Det er ingen tvil om at å studere i utlandet gir deg muligheten til å lære om en ny kultur, et nytt språk, et unikt perspektiv på verden og gjør deg mer attraktiv på jobbmarkedet. Uansett hvor i verden man velger å studere, så er det en fantastisk mulighet til å bli mindre ignorant og få en dypere forståelse av normer og tanker vi ikke er vant til i Norge. Men hvorfor studere i Asia av alle steder? Som nordmann som har vært utvekslingsstudent på videregående i Hong Kong i ett år, og bodd og studert i Seoul, Sør-Korea i over fem år, har jeg flere gode grunner til å velge Øst-Asia som studiedestinasjon.

 

Som utvekslingsstudent er det lett å oppleve litt segregering mellom deg selv og lokalbefolkningen, i og meg at man som regel ikke trenger å lære språket siden man kun skal være der i kort tid. Lærer man seg derimot språket i landet, så er det mye lettere å føle seg inkludert og få seg lokale venner, i stedet for å bare henge med andre internasjonale studenter. I tillegg er asiatiske språk veldig viktige og nyttige å kunne i arbeidslivet. Mandarin, for eksempel, er et språk som over en milliard mennesker snakker. Å velge et land der ikke alle kan flytende engelsk gjør også språklæringen enda mer effektiv enn normalt, siden man må bruke språket for å bestille mat, leie et sted å bo og komme seg fram dit man skal.


 

 

Den unike innsikten du får med tanke på kultur og tankesett er også veldig verdifull i jobbmarkedet, spesielt i yrker som har med turisme, kultur, kommunikasjon, internasjonal shipping og så videre å gjøre. Både på videregående og universitetet har det vært veldig streng disiplin, og jeg har blitt mer nøye på tidsfrister og å vise respekt for autoritetsfigurer. I Norge kaller man ofte lærere ved fornavn eller «du», men i Hong Kong og Korea sier man som regel «professor» eller «lærer» etterfulgt av etternavn. Det er også veldig strengt med fravær og forsentkomming, i forhold til i Norge. Med disse erfaringene som man får ved å bo i øst-asiatiske land, får man gode arbeidsvaner som varer livet ut.

LES OGSÅ: Om StudentTorget.no - Hele Norges Studentportal

 

Når man studerer i storbyer i Asia er det veldig lett å bli kjent med andre i samme situasjon, som kommer fra alle verdens land. I løpet av de årene jeg har bodd i Hong Kong og Sør-Korea har jeg fått venner fra hele verden og skapt et internasjonalt nettverk som kommer godt med i arbeidslivet. Jeg har også en veldig sterk tro på at det å bli kjent med og knytte sterke bånd med folk fra forskjellige land hjelper oss med å få et større perspektiv på verden rundt oss. Det gjør til og med at jeg kan se hjemlandet Norge i et helt nytt lys, siden jeg har fått tatt en skikkelig titt på min egen kultur og normer fra andres perspektiv. I tillegg til å lære mer om verden rundt oss og bli mer forståelsesfull for andre, lærer man også å forstå seg selv bedre.

LES OGSÅ: Hvordan bli student i Sør-Korea - mine tips for studier i Seoul


 


Man møter mange utfordringer som student i Asia, spesielt som vanlig universitetsstudent. Som utvekslingselev har man som regel gode hjelpere rundt seg som forklarer hvordan ting skal gjøres og oversetter språket når det trengs. Som vanlig student i Korea har jeg opplevd at det har vært vanskelig å vite hvor man skal spørre om hjelp og finne informasjon på nett som er relevant for meg. Dette er viktig å være klar over fra starten av og være flink til å ta initiativ og spørre de rundt seg. Spør venner, andre studenter eller professorer om hjelp hvis det er noe du ikke helt forstår.


Selv om det finnes utfordringer så er det verdt det til slutt. Alle utfordringene jeg har opplevd har gitt meg en større mestringsfølelse enn jeg noensinne kunne fått i trygge Norge og jeg angrer ikke på at jeg tok steget og ble utvekslingsstudent. Jeg anbefaler å prøve å studere i Asia, fordi alle de erfaringene og den lærdommen du får er noe du aldri kommer til å glemme. Ta sjansen du også!