsk student i Asia deler sine tips


 

Jeg anbefaler også å være i Korea mens du søker og gjerne ha koreanske venner rundt deg som kan hjelpe med søknadsprosessen. Man kan søke på engelsk, men det er likevel en del dokumenter man trenger og kontorer man må besøke der mange ikke kan engelsk.

 

Dette er de viktigste tipsene jeg har for å bli godt forberedt til studentlivet i Sør-Korea. Håper de som er interessert i å studere i Sør-Korea fant mange nyttige tips og føler seg et steg nærmere drømmen!